Δύο σημαντικές δίκες που αφορούν τον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα» πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και τη Δευτέρα με την εκδίκαση των προσφυγών του σωματείου εργαζομένων κατά των παράνομων ενεργειών της διοίκησης: των απολύσεων εργαζομένων αλλά και τη συγκρότηση απεργοσπαστικού μηχανισμού κατά της απεργίας των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή εκδικάζονται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης οι εργατικές προσφυγές ενάντια στις παράνομες και εκβιαστικές απολύσεις των εργαζομένων (9 απολυμένων από το τμήμα Διακίνησης και τριών από το τμήμα Παραγωγής), από τη νέα διοίκηση της Μαλαματίνα, η οποία με την ανάληψη της ιδιοκτησίας προχώρησε σε απολύσεις μόνο μελών του σωματείου ενώ τη Δευτέρα θα εκδικαστεί η προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων κατά των ιδιοκτητών και της διεύθυνσης της Μαλαματίνα για την παράνομη πρόσληψη εργαζομένων για την δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού εν μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις επτά ως τις δέκα το πρωί της Δευτέρας σε ένδειξη συμπαράστασης στην εκδίκαση της αγωγής των απεργών της Μαλαματίνα κατά της εταιρίας.
Η απεργία των εργαζομένων στη Μαλαματίνα με αιτήματα την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, είναι ένας αγώνας, που όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Γ. Φραγγίδης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΘ «είναι αγώνας της αλήθειας ενάντια στο ψεύδος». «Πρόκειται για μια διοίκηση που προσπαθεί να περάσει προγράμματα και διατάξεις παρανομώντας ακόμη και σύμφωνα με τον αντεργατικό νόμο του Χατζηδάκη» πρόσθεσε.
Το σωματείο εργαζομένων στη Μαλαματίνα απηύθυνε κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Παρασκευή και την Δευτέρα έξω από τα δικαστήρια για να μην περάσει τόσο η τρομοκρατία ενάντια στους εργαζομένους αλλά και για να μην επιβληθούν τα αντεργατικά μέτρα στα οποία πρωτοστατεί η διοίκηση της εταιρείας σε όλη την κοινωνία. Να θυμίσουμε ότι εκτός από τις απολύσεις η διοίκηση της εταιρείας αντιμετώπισε με αστυνομοκρατία και καταστολή τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν έξω από το εργοστάσιο μέσα στο καλοκαίρι.
Να σημειωθεί, ακόμη, ότι η πλειοψηφία των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με προσφυγές της εταιρείας κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων έχουν δικαιώσει τους απεργούς ενώ όπως ειπώθηκε και στη συνέντευξη Τύπου δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία η εταιρεία ακολουθεί την πρακτική των αναβολών στα δικαστήρια.
«Αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους απεργούς της Μαλαματίνα αλλά όλη την πόλη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χ. Κυπριανίδης τονίζοντας ότι «επενδύσεις τύπου Μαλαματίνα δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές ». «Αποδείχθηκε μια κακή επένδυση που θα έπρεπε η Εισαγγελία να επέμβει καθώς δεν τηρούνται οι όροι της εξυγίανσής της εταιρείας. Οι όροι καταπατούνται εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, καθώς χαρίστηκαν πολλά εκατομμύρια χρεών έτσι ώστε η νέα διοίκηση να μπει στο εργοστάσιο. Η νέα διοίκηση κάνει μια ολομέτωπη επίθεση στο σωματείο και τους εργαζόμενους έτσι ώστε να μην υπάρχει οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, έτσι ώστε να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και ένα καλύτερο αύριο» είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΘ σημείωσε ότι ο αγώνας των απεργών της Μαλαματίνα είναι εμβληματικός γιατί ό,τι κερδίζεται αφορά όλους-ες όσους-ες βρίσκονται στην κοινωνική διεργασία της εργασίας και των αγώνων.
«Ο αγώνας αυτός μαζί με άλλους μεγαλειώδεις αγώνες της Cosco, της E-food, των πετρελαίων Καβάλας κ.ά δείχνει ότι η πραγματική δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, ότι η εργοδοσία απέναντι σε αποφασισμένους εργαζομένους είναι αδύναμη και δεν βρίσκει άλλο τρόπο να τους αντιμετωπίσει παρά με την κυβερνητική αντεργατική νομοθεσία και την καταστολή», σημείωσε ο Λ. Στολτίδης βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.
Τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας περιέγραψε ο νομικός σύμβουλος του σωματείου Τάσος Παπαγγέλου. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο, απέκρυπτε ότι εκτός από το Τμήμα Διακίνησης που κατάργησε μόνη της για να προχωρήσει στις απολύσεις, έκανε απολύσεις και από το τμήμα Παραγωγής. «Ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να διώξει εργαζόμενους που ήταν στο σωματείο για να προσλάβει εργαζόμενους είτε με εργολαβική σχέση είτε με ορισμένου χρόνου με 3 και 60 για να κάνουν τη δουλειά που κάνουν άνθρωποι εδώ και 30 χρόνια».
«Το δικαστήριο της Δευτέρας είναι εμβληματικό και από νομική άποψη. Είναι η πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη που δικάζεται με τη διαδικασία των απεργιακών διαφορών αγωγή για να ακυρωθούν οι προσλήψεις των απεργοσπαστών ως παράνομες» τόνισε ενώ παράλληλα ανέφερε ότι το σωματείο έχει προσφύγει με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στα δικαστήριο καταθέτοντας αγωγή για να ζητήσει ενώπιον του Πρωτοδικείου τη διάλυση του φιλεργοδοτικού σωματείου που συστήθηκε.
Τις ομοιότητες μεταξύ του νόμου Χατζηδάκη και εργασιακών νόμων που έχουν επιβληθεί στις ΗΠΑ ανέφερε η Νεκταρία Αγγελάκη, νομική σύμβουλος του σωματείου. «Ήδη μέσα στο 2022 δύο πολυεθνικές έκαναν ακριβώς αυτό που έκανε η Μαλαματίνα το καλοκαίρι. Έληγε η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας στην Apple και την Amazon, άλλαζε το ΔΣ των πολυεθνικών εταιρειών και επειδή τα σωματεία εργαζομένων ζήτησαν τη σύναψη νέας σύμβασης οι εταιρείες προχώρησαν σε απολύσεις. Ωστόσο εκεί λειτούργησε το συμβούλιο εργασιακών σχέσεων και με γνωμοδότηση ανάγκασε τις πολυεθνικές να κάνουν πίσω».
Σύμφωνα με την ίδια, ο Εισαγγελέας έχει ήδη δώσει εντολή για προκαταρκτική εξέταση για έλεγχο σχετικά με το αν εφαρμόζεται η συμφωνία εξυγίανσης που έχει υπογράψει η εταιρεία και σχετικά με το αν παραβιάζεται η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που την επικυρώνει. Αν η εξέταση δείξει ότι η συμφωνία εξυγίανσης παραβιάζεται θα πρέπει να ακολουθήσουν διώξεις και κυρώσεις στην εταιρεία ακόμη και ακύρωση του σχεδίου εξυγίανσης.
Σταυρούλα Πουλημένη