Χωρίς συμφωνία για τις τράπεζες, αλλά πολύ κοντά σε αυτή, ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Το ecofin ανανεώνει το ραντεβού για την επόμενη Τετάρτη.
Δεν γεφύρωσαν τις διαφορές τους, ωστόσο, βρίσκονται ένα βήμα πριν από έναν συμβιβασμό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι 27 υπουργοί δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τους νέους κανόνες που θα καθορίζουν την εκκαθάριση των τραπεζών. «Δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα, αλλά είμαστε κοντά» διαμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αγκάθι η σειρά επιβάρυνσης των εμπλεκομένων
Οι διαφωνίες των 27 υπουργών Οικονομικών εστιάστηκαν στην σειρά επιβάρυνσης πιστωτών, ομολογιούχων και μεγαλοκαταθετών σε περίπτωση που μια τράπεζα αντιμετωπίζει κρίση και θα πρέπει να εξυγιανθεί. Το πρόβλημα είναι ποιος θα πληρώνει πρώτος σε μια τέτοια περίπτωση. Η αρχική συμφωνία προβλέπει κατ` αρχήν τη συμμετοχή των μετόχων, στη συνέχεια των ομολογιούχων, μετά των πιστωτών και τέλος των μεγαλοκαταθετών. Οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ δεν θα πλήττονται από τα μέτρα διάσωσης. Μία σειρά από χώρες, μεταξύ αυτών, η Γαλλία, η Βρετανία και η Σουηδία, που θέλουν να προστατεύσουν τους μεγαλοκαταθέτες τους, ζητούν να ρυθμίζεται σε εθνικό πλαίσιο η σειρά επιβάρυνσης των εμπλεκομένων. Με την θέση αυτή διαφωνεί η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά, οι οποίες επιθυμούν ενιαίους κανόνες που θα ισχύουν για όλους.
Στενά τα χρονικά περιθώρια
Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι 27 υπουργοί καλούνται να βρουν λύση μέχρι την επόμενη Τετάρτη, παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ, οπότε θα συνεδριάσουν εκ νέου. Το θέμα θα πρέπει να κλείσει άμεσα προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η «τραπεζική ένωση» προτού ολοκληρωθεί η θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί μετά τις ευρωεκλογές τον επόμενο Μάιο, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση.
Υπενθυμίζεται ότι χθες το Eurogroup ενέκρινε για τις 17 χώρες της ευρωζώνης την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και την αρχή της αναδρομικότητας. Όμως την συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί και σε επίπεδο ΕΕ, καθώς στην τραπεζική ένωση μετέχουν και άλλες 7 χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.
Πηγή: DW