«Ο γιος μου να είναι η αρχή, οι άνθρωποι να μην πεθαίνουν στη σιωπή». Με αυτά τα λόγια κλείσαμε τη συζήτηση με την μητέρα του 22χρονου Mahir Mete Kul ο οποίος αγνοείται από την Κυριακή 24 Μαρτίου στο ποτάμι του Έβρου.
Η Unzile Araz που θα μεταβεί αύριο στην Αλεξανδρούπολη για να δώσει DNA κάνει έκκληση στις αρχές να μην σταματήσουν την έρευνα μέχρι τον εντοπισμό του γιου της. Περιμένει να βρεθεί ο Mahir Mete σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται, όπως λέει, «ζωντανός ή νεκρός».
Η τραγική ιστορία για τον Mahir Mete, όπως και για πολλούς άλλους φοιτητές, ξεκινάει στην Istanbul της Τουρκίας όπου σπούδαζε μηχανικός υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Beykent. Εξαιτίας της συμμετοχής του σε οργάνωση μαθητών στα Λύκεια ο Mete πριν 15 μήνες προφυλακίστηκε και πέρασε 10 μήνες σε δύο διαφορετικές φυλακές. Όταν αποφυλακίστηκε εκδόθηκε εναντίον του απαγορευτικό εξόδου από τη χώρα. Την Κυριακή 24 Μαρτίου αποφάσισε να φύγει από την Τουρκία περνώντας σε ένα φουσκωτό με έναν φίλο του και τον διακινητή το ποτάμι του Έβρου. Από εκείνη την στιγμή αγνοείται με τις μέχρι τώρα έρευνες, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή, να παραμένουν άκαρπες.
«Αφότου αποφυλακίστηκε ο Mahir Mete ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του. Ωστόσο το πανεπιστήμιο δεν τον δέχτηκε γιατί είχε προφυλακιστεί. Επειδή γνώριζε ότι η δίκη θα διαρκούσε χρόνια, αποφάσισε να φύγει από τη χώρα για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ελλάδα» λέει η μητέρα του Unzile εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο γιος της όπως και πολλοί άλλοι νέοι άνθρωποι που ασφυκτιούν στο σύστημα ανελευθερίας στην Τουρκία αποφασίζουν να την εγκαταλείψουν. «Στην Τουρκία δεν είναι δύσκολο απλώς να είσαι αριστερός. Είναι απαγορευτικό ακόμη και μια συνέντευξη τύπου να θέλει κανείς να δώσει. Μπορεί να συλληφθείς για οποιαδήποτε έκφραση σου ενάντια στον Ερντογάν» λέει.
Την απόφαση να φύγει ο Mete την πήρε πριν περίπου δύο εβδομάδες. Ο ίδιος φοβόταν ότι ακόμη και η δίκη να γινόταν θα καταδικαζόταν. Μαζί με τον φίλο του Sadik Senbaba και έναν διακινητή τον οποίο πλήρωσε 1.000 ευρώ μπήκαν σε ένα φουσκωτό για να περάσουν το ποτάμι. To φουσκωτό πήρε νερό, ο Mahir Mete παρασύρθηκε από το ποτάμι ενώ ο Sadik και ο διακινητής κατάφεραν να περάσουν στην ελληνική και τουρκική πλευρά αντίστοιχα. Ο Sadik που κρατείται έχοντας καταθέσει αίτηση ασύλου στο αστυνομικό τμήμα Φερών της Αλεξανδρούπολης συναντήθηκε με την μητέρα του Mete δίνοντας όλες τις πληροφορίες που κατάφερε να συγκρατήσει μετά απ`όλα αυτά που είχαν συμβεί.
«Ο Sadik μου είπε ότι τον είδε να τον παίρνει το ρεύμα και να προσπαθεί να επιπλεύσει. Το φουσκωτό δεν ήταν σίγουρα καλό και πήρε γρήγορα νερό. Όταν έφτασε στην ελληνική πλευρά πήγε στο αστυνομικό τμήμα και τους ενημέρωσε για τον Mete. Τους έδειξε το σημείο και από εκείνη την στιγμή τον αναζητούν» συνεχίζει η μητέρα του που βρίσκεται εδώ και πέντε μήνες στην Ελλάδα μαζί με τον έναν από τους τρεις γιους της.
«Ζητώ να μην σταματήσουν οι έρευνες την Παρασκευή να καταφέρω να ξαναδώ τον γιο μου. Ζητώ ακόμη να μπορώ να συμμετέχω στην έρευνα, να μου επιτρέψουν να φτάσω στο σημείο παρά την απαγόρευση που ορίζει ο νόμος» συνεχίζει.
Η Unzile βρήκε τη δύναμη να μιλήσει και για τις συνθήκες στην Τουρκία αναφέροντας ότι και για την ίδια υπήρχε ένταλμα σύλληψης επειδή δραστηριοποιούνταν πολιτικά σε έναν σύλλογο γονέων πολιτικών κρατουμένων.
«Εμείς δεν επιλέξαμε τη ζωή αυτή που ζούμε. Φυσικά και θέλαμε να μείνουμε στη χώρα μας αλλά φύγαμε εξαιτίας του φασιστικού κλίματος που έχει επιβάλει ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν επιτίθεται πλέον σε όλους που κάνουν κριτική και όχι μόνο στους αριστερούς. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά το πραξικόπημα, το οποίο ήθελαν να το πληρώσει ο λαός, τυπικά έληξε ουσιαστικά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μπορεί να μην υπάρχει στρατός και τανκς στους δρόμους αλλά η κατάσταση είναι ίσως χειρότερη από τη Χούντα του Εβρέν το `80. Καθημερινά άνθρωποι διώκονται, φυλακίζονται και άλλοι σκοτώνονται για τις ιδέες τους».
Η ίδια και φίλοι της οικογένειας στην Ελλάδα έχουν απευθυνθεί τόσο στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ζητώντας στήριξη προκειμένου να διαδοθεί η έκκληση για τον εντοπισμό του παιδιού.
Στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί σχετικό αίτημα με τίτλο #Βρέστε τον ΜαχιρΜετε όπου συλλέγονται υπογραφές.
Σταυρούλα Πουλημένη