Η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη διοργανώνει εκδήλωση- συζήτηση στο πλαίσιο της καμπάνιας προς τη δεύτερη φεμινιστική απεργία στις 8 Μάρτη 2020, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 6.00μ.μ. στον χώρο πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ (Προξένου Κορομηλά 37). Προσκεκλημένη η Geneviève de Rham από την Ελβετία, συντονίστρια της απεργίας των γυναικών στη Λοζάνη και στέλεχος του Συνδικάτου του Δημοσίου Τομέα.
Όπως αναφέρει η πρόσκληση στην εκδήλωση:
Η προσπάθεια για φεμινιστική απεργία στην Ελλάδα αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας φεμινιστικής απεργίας που πραγματοποιείται από το 2016 και που σήμερα ενώνει φεμινιστικές δικτυώσεις σε περισσότερες από 50 χώρες.
Η πρώτη φεμινιστική απεργία στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα την 8η Μάρτη του 2019. Με το σύνθημα «απεργία στο σπίτι, απεργία στη δουλειά» δώσαμε το στίγμα της διπλής εκμετάλλευσης δηλαδή εκμετάλλευση στην εργασία, αλλά και στο σπίτι, παράλληλα με τις πολλαπλές καθημερινές καταπιέσεις (έμφυλες, σεξουαλικές κ.λπ.). Η Συνέλευση 8ης Μάρτη στην Αθήνα και η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη είχαν σημαντικό ρόλο τόσο στην διοργάνωση των κινητοποιήσεων, όσο και στη λήψη της απόφασης για απεργία από τα συνδικάτα.
Σε μια εποχή που οι κατακτήσεις μας καταπατώνται ή καταργούνται στόχος μας είναι ο φεμινισμός για το 99% των γυναικών. Θέλουμε, οι διεκδικήσεις της διεθνούς φεμινιστικής απεργίας, να φτάσουν παντού. Στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό χώρο. Θέλουμε να αποτελέσουμε ένα δίκτυο γυναικών που θα τις μεταφέρει σε κάθε εργασιακό χώρο όπου οι γυναίκες εργάζονται, σε κάθε σπίτι όπου η γυναίκα με κόπο και χρόνο, φροντίζει συζύγους, παιδιά, ηλικιωμένους, εργαζόμενη απλήρωτα και «εθελοντικά», σε κάθε πανεπιστήμιο και σχολείο όπου οι γυναίκες σπουδάζουν, σε κάθε προσφυγικό καταυλισμό όπου οι γυναίκες κρατούνται σε άθλιες συνθήκες επειδή αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.
Θέλουμε η 8η Μάρτη να μας βρει όλες μαζί στο δρόμο και να διαδώσουμε το μήνυμα που φώναξαν οι Ισπανίδες και οι Ελβετές αδερφές μας: «χωρίς εμάς παύει ο κόσμος.»
Το βιογραφικό της Geneviève De Rham:
Φυσιοθεραπεύτρια σε νοσοκομείο, για 40 χρόνια, όπου βοήθησε στη δημιουργία ενός κινήματος αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις των χρόνων 1990 και 2000.
Η ώθηση για μία πρώτη κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο δόθηκε από την πρώτη απεργία γυναικών που πραγματοποιήθηκε το 1991 στην Ελβετία.
Πρόεδρος του τομέα του Vaud, του Συνδικάτου των Δημοσίων Υπηρεσιών, για πολλά χρόνια και μέλος του Κινήματος για το Σοσιαλισμό.
Σήμερα είναι στη σύνταξη, αλλά συμμετείχε δραστήρια σε όλα τα βήματα που χρειάστηκαν για την οικοδόμηση της απεργίας των γυναικών της 14ης Ιουνίου 2019, σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.
Η φεμινιστική απεργία κι απεργία των γυναικών, που έγινε στις 14 Ιουνίου 2019, στην Ελβετία, συγκέντρωσε μισό εκατομμύριο γυναίκες που διαδήλωσαν στους δρόμους. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι στη Λοζάνη συμμετείχαν στην κινητοποίηση 60.000 γυναίκες. Στη χώρα της κοινωνικής ειρήνης Διεκδίκησαν πραγματική ισότητα στους μισθούς, να μπει τέλος στις σεξιστικές διακρίσεις και στη σεξιστική βία.
Η απεργία αυτή προετοιμάστηκε από το τέλος του 2017, με περισσότερες από 100 γυναικείες συλλογικότητες σε πόλεις και χωριά να την οργανώνουν και με απεύθυνση στα συνδικάτα του Δημοσίου τομέα κυρίως. Τον Ιανουάριο του 2018, η ιδέα της απεργίας άρχισε να αποκτά υπόσταση, όταν η διάσκεψη γυναικών της Συνδικαλιστικής Ένωσης Ελβετίας (USS) πήρε αυτήν την απόφαση με ομοφωνία 250 γυναικών που ήταν παρούσες.
Αυτά ήταν τα πρώτα κομβικά βήματα της απεργίας γυναικών στις 14/6/2019.
Η επιλογή της ημερομηνίας έγινε σε αναφορά με μια άλλη απεργία που είχε γίνει το 1991, επίσης για την ισότητα των μισθών, με επιτυχία, αλλά και με μικρότερη συμμετοχή τότε.
Η συνέχεια θεωρούμε ότι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σας καλούμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες που έρχονται από τη φεμινιστική απεργία στην Ελβετία, με τη Geneviève de Rham.