Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης, κατέληξε χωρίς επεισόδια στην εκκένωση και την καταστροφή αυτοσχέδιου καταυλισμού περίπου 1.700 μεταναστών και προσφύγων κάτω από γέφυρα του Παρισιού.
Μέσα σε λίγες ώρες εκατοντάδες είχαν επιβιβαστεί σε λεωφορεία για τα προσωρινά καταλύματα της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, 64 γυναίκες και παιδιά, αλλά και ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Αρκετές εκατοντάδες φαίνεται ότι διέφυγαν πριν εμφανιστούν οι μπουλντόζες για να καθαρίσουν τις όχθες του καναλιού από τα αντίσκηνα.
Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες κοιμούνται στα πεζοδρόμια, κάτω από γέφυρες και στις όχθες των καναλιών στα βόρεια της πρωτεύουσας, με σχεδόν καμία πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, με ελάχιστες προσωρινές τουαλέτες, σε συνθήκες τις οποίες γιατροί και ΜΚΟ έχουν χαρακτηρίσει «υγειονομικά άθλιες».
Η δήμαρχος της πρωτεύουσας, Αν Χιλντάγκο, έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για έλλειψη φροντίδας και βοήθειας σ’ αυτούς τους ανθρώπους.
Δύο μετανάστες πνίγηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο κανάλι κατά μήκος των καταυλισμών και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε μεταξύ τους αντιπαραθέσεις που εντείνονται από την ανέχεια στους καταυλισμούς.
Τώρα, μετά την 35η τέτοια επιχείρηση την τελευταία τριετία και την απομάκρυνση 28.000 μεταναστών, οι αρχές ετοιμάζονται για την εκκένωση κι άλλων καταυλισμών κατά μήκος του ποταμού.
Η εκκένωσή τους όμως καθυστερούσε επί μήνες λόγω διαφωνιών μεταξύ των αρχών για το πού θα τους πάνε και τι θα τους κάνουν: η δήμαρχος και δεκάδες οργανώσεις πιέζουν να στεγαστούν κανονικά οι μετανάστες μετά τη διάλυση των καταυλισμών τους, όπως γινόταν στο παρελθόν, και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ σέρνει τα πόδια του.
Όπως ανακοίνωσε τώρα, θα γίνουν άμεσα έλεγχοι στα χαρτιά μεταναστών σε περισσότερα από 20 σημεία.
Η Χιλντάγκο, που επισκεπτόταν τους καταυλισμούς κάθε εβδομάδα, λέει ότι ο δήμος της πρωτεύουσας έχει δαπανήσει 30 εκατομμύρια ευρώ από το 2015 για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ ξοδεύει άλλα 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους ανήλικους.
Η κυβέρνηση Μακρόν έχει διακηρύξει ότι θέλει να είναι και αυστηρή και δίκαιη στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά πρόσφατα -με την έγκριση σχετικού νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο- σκλήρυνε τη στάση της προκαλώντας την οργή των ΜΚΟ που υποστήριξαν ότι μετατρέπεται έτσι η χώρα σε «μια μηχανή απελάσεων».
Μεταξύ άλλων: οι μετανάστες θα έχουν μικρότερο χρονικό περιθώριο και για να υποβάλουν αίτημα ασύλου και να εφεσιβάλουν απορριπτικές αποφάσεις, η κυβέρνηση θα μπορεί να τους στέλνει σε κέντρα κράτησης για διπλάσιο χρονικό διάστημα από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, επιταχύνεται η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου σε έξι από 14 μήνες και μπορεί να τιμωρείται με πρόστιμα έως 3.750 ευρώ ή φυλάκιση ενός έτους η παράνομη διέλευση των συνόρων.
Πηγή: efsyn.gr
Φωτογραφία: AP Photo/Thibault Camus