«Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως έχει κουραστεί να ακούει για προσλήψεις υγειονομικών, δασκάλων, πυροσβεστών. Γιατί για προσλήψεις ειδικών φρουρών στα πανεπιστήμια δεν τον έχω ακούσει να έχει κουραστεί, όπως δεν έχει κουραστεί για διορισμούς διάφορων αργόμισθων σε αρχιδιοικητικές θέσεις. Έχουμε σοβαρά κενά, σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που τη βλέπουμε διαρκώς μπροστά μας – και σε επίπεδο τεχνικού προσωπικού. Ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργεί με ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό», δήλωσε Στο Κόκκινο ο νευροχειρουργός του Γενικού Κρατικού Νίκαιας και γ.γ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Πάνος Παπανικολάου.
Ο κ. Παπανικολάου κατήγγειλε μιλώντας στον Γιώργο Τραπεζιώτη, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που έθεσαν εκτός λειτουργίας το σύστημα κλιματισμού-αερισμού των χειρουργείων, με την γεννήτρια να μην μπορεί να το «σηκώσει», ενώ οι διακοπές ρεύματος είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή χειρουργικής επέμβασης που ήταν σε εξέλιξη. Υπογράμμισε μάλιστα πως τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα η διοίκηση να αναζητά πόρους μέσω των περικοπών.
Χωρίς κλιματισμό το Νοσοκομείο Ηρακλείου
Το σωματείο εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ με ανακοίνωσή του σημειώνει πως εν έτει 2021, σε πολλά σημεία του νοσοκομείου, «συμπεριλαμβανομένων και θαλάμων ασθενών δεν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια δυσφορία σε ασθενείς και προσωπικό». Είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, σημειώνει, «αφού τα δωμάτια που “βράζουν” αποτελούν πλέον χώρους ακατάλληλους έως επικίνδυνους για την υγεία των ασθενών. Μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες με τους θαλάμους που επικρατεί συνωστισμός όπως και στα γραφεία και τους …οικιακούς ανεμιστήρες!»
Το σωματείο τονίζει πως η ανυπόφορη και απαράδεκτη αυτή κατάσταση «δεν αποτελεί μια “κακιά στιγμή” ούτε αναπόφευκτη συνέπεια του καύσωνα ως νέου “αόρατου εχθρού”. Οι εγκληματικές ευθύνες βαραίνουν κυβέρνηση – υπουργείο και τη διοίκησης του νοσοκομείου, που παρά τις διαχρονικές καταγγελίες και εκκλήσεις εργαζομένων, συνοδών και ασθενών για την αντικατάσταση παλιών μηχανημάτων, πάντα προσέκρουε στην κρατική χρηματοδότηση». Είναι αποτέλεσμα, καταλήγει, «της συνολικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας, της αντιμετώπισης της Υγείας ως κόστους, της επέκτασης των εργολάβων και των ελαστικών σχέσεων εργασίας».