in , , ,

Δύο εντελώς διαφορετικές ερμηνείες για τις φασιστικές επιθέσεις συγκρούονται στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Στις 29.9.2021 η Λαϊκη Συσπείρωση κατέθεσε ψήφισμα για τις δολοφονικές επιθέσεις εθνικιστικών, ακροδεξιών και ναζιστικών οργανώσεων (με την ανοικτή υποστήριξη της εγκληματικής Χρυσής Αυγής) στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης που τις επόμενες μέρες επεκτάθηκαν στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, στην επίθεση των ίδιων στοιχείων σε μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη καθώς και την επίθεση σε μέλη της ΚΕΕΡΦΑ στο Ν. Ηράκλειο Αττικής.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε στηλιτεύει την στάση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και τις δηλώσεις του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα περί «ένθεν κακείθεν ομάδων» και σημειώνει:

«Το αίτημα που διατυπώσαμε για επείγουσα έκδοση ψηφίσματος – έστω και με τη «δια περιφοράς» διαδικασία είχε την έννοια της έγκαιρης πολιτικής παρέμβασης του δεύτερου δήμου της χώρας σε γεγονότα που εξελίσσονταν, αναδείκνυε την ανάγκη καταδίκης των επιθέσεων, των εμπνευστών και πρωταιτίων που δεν ήταν άλλοι από τις οργανώσεις αυτές. Αναδείκνυε την ανάγκη άμεσης λαϊκής κινητοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Υποδείκνυε τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, η Αστυνομία. Στις 30.9.2021 η διοίκηση της δήμου, με επιστολή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε τη πρόταση μας επισημαίνοντας ότι ¨δεν είναι δυνατή η δια περιφοράς συνεδρίαση με μοναδικό θέμα το ψήφισμα που καταθέσαμε» σαν παράταξη. Την 4.10.2021 ενημερωθήκαμε για την αλλαγή της θέσης της διοίκησης κατά την οποία είναι δυνατή η δια περιφοράς συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τα ψηφίσματα για τα παραπάνω γεγονότα.

Σε κάθε περίπτωση, η Λαϊκή Συσπείρωση ξεκαθαρίζει:

Ανεξάρτητα από την επείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση για το ψήφισμα (όπως ζητήσαμε αλλά ήδη έχει αργοπορήσει χαρακτηριστικά με ευθύνη δική σας και της διοίκησης), το θέμα πρέπει να τεθεί σε δημόσια συζήτηση ΚΑΙ στη τακτική συνεδρίαση που συγκαλέσατε για τη Δευτέρα 11.10.2021, σαν ξεχωριστό και πρώτο θέμα συζήτησης. Μπορεί να ζητήσαμε σαν παράταξη τη επείγουσα (ακόμα και δια περιφοράς) έκδοση ψηφίσματος λόγω του «επείγοντος» του θέματος αλλά είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να «κλειστεί» ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα στο στενά πλαίσια ενός μέηλ από κάθε σύμβουλο. Οι δημότες της Θεσσαλονίκης έχουν δικαίωμα να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και συμβαίνει, ποιοι ευθύνονται, πως τοποθετείται η διοίκηση του δήμου, οι παρατάξεις, κάθε δημοτικός σύμβουλος. Το να «αφεθεί» το θέμα στη διακριτική ευχέρεια του δημάρχου ή των δημοτικών συμβούλων να το συμπεριλάβουν ή όχι στη διαδικασία των ανακοινώσεων υποβαθμίζει καίρια ένα τεράστιο θέμα, δίνει χώρο για αποφυγή τοποθέτησης, για υπεκφυγές. Και η ιστορία δείχνει ότι ο ναζισμός – φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με υπεκφυγές.

Σε ότι αφορά το ψήφισμα που κατέθεσε σήμερα (5.10.2021) η διοίκηση :

Σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας:

Στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις περισσοτέρων του ενός σχεδίων ψηφισμάτων η διαδικασία ήταν τα ψηφίσματα να μπαίνουν σε ψηφοφορία αντιπαραθετικά. Δηλ. κάθε δημοτικός σύμβουλος ψήφισε Ή το ένα Ή το άλλο σχέδιο ψηφίσματος, αναλαμβάνοντας σαφή ευθύνη για την επιλογή του. Η διαδικασία που όρισε το προεδρείο για τη σημερινή (5.10.2021) ψηφοφορία δεν εξασφαλίζει το παραπάνω (και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα) καθώς δίνει τη δυνατότητα επιλογής και των δύο ψηφισμάτων ταυτόχρονα. Η ιστορία διδάκσει ότι ο αγώνας κατά του ναζισμού – φασισμού γίνεται με «καθαρό μέτωπο» ενάντια του, χωρίς υπεκφυγές, «στρογγυλέματα», συμψηφισμούς. Γι’ αυτό ζητάμε να ακολουθηθεί η διαδικασία ψήφισης των δύο σχεδίων όπως στις ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν δηλ. αντιπαραθετικά (ή το ένα ή το άλλο σχέδιο).

