Το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στον Δήμο Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει την δυσαρέσκεια των πολιτών για τα πεπραγμένα της διοίκησης Κωνσταντίνου Ζέρβα, μιας και παρότι ο σημερινός και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος ήρθε πρώτος με 27,33%, ακολουθεί με μικρή διαφορά ο Στέλιος Αγγελούδης με 25,74%.
Οι δύο διεκδικητές θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή. Ο κ. Ζέρβας πέρα από την φθορά της τετραετούς κακής διοίκησής του έχει και την επίσημη στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Ζέρβας συναντήθηκε με κορυφαίους υπουργούς ενώ ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να εκφράσει την στήριξη του στο πρόσωπο του.
Από την άλλη ο Σ. Αγγελούδης «πλασάρει» την παράταξη του ως υπερκομματική, μιας και παρότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λάβει επίσημη στήριξη από την Χαριλάου Τρικούπη. Είναι γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιο του συμμετέχουν εκτός από στελέχη του «παλιού ΠΑΣΟΚ» και άνθρωπο που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αγγελούδης έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη και ακριβή προεκλογική καμπάνια και αυτό φαίνεται πως τον έφερε στη δεύτερη θέση και του δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την θέση του δημάρχου.
Μένει να δούμε πώς θα μπορέσουν οι κ.κ. Ζέρβας και Αγγελούδης να απευθυνθούν και να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους που δεν τους επέλεξαν την πρώτη Κυριακή.
Εμφανής είναι η απογοήτευση που επικρατεί στο επιτελείο του Σπύρου Πέγκα ο οποίος ήρθε τρίτος με 20,74%. Η συμμετοχή του Γιάννη Μπουτάρη στην προσπάθεια, η εκλογική σύμπραξη με τους οικολόγους και τον «γαλάζιο» Σάκη Τζακόπουλο καθώς και η επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην υποψηφιότητα του φαίνεται πως δεν έδωσαν τον απαραίτητο αέρα για να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Βασίλης Τομπουλίδης αύξησαν τα ποσοστά τους λαμβάνοντας 6,82% και επιβεβαιώνοντας την σχετική άνοδο των δυνάμεων που στηρίζει το ΚΚΕ. Από τη μεριά του ο «γαλάζιος αντάρτης» Δρόσος Τσαβλής φαίνεται πως έλαβε την στήριξη από δυσαρεστημένους με τη διοίκηση Ζέρβα δεξιούς ψηφοφόρους.
Η Πόλη Ανάποδα, το αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα του Δήμου με τυπικά επικεφαλής την Μαρία Κέκη αποτελεί έκπληξη για τις αριστερές δυνάμεις μιας και τριπλασίασε το ποσοστό της από τις εκλογές του 2019, λαμβάνοντας 5,53%. Αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα σύμπραξης οργανώσεων και ανθρώπων της αριστεράς και των κινημάτων που εδώ και πέντε χρόνια παρεμβαίνουν με συνέπεια εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.
Στα… θετικά του εκλογικού αποτελέσματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης μπορεί να καταγραφεί επίσης το γεγονός ότι από τους τρεις ακροδεξιούς υποψήφιους δημάρχους κατάφερε να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνον ένας, ο ιδιοκτήτης της τηλεόρασης Βεργίνα και ένας εκ των διοργανωτών των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό, Στέργιος Καλόγηρος. Έλαβε 4,61% ενώ ο έτερος ακροδεξιός Γιάννης Κουριαννίδης έλαβε μόλις 1,95 και ο Δημήτρης Ζιαμπάζης από τους «Ενωμένους Μακεδόνες» 1,59%.
Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη αποχή και στον Δήμο Θεσσαλονίκης (συμμετοχή μόλις 40,95%) αποτελεί ήττα για την αυτοδιοίκηση και επιβεβαιώνει την απόσταση που έχουν πάρει οι πολίτες από τις εκλογικές αναμετρήσεις, τις ακριβοπληρωμένες καμπάνιες και την πολιτική επικοινωνία άνευ περιεχομένου.