Αυστηρότερες ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν, μεταξύ των οποίων θέσπιση αυτόφωρης διαδικασίας για μη απόδοση ΦΠΑ αλλά και ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιου, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Στη δημοσιότητα θα δίνονται τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου που έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις για πάνω από ένα έτος. Θέτει επιπλέον κριτήρια ελέγχου για ελεύθερους επαγγελματίες, τις προϋποθέσεις για την φοροκάρτα ενώ αυξάνει και τον φόρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο 0,2% από το 0,15%.
Ποιο συγκεκριμένα το αδίκημα της μη καταβολής ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών πάνω από ένα όριο ποσού μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές και προβλέπονται οι διαδικασίες του αυτόφωρου. Αναστολή εκτέλεσης της ποινής θα προϋποθέτει την εξόφληση των οφειλών, ενώ πλέον θα υποβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά.
Με το σχέδιο νόμου επαναφέρεται στην ουσία η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις. Με την υποβολή της δήλωσης θα καταβάλλεται το λιγότερο 40% του συνολικού ποσού και το υπόλοιπο 60% σε δύο δόσεις. Όλες οι δόσεις δεν μπορούν να είναι μικρότερες των 300 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αυτό δεν δίνει παρά ένα περιθώριο δύο μηνών στις μεγάλες επιχειρήσεις που υποβάλλουν κάθε μήνα δήλωση ΦΠΑ, καθώς από τον τρίτο μήνα και μετά θα πρέπει να πληρώνουν το 100% της οφειλής.
Επιπλέον θεσπίζεται η χρήση της φοροκάρτας για την καταγραφή των αποδείξεων λιανικής πώλησης ως εναλλακτικό μέτρο ενώ αναφέρεται πως η χρήση της θα είναι ανώνυμη και προαιρετική. Στη φοροκάρτα θα καταγράφονται ο ΑΦΜ του εκδότη της απόδειξης, η ημερομηνία και το ποσό της συναλλαγής. Αναμένονται με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών οι λεπτομέρειες.
Επιπροσθέτως θεσπίζεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, και θα εδρεύει στο Υπουργείο Οικονομικών (ΣΔΟΕ). Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη Χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις καθώς και να εποπτεύει να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, Εφοριών , Αστυνομίας, Λιμενικού, Τελωνείων κλπ.).
Αναφορικά με τους ελέγχους για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά προτεραιότητα θα ελέγχονται: γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, μηχανικοί, τοπογράφοι, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές ή φοροτεχνικοί που δηλώνουν καθαρό εισόδημα:
Μικρότερο των 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων 200.000 κατοίκων
Μικρότερο των 20.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων
Μικρότερο των 15.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων.
Αναδημοσίευση από tvxs.gr