Μπροστά σε μια έκπληξη βρέθηκαν ο Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου, η Πρωτοβουλία κατοίκων Αετομηλίτσας, ορειβάτες και κάτοικοι της περιοχής από την περασμένη Παρασκευή καθώς μπουλντόζες και σκαπτικά μηχανήματα άρχισαν να διανοίγουν δρόμο στην προστατευόμενη περιοχή του βουνού, ψηλά στην αλπική ζώνη. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν άμεσα το γεγονός στο δασαρχείο Κόνιτσας, το οποίο προχώρησε σε αυτοψία και αναμένεται η σχετική απάντηση για το αν έχει υπάρξει κάποια πρότερη ενημέρωση για το θέμα ή σχετική άδεια.
Όπως συγκεκριμένα καταγγέλλεται πλέον από χθες το βράδυ και από τον Δήμο Νεστορίου, πρόκειται για δύο μπουλντόζες, μία του στρατού από την πλευρά του Δήμου Νεστορίου και μία της Περιφέρειας Ηπείρου από την πλευρά της Αετομηλίτσας, οι οποίες προχωρούν στη διάνοιξη ενός νέου δρόμου στον Γράμμο, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα μια ευαίσθητη, παρθένα και απείρου κάλλους περιοχή, που προστατεύεται από το δίκτυο Natura2000. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή βρίσκεται υπό την εποπτεία της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενώ ο δρόμος διανοίγεται πάνω σε ίχνος μονοπατιού που χρησιμοποιείται από ορειβάτες και πεζοπόρους σε υψόμετρο πάνω από τα 2.100 μέτρα κάτω από τις κορυφές Γκέσος, Περήφανο και Κιάφα προς τη Γράμμουστα.
Μάλιστα, η διάνοιξη αυτή καταστρέφει υφιστάμενο πεζοπορικό μονοπάτι και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατεύθυνση του Δ. Νεστορίου για ανάπτυξη του ορειβατικού τουρισμού, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη χαρτογραφηθεί και σημανθεί μονοπάτια από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία.
Πέρα από την προφανή καταστροφή που προκαλεί σε ένα φυσικό μονοπάτι η διάνοιξη του δρόμου, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για την σκοπιμότητα της εξέλιξης αυτής, για την οποία δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει και ο δήμαρχος Νεστορίου Χρ. Γκοσλιόπουλος, κανένας φορέας της Αυτοδιοίκησης δεν ρωτήθηκε, δεν υπήρξε γνωστό αίτημα, αλλά και ούτε κάποια αναγκαιότητα να κατασκευαστεί.
Ακόμη χειρότερα, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος τονίζει, φαίνεται ότι «η διάνοιξη γίνεται χωρίς καμία αδειοδότηση από Δν/ση Δασών, ΥΠΕΝ, ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς τεχνική μελέτη, λες και είμαστε τριτοκοσμική χώρα».
Εντύπωση και περισσότερα ακόμη ερωτηματικά προκαλούν, όμως, τοποθετήσεις των αρμόδιων φορέων σχετικά με το θέμα: Από την πλευρά της η Περιφέρεια Ηπείρου, που ανέθεσε σε εργολάβο τη διάνοιξη του δρόμου, έκανε αρχικά λόγο(σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής στις 3 Σεπτεμβρίου) για «αποκατάσταση βατότητας» από το μνημείο «Γκέσου» (πρόκειται για μνημείο του στρατού) έως τα όρια νόμου στο Γράμμο, ωστόσο και σύμφωνα με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα πρόκειται για διάνοιξη νέου δρόμου που καταστρέφει το ορειβατικό μονοπάτι που οδηγεί από τον Γκέσο προς την κορυφή Περήφανο. Μάλιστα, όπως έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών, μέχρι στιγμής έχει διανοιχτεί δρόμος 1500 μέτρων περίπου χωρίς να έχει δημοσιευθεί καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου έθεσε το θέμα της διάνοιξης δρόμου στον περιφερειάρχη Ηπείρου ξανά στην Περιφερειακή Επιτροπή στις 8 Σεπτεμβρίου, μαζί με άλλες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, και έλαβε την απάντηση ότι οι παρεμβάσεις «γίνονται μετά από “εμπιστευτικό αίτημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού” το οποίο δεν μπορεί να μοιραστεί με το σώμα της επιτροπής, ενώ, σύμφωνα με το epiruspost και το typos-i.gr ο Περιφερειάρχης Α. Καχριμάνης έκανε αναφορά σε κλοπές κοπαδιών και αρωματικών φυτών.
Ειδικά για τις αναφορές αυτές ο δήμαρχος Νεστορίου τονίζει πως «δικαιολογίες του τύπου “το έργο γίνεται για φύλαξη των συνόρων ή την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων” δεν ευσταθούν, επειδή ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει σχέση με τα σύνορα ούτε προσθέτει τίποτα στους κτηνοτρόφους, που εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους δρόμους, οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι κάποια βελτίωση και την ετήσια συντήρηση που πραγματοποιείται από τα μηχανήματα του στρατού και της περιφέρειας».
Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και τίθενται, πλέον από όλους:
Ποιοι αποφάσισαν να ανοίξουν έναν δρόμο εντός προστατευόμενης περιοχής, χωρίς διαβούλευση, χωρίς τις απαραίτητες άδειες και μελέτες και ποιες ανάγκες θα εξυπηρετήσει εντός της αλπικής ζώνης; Γιατί να είναι στρατιωτικό απόρρητο η τύχη μιας περιοχής που αποτελεί δημόσιο χώρο και προστατευόμενη από την εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία;
Κάτοικοι, οργανώσεις και φορείς ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες και να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.
Δείτε βίντεο όπου ο ορειβάτης εξηγεί τι έχει συμβεί στην περιοχή