Σχετικά με την ουσία του σχεδίου ψηφίσματος της διοίκησης – Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση ΔΕΝ θα το ψηφίσει:

Παρά το γεγονός ότι πέρασαν ήδη αρκετές ημέρες και προφανώς καταβλήθηκαν προσπάθειες σε ότι αφορά τις διατυπώσεις, το σχέδιο της διοίκησης δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την ουσία των ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ δηλώσεων του Κ. Ζέρβα σε τηλεοπτικό σταθμό στις 29.9.2021 στις οποίες μιλούσε για ¨ομάδες ένθεν κακείθεν που λύνουν τις διαφορές τους στα σχολεία, ότι αντιλαμβάνεται τη διαπάλη των ιδεών και την ανάγκη των ανθρώπων να εκδηλώνουν τις όποιες απόψεις τους αλλά τους καλεί να το κάνουν μακριά από το χώρο των σχολείων¨. Τη Κυριακή οι ναζιστές επιτεθηκαν στα μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη, μακριά από σχολεία. Σχετική, πανομοιότυπη αναφορά υπάρχει και στο «σχέδιο» που κατέθεσε η επονομαζόμενη «πόλη ελληνική ???» που «φέρνει» αυτούσια, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, τα «επιχειρήματα» των κουκουλοφόρων υπαίτιων των ναζιστικών επιθέσεων και ναζιστικών χαιρετισμών.

Με λίγα λόγια εξισώθηκε η δράση επώνυμων φοιτητικών συλλόγων με τη δράση κουκουλοφόρων εγκληματιών που επιτέθηκαν με ξύλα, καδρόνια, (θανατηφόρα) τέηζερ, μολότωφ κατά φοιτητών, μαθητών, γονέων. Εξισώθηκε το μοίρασμα μιας προκήρυξης με το το ξυλοκόπημα μαθητών μέσα στις τάξεις τους.

Το γεγονός ότι το ψήφισμα της διοίκησης μιλά γενικά και αόριστα «για βίαιες συγκρούσεις και επεισόδια» αντιγράφοντας τις δηλώσεις του Κ. Ζέρβα περί «ένθεν κακείθεν ομάδων», αποκρύπτει την μία και μοναδική ουσία : ήταν σχεδιασμένη δολοφονική επίθεση με ένα και μοναδικό υπαίτιο, τις εθνικιστικές, ακροδεξιές, ναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις.

Η εκπαίδευση έχει διαχρονικά, τεράστια, άλυτα προβλήματα, δεν υπηρετεί τις ανάγκες των νέων, μαθητών και φοιτητών αλλά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ποιυ θέλουν να βγάλουν από τους εκπαιδευτικούς χώρους τις επόμενες γενιές των εκμεταλλευομένων. Είναι όχι μόνο φυσικό αλλά ΑΝΑΓΚΑΙΟ, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς να αγωνίζονται για τα προβλήματα αυτά. Όσα αναφέρει το σχέδιο της διοίκησης περί «ορμητηρίων στρατολόγησης» και «εργαλειοποίησης των μαθητών» όχι μόνο διαφαίνεται ότι αφορά αυτούς τους αγώνες αλλά (με άλλες διατυπώσεις) υπήρξε βασική υπερασπιστική γραμμή των Χρυσαυγιτών στη δίκη τους και «απαίτηση» των κουκουλοφόρων στα ΕΠΑΛ («να φύγουν οι φοιτητές, όσοι μιλάνε για αγώνες, έξω από τα σχολεία»), να μη σηκώνεται κεφάλι κατά της αντιλαϊκής πολιτικής οποιασδήποτε κυβέρνησης.
Ποιες είναι οι «ιδεολογίες της βίας» στις οποίες αναφέρεται το σχέδιο της διοίκησης ? Γιατί η επίσημη ιδεολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που ακολουθούν και Ελληνικά κόμματα) είναι η εξίσωση, κάτω από αυτό το τίτλο, του ναζισμού και του νεκροθάφτη του, κομμουνισμού. Ιστορικά έτσι δινόταν και δίνεται χώρος στο φασισμό και νομιμοποιείται η εγκληματική δράση του.

Το ποιοι είναι πρωταίτιοι των εγκληματικών επιθέσεων σε Σταυρούπολη, Εύοσμο, Ηλιούπολη είναι σε όλους γνωστό, παρουσιάστηκαν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία (βίντεο, φωτογραφίες, συνομιλίες) τόσο για τους ίδιους όσο και για όσους τους ανέχθηκαν, τους υπέθαλψαν, τους συντόνισαν αλλά και για την αστυνομία που «έστρεφε τη πλάτη» στους κουκουλοφόρους που μπαινόβγαινα ανενόχλητοι στα σχολεία μπροστά στα μάτια τη και κυνηγούσε με χημικά όσους διαμαρτύρονταν. Γιατί δεν κατονομάζονται οι πραγματικοί υπαίτιοι στο σχέδιο της διοίκησης;

Η διοίκηση, υποχρεωμένη από τη καθολική λαϊκή καταδίκη, επιχειρεί να συμψηφίσει, να εξισώσει, να αποπροσανατολίσει.
Να στηρίξει και πάλι τη κυβερνητική αντιδραστική πολιτική με αντίπαλο το λαό και τους αγώνες του. Που είναι και ο στόχος όλων των εθνικιστικών, ακροδεξιών, εγκληματικών ναζιστικών μορφωμάτων.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζοντας για μια ακόμα φορά ότι το πρόβλημα με το φασισμό δεν είναι μόνο «το μαχαίρι» αλλά και η ανοχή (για οποιοδήποτε μικροκομματικό λόγο) απέναντι του, δηλώνει ότι ΔΕΝ θα ψηφίσει το σχέδιο της διοίκησης Ζέρβα αλλά το στηρίξει το ψήφισμα που η ίδια κατέθεσε από τις 29.9.2021».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«FEDORA» τη Δευτέρα 11/10 στο «Μακεδονικόν» και στο «Απόλλων»

Η μέρα που αισθάνθηκα πιο περήφανη από ποτέ για τον γιο μου…