in , ,

Εκδήλωση-Συζήτηση: Νομικά και πρακτικά ζητήματα ισότητας των φύλων στη δικηγορία και στην κοινωνία

Την Τετάρτη 01.03.2023 και ώρα 17.30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλ. Ιπποδρομίου) Εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), με θέμα “Νομικά και πρακτικά ζητήματα ισότητας των φύλων στη δικηγορία και στην κοινωνία”. Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ισότητας-Θεμάτων Μετανάστευσης-Οικολογίας και Περιβάλλοντος) του Δ.Σ.Θ.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, δικηγόρο και μέλος Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ, Έλλη Μέλλιου, «η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα πολλών εποικοδομητικών συζητήσεων, ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων, και αγαστής συνεργασίας μεταξύ δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ως επί το πλείστον γυναικών) με κοινωνικές ευαισθησίες, διάθεση για προσφορά προς έναν κοινό σκοπό, και ομαδικό πνεύμα. Από την πρώτη κιόλας ανοιχτή συνάντηση – συγκρότηση της Επιτροπής, τα μέλη θέσαμε ως κύριο άξονα της δράσης μας την εξωστρέφεια του Συλλόγου, τη σχετική ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και τη δημιουργία συμπράξεων με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, φορείς προστασίας επιμέρους δικαιωμάτων ή εκπροσώπησης επιμέρους ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εκπροσώπους άλλων επιστημονικών κλάδων, ενώ τα έμφυλα ζητήματα γενικώς (έμφυλη βία λεκτική-σωματική-ψυχολογική, ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, ταυτότητα φύλου, ρατσιστικές/ομοφοβικές/τρανσφοβικές επιθέσεις), και ειδικότερα η θέση-αντιμετώπιση της γυναίκας δικηγόρου από θεσμικούς-κρατικούς φορείς/συναδέλφους/συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης τέθηκαν ως βασική προτεραιότητα για τη δράση μας κατά το τρέχον έτος.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα της εκδήλωσης δομήθηκε με όρους συμπεριληπτικότητας και με σκοπό η απεύθυνση να γίνει στο σύνολο της κοινωνίας και όχι αυστηρά στα μέλη της δικηγορικής κοινότητας. Στον 1ο κύκλο εισηγήσεων γυναίκες, οι οποίες εκπροσωπούν όλο το ηλικιακό και επαγγελματικό φάσμα της δικηγορικής διαδρομής (δικηγορική άσκηση, δικηγορία υπό καθεστώς αυταπασχόλησης και υπό καθεστώς συνεργασίας-έμμισθης εντολής με τρίτους) θα εκθέσουν, μέσω από τα προσωπικά τους βιώματα, τις ανισότητες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα δικηγόρος σε υλικό και ηθικό επίπεδο και προτάσεις για τη διεκδίκηση ουσιαστικής ισότητας, ενώ στον 2ο κύκλο, επιστημόνισσες από ποικίλλα ερευνητικά πεδία θα μιλήσουν για την αντανάκλαση των διακρίσεων λόγω φύλου στην κοινωνική ζωή, από το γλωσσικό σεξισμό μέχρι την έμφυλη βία.

Ευελπιστούμε η διεπιστημονική και μη αμιγώς “δικηγορική” εκδήλωση της 1ης Μάρτη να φέρει κοντά τις/τους δικηγόρους και την τοπική κοινωνία, να ενισχύσει τη συναδελφική αλληλεγγύη και τον σεβασμό μεταξύ γυναικών αλλά και ανδρών δικηγόρων, να ευαισθητοποιήσει κάθε πολίτη για ζητήματα έμφυλων διακρίσεων και βίας, και να αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω συζητήσεις και δράσεις εντός του δικηγορικού σώματος σχετικά με τη θέση της γυναίκας στη δικηγορία και στην κοινωνία. Για τους λόγους αυτούς, καλούμε όλες και όλους τις/τους συναδέλφους, αλλά και τον κόσμο της πόλης, ιδίως τις εργαζόμενες και τις νέες γυναίκες, να την παρακολουθήσουν και να λάβουν μέρος στις σχετικές συζητήσεις.»

Το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης:

17:30 – Χαιρετισμοί

Δημήτριος Φινοκαλιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ.Θ.

Έλλη Μέλλιου, Πρόεδρος Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δ.Σ.Θ.

17:50-18:50 –  1Η ΕΝΟΤΗΤΑ

Στρογγυλή Τράπεζα (Μέλη Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΔΣΘ) :

Η διεκδίκηση ουσιαστικής ισότητας κατά την άσκηση της δικηγορίας

Συντονιστής: Ευκλείδης Μακρόγλου, Δικηγόρος, ΜΔΕ (ΑΠΘ), πρώην μέλος ΔΣ ΔΣΘ

Τοποθετήσεις:

Αθηνά Γούλιαρου, Δικηγόρος, πρώην στέλεχος ΚΕΘΙ

Μαριάννα Βασιλείου, Δικηγόρος, Υπ. Δρ Ιατρικής ΑΠΘ, Επιστ. Συνεργάτιδα ΑΠΘ

Χριστίνα-Φωτεινή Γιαντσίδου, Δικηγόρος, ΜΔΕ (Toulouse-ΑΠΘ, ΔΠΘ)

Παναγιώτα Πλιακούρα, Ασκούμενη δικηγόρος

 

Συζήτηση – Παρεμβάσεις

18:50-19:00 – Διάλειμμα 

 

19:00 -20:30 –  2Η ΕΝΟΤΗΤΑ

Κοινωνική, νομική και πρακτική διάσταση των διακρίσεων λόγω φύλου – Από το γλωσσικό σεξισμό στην έμφυλη βία

Συντονίστρια: Άσπα Θεοχάρη, Δικηγόρος, Υπ. ΔΝ (ΑΠΘ)

19:00 – Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ, Καθηγήτρια, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ ΑΠΘ

Ανισότητες και μισογυνισμός στην κοινωνία και στο Διαδίκτυο

19:15 – Θεοφανώ Παπαζήση, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νομική Σχολή ΑΠΘ

Η γυναίκα μετά το Ν. 4491/2017: θέση στην έννομη τάξη

19:30 – Δήμητρα Λάτσιου, Δικηγόρος, Συνεργάτιδα Κέντρου ΔΙΟΤΙΜΑ

Η μεταχείριση των θυμάτων έμφυλης βίας μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες

19:45 – Ελένη Ζαγγελίδου, Προϊσταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης

Η ιατροδικαστική διερεύνηση της έμφυλης βίας

Συζήτηση – Παρεμβάσεις

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Kείμενο υποστήριξης στη ΒΙΟΜΕ από 31 συνεργατικά εγχειρήματα από όλη την Ελλάδα

Εκλογές και Ακροδεξιά #1