in

Δωρεάν σίτιση για όλους/ες κέρδισαν οι φοιτητές/τριες μετά από νέα παρέμβαση στη Λέσχη

Δωρεάν ποιοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές!

Upd: Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη, οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν τον αγώνα για δωρεάν σίτιση σε όλους τους φοιτητές/τριες. Ο πρόεδρος της Λέσχης δεσμεύτηκε, σύμφωνα με τους φοιτητές-τριες, ότι το φοιτητικό εστιατόριο θα ανοίξει κανονικά χωρίς αποκλεισμούς.


Νέα παρέμβαση πραγματοποίησαν σήμερα στη Λέσχη φοιτητικοί σύλλογοι στο ΑΠΘ μετά και τη χθεσινή άρνηση της διοίκησης να μοιράσει φαγητό στους φοιτητές. Για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι φοιτητές/τριες αρνήθηκαν τους ελέγχους για κάρτα σίτισης δηλώνοντας πως η σίτιση πρέπει να είναι ποιοτική και δωρεάν ενώ νωρίτερα έκαναν παρέμβαση και στην πρυτανεία του ιδρύματος.

Όπως και χθες έτσι και σήμερα ο ιδιώτης εργολάβος έδωσε εντολή να αποσυρθούν οι εργαζόμενοι από το πόστο τους και ως απάντηση οι φοιτητές/τριες σήκωσαν τα ρολά και ανέλαβαν τη διανομή του φαγητού σε όλους-ες. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στη λέσχη στέκονται στο πλευρό των φοιτητών, σερβίροντάς τους το γεύμα.

Να θυμίσουμε πως και χθες οι φοιτητές ζήτησαν η πρόσβαση στη σίτιση να είναι δωρεάν για όλους-ες με την επίδειξη του φοιτητικού πάσου και να μην εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα ζητούν να ελεγχθεί κατά πόσο τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής στη Λέσχη γιατί εκτός από την υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού και τη μείωση της ποσότητας, βίντεο που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου δείχνουν ποντίκια να κυκλοφορούν στο χώρο της κουζίνας και της διανομής.

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι μετά την άρνηση της διοίκησης της λέσχης να μοιράσει φαγητό στους φοιτητές αποδείξαμε έμπρακτα ότι κανένας φοιτητής δεν πρόκειται να αποκλειστεί!!  Τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στα πανεπιστήμια, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα-ΣΔΙΤ και τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης κάτω από το καθεστώς της εργολαβίας με την ευθύνη και των πρυτανικών αρχών, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι προτεραιότητα έχουν τα κέρδη του εργολάβου και όχι η πλήρης κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και των εργαζομένων του πανεπιστημίου που σιτίζονται από τη λέσχη» σημειώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε ανακοίνωσή τους.

Εξάλλου, όπως, τονίζουν, το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο καθώς αποτελεί κοινή πρακτική της κάθε εργολαβίας που παραλαμβάνει τη λέσχη, να ελαχιστοποιεί τις μερίδες, να μειώνει τις διανομές, την ποσότητα και την ποιότητα των γευμάτων καθώς να απαξιώνει όλο και περισσότερο τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που εργάζονται σε αυτή.

Ακόμη προσθέτουν, παράδειγμα αποτελεί ότι η κάρτα σίτισης στο ΠΑΜΑΚ, άνοιξε τον δρόμο, για σίτιση επί πληρωμή τα επόμενα χρόνια !

«Κέρδος και κάλυψη αναγκών δεν πάνε μαζί! Οι φοιτητές όμως γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας, είναι εφικτό να καλυφθούν οι ανάγκες μας αλλά και των εργαζομένων του ΑΠΘ σε ποιοτική σίτιση υπό αξιοπρεπείς συνθήκες και όχι με ουρές αναμονής έως και μία ώρα, σε χώρους οι οποίοι με την πρώτη βροχή αρχίζουν να πλημμυρίζουν. Η πείρα των Φοιτητικών Συλλόγων μέσα από τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα, έχει δείξει ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες σπουδών σε κάθε επίπεδο- σίτιση, στέγαση καθώς κάθε χρόνια ύστερα από συλλογικές και μαζικές δράσεις η εργολαβία αναγκάζεται να υποχωρήσει» σημειώνουν καλώντας τους φοιτητές/τριες να διεκδικήσουν μαζί με τους εργαζόμενους δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές χωρίς προϋποθέσεις.

«Αυτή η κατάσταση με τους ελέγχους τη ζούμε εδώ και πολλά χρόνια με απειλές ότι θα επιβληθεί η κάρτα σίτισης και όσοι δεν την κατέχουν να δίνουν αντίτιμο. Έχουμε κάνει πολλούς αγώνες για να διεκδικήσουμε δωρεάν σίτιση» σημείωσε ο φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Αλ. Ζάνος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και τον Απόστολο Λυκεσά.

«Τώρα έχουμε έναν νέο γύρο επιθέσεων από τον εργολάβο και την πρυτανεία που είναι άφαντη. Τον κ. Παπαϊωάννου δεν ξέρουμε αν τον έχει δει κανένας στο ΑΠΘ τον τελευταίο χρόνο» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρατική χρηματοδότησης της Λέσχης έχει μειωθεί κατά 44% καθώς πέρυσι ήταν 4 εκατ. ευρώ φέτος είναι 2, 6. «Πρόκειται για μία στόχευση υποβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας και βλέπουμε το αντίκτυπο και εμείς με μερίδες μισές και κάκιστη ποιότητα».

«Η Λέσχη είναι υποστελεχωμένη και γι’ αυτό δίνουμε κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους για προσλήψεις έτσι ώστε η Λέσχη να λειτουργεί με τους υγειονομικούς όρους που πρέπει. Το δυναμικό της Λέσχης είναι πολύ μικρό, τον Οκτώβριο η ουρά στη Λέσχη ήταν τεράστια ενώ οι εξαγγελίες για αναβάθμιση της διαψεύδονται καθημερινά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το ατύχημα με την 8χρονη αποδεικνύει τα προβλήματα στις υποδομές του δήμου

Το έγκλημα συνεχίζεται