Την οδύνη τους και τον θυμό για την μαζική κοπή δέντρων που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από πλευράς του Δήμου στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς εξέφρασαν πολίτες της Θεσσαλονίκης μετά από κάλεσμα του Δικτύου «SOSε τα δέντρα». Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στον τον τόπο που η δημοτική αρχή διέπραξε δύο, όπως λένε, εγκλήματα. Την μαζική κοπή στην πλειοψηφίας τους βιώσιμων σύμφωνα με την άποψη δασολόγου καθηγητή του ΑΠΘ δέντρων και τη σύλληψη από την αστυνομία 14 πολιτών κατά την ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία και την απόδοση της κατηγορίας της παράνομης βίας.
«Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται από την διοίκηση του Δήμου μια συστηματική δενδροκτονία με την κοπή 4000 δέντρων, συλλήβδην σε ολόκληρες δεντροστοιχίες, χωρίς ξεχωριστό τεχνικό δελτίο όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα, με την καρατόμηση/βαθύ κλάδεμα δεκάδων χιλιάδων ακόμη δέντρων, με αποτέλεσμα να προκαλείται σε αυτά σάπισμα και ευαλωτότητα σε ασθένειες και μύκητες. Χωρίς να έχει προηγηθεί ή έστω να γίνεται παράλληλα ευρεία δενδροφύτευση, ούτε καν των 3500 κενών δενtροδόχων της πόλης. Προχώρησαν δε στην κοπή χωρίς να περιμένουν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που θα γίνει στις 2 Μαΐου» δηλώνουν τα μέλη του Sosε τα δέντρα.
Στον χώρο της αρχαίας αγοράς και στην θέση των κομμένων δέντρων τοποθέτησαν πλακάτ με την φράση «εδώ θα μπορούσε να βρίσκεται ένα δέντρο» ενώ πολίτες έγραφαν σε χαρτιά τις σκέψεις τους γύρω από την αποκρουστική εικόνα μιας άδειας από δέντρα πλατείας όπου παίζουν παιδιά. Εξέφρασαν ακόμη τον θυμό τους για τις μαζικές κοπές δέντρων σε πολλές γειτονιές της πόλης και τις συνέπειες που θα προκαλέσει αυτό σε μια πόλη που διαθέτει το λιγότερο ανά κάτοικο πράσινο σε όλη την Ευρώπη.
Για το Δίκτυο SOSτε τα δέντρα, τον Μ. Τρεμόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» τους συλληφθέντες-είσες της 14ης Μαρτίου αλλά και άλλων μελών συλλογικοτήτων που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο σημείο, δεν πείθουν οι εξαγγελίες του Δήμου για μαζικές δεντροφυτεύσεις. Όπως ειπώθηκε έχει τελειώσει η φυτευτική περίοδος, ενώ παράλληλα για να φυτευτούν νέα δέντρα πρέπει να ξεριζωθούν τα υπάρχοντα καρατομημένα δέντρα. Τόνισαν ακόμη ότι για την κατάσταση των άρρωστων δέντρων ευθύνεται η εγκατάλειψη εκ μέρους της Διοίκησης του Δήμου που δεν φρόντισε τόσα χρόνια να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη σωτηρία τους αλλά ούτε διαθέτει δελτίο καταγραφής της κατάστασης κάθε δέντρου ξεχωριστά. Αντίθετα παραδίδει σε εργολάβους το έργο μιας μαζικής κοπής χωρίς κριτήρια δημιουργώντας μη αναστρέψιμες συνθήκες περαιτέρω υποβάθμισης του πρασίνου στην πόλη.