Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε το νομοσχέδιο-έκτρωμα το οποίο επιτρέπει στις Αρχές να κατασχέσουν χρήματα και κοσμήματα των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, καθώς και να καθυστερεί την επανένωσή τους με τις οικογένειές τους.
Ως «την πλέον παρεξηγημένη νομοθετική πρωτοβουλία στην ιστορία της χώρας» την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, αδιαφορώντας για την διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε το άκουσμα του νομοθετήματος.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Κεντροδεξιάς με την εθνικιστική αντιευρωπαϊκή Δεξιά είχε στο συγκεκριμένο ζήτημα και την υποστήριξη των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από το κοινοβούλιο της Δανίας, περιέχει ρυθμίσεις που έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στις ζωές των αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης για τριετή καθυστέρηση της διαδικασίας επανένωσης των οικογενειών, σκλήρυνση των κριτηρίων για την απόκτηση μόνιμης άδειας παραμονής, πρόβλεψης για κατάσχεσης χρημάτων και υπαρχόντων των προσφύγων για την κάλυψη των εξόδων παραμονής τους, την υποχρέωση να διαμένουν σε κέντρα αιτούντων άσυλο και μείωση των ειδικών, πρόσκαιρων οικονομικών προνομίων που τους παρέχονται.
Το σχέδιο νόμου έχει καταδικασθεί από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, από ΜΚΟ της Δανίας και από το Συμβούλιο Προσφύγων της χώρας. Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της Δανίας στις 9 Ιανουαρίου 2016 καταδικάζοντας τις προτεινόμενες αλλαγές, ζητώντας από την κυβέρνηση της Δανίας να αναθεωρήσει το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου και να διασφαλίσει ότι οι διεθνείς συνθήκες γίνονται σεβαστές.
Το απαράδεκτο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης της Δανίας για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των αιτούντων άσυλο καταδίκασαν οι ευρωβουλευτές της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Tο σχέδιο νόμου τέθηκε σε διαβούλευση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή της ΥΠΕΞ της Δανίας Κρίστιαν Τζένσεν και της Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ίνγκερ Στόγμπεργκ, η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο ΕΚ υποστήριξε ένθερμα το σχέδιο νόμου, τονίζοντας ότι οι προτάσεις βρίσκονται σε αρμονία με όλες τις συνθήκες, και ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να το υπερψηφίσουν.