in

Εκδηλώσεις και κάλεσμα σε πορεία από την κατάληψη του Σ.Φ. Φυσικού ενόψει του τριημέρου για το Πολυτεχνείου

Κατάληψη στο τμήμα του Φυσικού του ΑΠΘ πραγματοποιεί ο σύλλογος φοιτητ(ρι)ών Φυσικού μετά από απόφαση στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης ενόψει του τριημέρου μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η κατάληψη θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 15-11 μέχρι και την Πέμπτη 18-11 ενώ παράλληλα ο σύλλογος φοιτητ(ρι)ών καλεί στην πορεία για το Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου. 

«Για εμάς η κατάληψη αποτελεί δυναμικό μέσο διεκδίκησης και αντίστασης που έχουν στα χέρια τους οι φοιτήτριες και οι φοιτητές. Βλέπουμε την ύπαρξή μας ως συνέχεια των φοιτητικών κινημάτων που έχουν αναπτυχθεί ανά τα χρόνια και έχουν κερδίσει όσα σήμερα εμείς θεωρούμε δεδομένα, όπως οι γενικές συνελεύσεις, η κατάληψη, η συλλογικοποίηση και το ζωντάνεμα των σχολών πέρα από τα στενά όρια που ορίζουν κράτος και πρυτανεία. Ωστόσο, συνέχεια έχει και η επίθεση κράτους και κεφαλαίου στην παιδεία και συνεπώς στα πανεπιστήμια και σε ότι θρέφει την κουλτούρα της αντίστασης μέσα σε αυτά. Το κράτος προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να προχωρήσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη εναρμόνιση της λειτουργίας του πανεπιστημίου με τους νόμους της αγοράς και με τις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά και την ισοπέδωση κάθε φωνής αντίστασης εντός του» σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή του Σ.Φ. Φυσικού τονίζοντας πως «ως κρατικός θεσμός ήδη σε μεγάλο βαθμό πράττει έτσι, εξού και οι έρευνες που γίνονται εντός του για εταιρίες, μπάτσους και στρατό».

Σύμφωνα με τους φοιτητές-τριες ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε για τα πανεπιστήμια, ν.4777, αποτελεί την προμετωπίδα της επίθεσης που εξαπολύει το κράτος απέναντι στην παιδεία. Ο νόμος αυτός, περιλαμbάνει τη θέσπιση του ορίου φοίτησης ν+ν/2, την θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, πειθαρχικά, διαγραφές κ.ά. Πέρσι, με κλειστές σχολές ήδη για 1 χρόνο, η κατάθεση και η ψήφισή του συνάντησε την αντίσταση από φοιτήτριες/ές και αλληλέγγυο κόσμο, ο οποίος εν μέσω lockdown και γενικευμένων απαγορεύσεων, οργανώθηκε στη βάση, αμφισβήτησε τον ασφυκτικό κλοιό της κρατικής καταστολής και απάντησε με γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις σχολών και πρυτανειών, επανοικειοποίηση και ξαναζωντάνεμα του campus, με μαζικές πορείες και συγκρούσεις.

«Τον αγώνα ενάντια σε αυτό το νόμο, στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και στην κρατική τρομοκρατία, προσπαθούμε και εμείς, μεταξύ άλλων συλλόγων, να (ξανα)εκκινήσουμε με αυτή την κατάληψη, την οποία δεν αντιμετωπίζουμε εθιμοτυπικά, αλλά θα προσπαθήσουμε να αποτελέσει έναυσμα για ένα νέο κύκλο αγώνων, καθώς τα περσινά γεγονότα αποδεικνύουν ότι όταν οι φοιτητ(ρι)ές συνειδητοποιούν τα κοινά προβλήματά τους και ανακαλύπτουν τη συλλογική συνείδηση, το επόμενο βήμα και ερώτημα είναι το πως θα πάρουν τις ζωές τους πίσω από το κράτος και το κεφάλαιο» καταλήγουν.

To πρόγραμμα της κατάληψης είναι αναρτημένο στην αφίσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μέλισσα! Περιμένω να φανείς! – Ποιητικές επιστολές από εκείνη προς εκείνη

38 χρόνια EZLN – Στις 17-18 Νοεμβρίου το παγκόσμιο φόρουμ με θέμα τον αγώνα των ζαπατίστας