«Δήμαρχε άλλαξε τη γνώμη σου, σκέψου την πόλη σου, αν τους πολίτες δεν ακούς, άκουσε τους ειδικούς, η απόσπαση σημαίνει έγκλημα». Με πικέτες στις οποίες αναγράφονταν οι φράσεις αυτές, και κρατώντας γράμματα που σχημάτιζαν τη λέξη «Αμετακίνητα», δεκάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων του Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου.
Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά συμβολικών δράσεων της Κίνησης μετά τη δημοσιοποίηση στον Τύπο σχετικής πληροφορίας για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριπτε με οριακή πλειοψηφία την προσφυγή εφτά φορέων κατά της υπουργικής απόφασης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων.
Η διαμαρτυρία μπορεί να ήταν σιωπηρή, η οργή όμως των δεκάδων μαυροντυμένων πολιτών που συμμετείχαν αμετακίνητοι-ες, ήταν μεγάλη για το ενδεχόμενο οριστικής απώλειας ενός σημαντικότατου ιστορικού ευρήματος και ουσιαστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.
Η έκκληση στον δήμαρχο να αλλάξει γνώμη συνοδευόταν από την υπενθύμιση των εκκλήσεων που έχουν κάνει εκατοντάδες έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι επιστήμονες και φορείς που έχουν ταχθεί υπέρ της κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου. Μια πρόταση που είχε ήδη αρχίσει να υλοποιείται μαζί με την κατασκευή του σταθμού μέχρι που ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία στη Θεσσαλονίκη από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 να αιφνιδιάσει την επιστημονική κοινότητα της πόλης ότι τα αρχαία θα αποσπαστούν και ότι το μετρό θα καθυστερήσει πολύ να ολοκληρωθεί.
Οι πολίτες ξεκαθάρισαν ότι απόσπαση σημαίνει καταστροφή των αρχαιοτήτων, επισημαίνοντας τη σπανιότητα και τη μοναδική σημασία του εκτεταμένου και σε άριστη κατάσταση διατήρησης ευρήματος του τμήματος της βυζαντινής πόλης σε 1500 τ.μ.
«Είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει το ηθικό πλεονέκτημα και οι ευρύτερες συναινέσεις για ανάλογη πράξη καταστροφής» ανέφερε στο κάλεσμα της η Κίνηση Πολιτών, μέλη της οποίας δήλωσαν σήμερα ότι η πόλη θα χάσει ένα σημαντικό μνημείο όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά για όλο τον Βυζαντινό κόσμο.