Αυτή τη στιγμή στη Πλατεία Απελευθέρωσης σημειώνεται “ειρηνική” σύγκρουση με τις… δυνάμεις του αιγυπτιακού στρατού που επιχείρησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την πλατεία δίνοντας την στη κυκλοφορία. Η δικαιολογία που προβάλλανε είναι ότι “η πόλη πρεπει να επανέλθει στην ομαλότητα”. Οι στρατιωτικές δυνάμεις ήθελαν προφανώς να εκμεταλλευτούν την παρούσια μικρού αριθμού διαδηλωτών. Οι επιτροπές της Πλατείας απήυθυναν αμέσως έκκληση στους πολίτες να κατέβουν στη πλατεία. Λίγη ώρα αργότερα η πλατεία άρχισε να γεμίσει από χιλιάδες πολίτες που έσπευσαν να υπερασπιστούν την πλατεία της επανάστασης.
Ο αιγυπτιακός στρατός υποσχέθηκε χθες “ειρηνική μετάβαση” προς “μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία” και διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.Το ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων στο υπ’ αριθμόν 4 ανακοινωθέν του τονίζει ότι η κυβέρνηση που διόρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή του, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, ως το σχηματισμό νέας.”Η αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις περιφερειακές και διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει”, τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Ο στρατός δεσμεύτηκε σε μια “ειρηνική μετάβαση εξουσίας”, η οποία “θα προετοιμάσει το έδαφος για μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία με στόχο την οικοδόμηση ενός ελεύθερου δημοκρατικού κράτους”, υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν.
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.
Όπως μαρτυρούν ανταποκριτές του al Jazeera, σε μια κοινωνία, όπως αυτή της Αιγύπτου που οι κοινωνικές ανισότητες είναι μεγάλες είναι αναμενόμενο ότι ενώ οι κατώτερες οικονομικά τάξεις έχουν δεχτεί με χαρά την, κοινωνική επανάσταση οι πλούσιες φοβούνται ότι έχουν πολλά να χάσουν από την εξέλιξη αυτή. Να σημειωθεί ότι το 40% των Αιγυπτίων ζει με λιγότερο από δύο δολλάρια την ημέρα ενώ ο πλούτος είναι συγκεντρωμένος στα χέρια λίγων. Η ελπίδα που αναπτύσσεται από τους φτωχους και από την μεσαία τάξη ότι η επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ θα φέρει κάτι καλύτερο, με την έννοια του συλλογικού συμφέροντος, αντιμετωπίζεται ως άποψη αφελή για τους πλούσιους που φοβούνται αστάθεια στις επενδυτικές τους δραστηριότητες και την απώλεια των προνομίων που είχαν ως τώρα.