Εκδήλωση με θέμα «Η βία κατά των γυναικών – Συζητάμε και αποκαλύπτουμε πώς αυτή εκφράζεται στον κλάδο μας, ποιος ευθύνεται και πώς απαντάμε οργανωμένα μέσα από το συνδικάτο και τους φορείς μας» διοργανώνει το ΣΕΤΕΠΕ μαζί με συλλόγους γυναικών της πόλης, την Πέμπτη 10 Φλεβάρη στις 18.30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας εναντίον των γυναικών. Η αναγκαιότητα για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, από όλους μας, στο να αναμετρηθούμε με όσα κρατάνε πίσω την γυναίκα είναι πιο καίρια από ποτέ.
Σήμερα που η γυναίκα είναι πολλαπλά εκμεταλλευόμενη στην εργασία, στο σπίτι και γενικά στην ζωή, που οι απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντί της φτάνουν μέχρι τον βιασμό και τις δολοφονίες, είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του και στην ουσία του, που δεν είναι άλλη από την ταξική εκμετάλλευση. Από τις αξίες που γεννά η ίδια η φύση της σημερινής κοινωνίας: την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης σε κάθε έκφανση της ζωής μας.
Πολύμορφη είναι η εκμετάλλευση και στον κλάδο μας, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, στον οποίο 50% των εργαζομένων είναι γυναίκες:
Από την μικρότερη αμοιβή σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους της.
Από το γεγονός ότι πετάχτηκαν μια σειρά ειδικότητες εκτός των ΒΑΕ με αποτέλεσμα να βλέπεις τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να ανεβαίνουν έως και 15 χρόνια.
Από το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μένεις πίσω μόνη σου να καθαρίσεις.
Στο όνομα της δήθεν ισότητας καλείσαι να δουλέψεις νύχτα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Η κρατική μέριμνα για τις μητέρες εργαζόμενες είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη.
Οι περισσότερες γυναίκες πλέον φοβούνται να μείνουν έγκυες μήπως και τις απολύσουν, μιας και τα περιστατικά αυτά πληθαίνουν και για τις εγκυμονούσες και για τις λεχώνες, με τη βούλα πλέον και της ΕΕ.
Όταν σερβίρεις ή είσαι στο μπαρ να είσαι «ευγενική» με τους πελάτες, να είσαι και ντυμένη ανάλογα.
Να πέφτεις θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο δουλειάς, από εργοδότες ή προϊσταμένους. Γεγονότα τα οποία πληθαίνουν και στον κλάδο μας.
Στον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, είναι ρεαλιστική η μείωση του εργάσιμου χρόνου έτσι ώστε όχι μόνο να αναπληρώσουμε τις ψυχικές και σωματικές μας δυνάμεις αλλά και να έχουμε καθημερινά ελεύθερο χρόνο για κοινωνική ζωή και δράση. Είναι ρεαλιστικό να απαιτούμε όλες οι εργαζόμενες μητέρες να έχουμε μια σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα , με μέτρα υγείας και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς , με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας .
Για τους λόγους αυτούς καλούμε κάθε εργαζόμενη γυναίκα να συσπειρωθεί στο σωματείο της και να δυναμώσει την αγωνιστική της διεκδίκηση με βάση τις ανάγκες του σήμερα. Συμπορευόμαστε με τους άντρες συναδέλφους μας και αντιπαλεύουμε τον κοινό μας εχθρό, τον εκμεταλλευτή μας. Έχουμε κοινό συμφέρον να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια .
-Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών στον τουρισμό και στον επισιτισμό. Καμιά απόλυση.
-Συλλογικές Συμβάσεις με μισθούς αξιοπρεπείς και δικαιώματα με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.
-Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
-Άδεια κύησης, τοκετού και θηλασμού δυο μήνες πριν και τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.
-Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών (επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις), των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.
-Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
-Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.