Εγκρίθηκε το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος και η μεταφορά μέρους των ταμειακών διαθέσιμων από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Την εισήγηση εκτός από την πλειοψηφούσα παράταξη υπερψήφισαν τόσο οι παρατάξεις των Γ. Ιωαννίδη, Γ. Θεοδωρόπουλου, καθώς και Ν. Παυλίδου, Μ. Τρεμόπουλου και Μ. Μπόλαρη. Καταψήφισαν την πρόταση οι παρατάξεις των Ζιώγα, Αγαπητού και Χρυσομάλλη.
Σύμφωνα με την δευτερολογία του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα με την οποία ολοκληρώθηκε και η διαδικασία της συζήτησης τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της περιφέρειας για να αποφασίσει τις λεπτομέρειες της μεταφορά του ποσού από τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ.
Σχετικά με τις αιτιάσεις για τους μισθούς των υπαλλήλων της περιφέρειας διευκρίνισε πως “οι μισθοί όσοι γνωρίζουν τα της περιφέρειας ξέρουν ότι δεν πληρώνονται από την ΠΚΜ αλλά από το υπουργείο Εσωτερικών”.
Νωρίτερα μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας εισηγήθηκε θετικά και ανακοίνωσε ότι αποδέχεται να προχωρήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία ειδικού ταμειακού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών για τη χώρα και στο πλαίσιο της απόφασης της Ένωσης Περιφερειών μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
“Η χώρα μας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Κανείς δεν περίμενε ότι μόλις 3 μήνες μετα τις εκλογές η χώρα θα βρίσκεται σε αυτή τη θεση για την οποία αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Όμως προσέθεσε πως “σε αυτό το κομβικό σημείο για τη χώρα ευθύνη μας είναι να βοηθήσουμε”.
Αυτή η σταση, όπως ανέφερε, διαμορφώθηκε μετα τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος διαβεβαίωσε πως το μετρο έχει χαρακτήρα προσωρινό και έκτακτο και “ως τέτοιο το αποδεχόμαστε”. “Αυτή την ώρα οι υπηρεσίες μας ξεκαθαρίζουν από τα περίπου 100 εκατ. ποια χρειάζονται για την απρόσκοπτη λειτουργία της ΠΚΜ. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν”, συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Ιωαννίδης ανέφερε στην τοποθέτησή του πως τα χρήματα δεν είναι εξασφαλισμένα καθώς ο Α. Τσίπρας δεν έδωσε γραπτές εγγυήσεις. «Πρώτα να κοιτάξουμε το σπίτι μας και να μη διαλύσουμε την αυτοτέλεια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.
Ο Γ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι “Η ΠΝΠ δεν αντηχεί την παράταξη μας. Όμως είναι προσωρινού χαρακτήρα και δεν θα θίξει τη λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”.
Ο κ. Ζιώγας εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισε τη πρόταση διότι όπως ανέφερε η εφαρμογή της ΠΝΠ δεν είναι “σε όφελος του λαού”. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταδίκσαν τη μεταφορά των διαθέσιμων της Περιφέρειας, ενώ κατέθεσαν ψήφισμα που ζητούσε από το περιφερειακό συμβούλιο να καταδικάσει τη ΠΝΠ και να μην την εφαρμόσει.
Ο Μ. Μπόλαρης από την πλευρά του ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει την εισήγηση καθώς είναι νόμος του κράτους.
Η Νιόβη Παυλίδου συμφώνησε με την εισήγηση γιατί όπως ανέφερε “μέσα στη δύσκολη συγκυρία δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση”.
Ο Μ. Τρεμόπουλος από την πλευρά του σημείωσε ότι «Μπορεί τα καράβια να χάνονται και οι βαρκούλες να αρμενίζουν; Σήμερα είναι η ώρα της ευθύνης».
Την εισήγησε δήλωσε ότι καταψηφίζει ο Θ. Αγαπητός υπογραμμίζοντας ότι «Αυτή είναι μια πολιτική εξυπηρέτησης του χρέους και των δανειστών και όχι των λαϊκών αναγκών. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της συμφωνίας και όχι της ρήξης».