Δημόσια παιδεία και άσυλο τα επόμενα θύματα

Το νέο πανεπιστήμιο παρουσίασε χθές στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου απ’ όπου και πήρε την έγκριση του πρωθυπουργού. Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας βάζει τέλος στο πανεπιστήμιο όπως το γνωρίζουμε ενώ καταργεί επί της ουσίας τη δημόσια παιδεία.  Η κ. Διαμαντοπούλου, επιβεβαίωσες τις εκτιμήσεις για τις ανατροπές στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίες γίνονται στη λογική της δημιουργίας του “ανταγωνιστικού, ποιοτικού και διεθνοποιημένου πανεπιστημίου” σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, οι βασικές αλλαγές στα ΑΕΙ έχουν ως εξής:

Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα συμβούλια διοίκησης από καθηγητές των Ιδρυμάτων αλλά και εξωπανεπιστημιακούς, που θα έχουν στα χέρια τους και το στρατηγικό πλάνο.

Οι σπουδές εναρμονίζονται πλήρως με τη συνθήκη της Μπολόνια  που προβλέπει τριετείς σπουδές, ακόμα συντομότερο κύκλο σπουδών (1-2 έτη), αλλά και αντιστοίχως διαβαθμισμένους τίτλους σπουδών.

Το καθεστώς φοίτησης αυστηροποιείται καθώς οι φοιτητές αν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα χάνουν την ιδιότητά τους.

Η χρηματοδότηση εξαρτάται από τον αριθμό φοιτητών και τα επιτεύγματα των Ιδρυμάτων.

Το άσυλο επί της ουσίας καταργείται καθώς συμπηκνώνεται πλέον στην «Πλήρη και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ. Απομάκρυνση από το μοντέλου χωροταξικού ορισμού και επιστροφή στις ρίζες του ασύλου» σύμφωνα με τη διατύπωση του υπουργείου η οποία μας επιστρέφει στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Επιπλέον, για το ακαδημαϊκο προσωπικό θεσπίζονται τρεις ακαδημαϊκές βαθμίδες: καθηγητές, αναπληρωτές, επίκουροι. Καθηγητές και αναπληρωτές εκλέγονται ως μόνιμοι, οι επίκουροι εκλέγονται για τετραετή θητεία, με δυνατότητα για άλλη μία ενώ καταργούνται οι λέκτορες. Δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης σε εντεταλμένους διδασκαλίας με ατομικές, ανανεώσιμες, συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους απασχόλησης, διάρκειας έως και πέντε ετών ενώ η αξιολόγηση καθηγητών θα γίνεται κάθε 5 χρόνια από ειδικές επιτροπές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υπερψηφίστηκε με 155 και ο εφαρμοστικός

Προσωρινά ελεύθερος ο Στρος Καν