in

Δημοκρατία, Δικαιώματα και Ενεργειακή κρίση στο Greenwave Festival 2022

«Το Greenwave επιστρέφει συλλεκτικό, επετειακό, αυτόνομο»

Με δύο κεντρικές εκδηλώσεις, για τις κρίσεις σε Δημοκρατία και ενέργεια, ξεκινά το φεστιβάλ Greenwave την Πέμπτη 15.9, στο Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη.

«Μια ολόκληρη γενιά  δεν γνωρίζει παρά μόνο κρίση (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή), μνημόνια, περιορισμούς,  ανεργία, πόλεμο, ανασφάλεια, βία και ξενιτιά.

Μια ολόκληρη κοινωνία   συνθλιμμένη  κάτω από το βάρος των συνεπειών των νεοφιλελεύθερων -εχθρικών προς τoυς ανθρώπους και το περιβάλλον-  πολιτικών που παράγουν ακρίβεια, ανέχεια, κοινωνική ανισότητα, ανασφάλεια και φόβο.

Μία δημοκρατία βαθιά πληγωμένη με το σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ναδίρ, με παράνομες επαναπροωθήσεις, αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή και όλες τις μορφές της ατιμώρητης έμφυλης βίας.

Μια δικαιοσύνη για λίγους κι εκλεκτούς στην υπηρεσία των ελίτ.

Ένα περιβάλλον ανοχύρωτο απέναντι στις οικοκτόνες πολιτικές που προκαλούν  κλιματικό χάος, ενεργειακή φτώχια  και φέρνουν την πυρηνική απειλή ξανά στο προσκήνιο.

Μας στερούν την ελπίδα, την αλληλεγγύη, την ευημερία, την ευτυχία, την ελευθερία, την πλανητική ισορροπία, την εναλλακτική προοπτική για μια άλλη κοινωνία.

Θέλουμε τη ζωή μας πίσω! Θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές/στριες στον αγώνα για έναν πράσινο πλανήτη, για έναν κόσμο με δικαιοσύνη, ισοτιμία, δημοκρατία,  ελευθερία, ευημερία και αλληλεγγύη. Να διαδώσουμε παντού τη δική μας θετική ενέργεια!» αναφέρει στο κάλεσμα του το Φεστιβάλ.

Στην εκδήλωση «Δημοκρατία και Δικαιώματα σε κρίση» γίνεται μια προσπάθεια ανίχνευσης των αιτίων που (ανα)παράγουν τις υποκλοπές, την ανισότητα, την ανασφάλεια, μία δημοκρατία βαθιά πληγωμένη, με τον σεβασμό και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο ναδίρ, με παράνομες επαναπροωθήσεις, αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή. Εισηγήσεις κάνουν οι δημοσιογράφοι Μαρίνα Μεϊντάνη, Παύλος Νεράντζης και Γιάννα Παπαδάκου, καθώς και ο καθηγητής συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος και ο δικηγόρος ειδ. στο προσφυγικό Δίκαιο, πρώην πρόεδρος Διεθνούς Αμνηστίας (ελλ. τμ) Σπύρος Απέργης,. Συντονιστής είναι ο Αλέκος Γεωργόπουλος, ομ. καθηγητής ΑΠΘ

Ο πόλεμος διόγκωσε την κερδοσκοπία, η ακρίβεια είναι όμως μια όψη της ενεργειακής κρίσης. Το περιβάλλον γίνεται πιο ανοχύρωτο απέναντι στις οικοκτόνες πολιτικές, που προκαλούν κλιματικό χάος, ενεργειακή φτώχεια και φέρνουν την πυρηνική απειλή, πολεμική και “ειρηνική”, ξανά στο προσκήνιο. Τις εναλλακτικές προτάσεις ανιχνεύει η εκδήλωση «Ενεργειακή κρίση, Πυρηνική απειλή, Εναλλακτικές λύσεις». Εισηγήσεις κάνουν ο Χρήστος Ελευθεριάδης, καθηγητής Τμ. πυρηνικής Φυσικής ΑΠΘ, η Κυριακή Μεταξά, Υπεύθυνη προγράμματος Οικολογίας, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γρ. Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, ο Κώστας Νικολάου, επισκέπτης καθηγητής οικολογίας και ΚΑΛΟ ΑΠΘ. Παρεμβάσεις κάνουν η Βούλα Τσέτση, Γραμματέας των Πράσινων του ευρωκοινοβουλίου και ο Βλάσης Οικονόμου, Διευθυντής Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ενεργειακής & Κλιματικής Πολιτικής. Συντονιστής: Νίκος Χρυσόγελος, τ. ευρωβουλευτής Greens-EFA.

 

Το Greenwave είναι ένα ανοιχτό φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε το 2011, διοργανώνεται από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και υλοποιείται από τους εθελοντές και τις εθελόντριες του Οικόπολις. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο δεκάδες οργανώσεις, συλλογικότητες, παραγωγούς, εκθέτες/τριες οικολογικών προϊόντων, καλλιτέχνες/ιδες. Είναι ένα δημιουργικό και μη εμπορευματοποιημένο φεστιβάλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ, με χιλιάδες επισκέπτες/τριες κάθε χρόνο.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα της Πέμπτης 13.9.2022:

Κεντρικές Εκδηλώσεις

Πέμπτη 15.9, 19.00 – 21.00

Δημοκρατία και Δικαιώματα σε κρίση

Εισηγήσεις:

·         Μαρίνα Μεϊντάνη, δημοσιογράφος,

·         Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος,

·         Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ

Παρεμβάσεις:

·         Γιάννα Παπαδάκου, δημοσιογράφος

·         Σπύρος Απέργης, δικηγόρος ειδ. στο προσφυγικό Δίκαιο, πρώην πρόεδρος Διεθνούς Αμνηστίας (ελλ. τμ)

Συντονιστής: Αλέκος Γεωργόπουλος, ομ. καθηγητής ΑΠΘ

 

Ενεργειακή κρίση | Πυρηνική απειλή | Εναλλακτικές λύσεις

Εισηγήσεις:

·         Χρήστος Ελευθεριάδης, καθηγητής Τμ. πυρηνικής Φυσικής ΑΠΘ:

“Ενεργειακή κρίση, τεχνική και γεωπολιτική προσέγγιση”,

·         Κυριακή Μεταξά, Υπεύθυνη προγράμματος Οικολογίας, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα:

“Περισσότερη ενεργειακή δημοκρατία για λιγότερη ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα”,

·         Κώστας Νικολάου, επισκέπτης καθηγητής οικολογίας και ΚΑΛΟ ΑΠΘ:

“Προς μια κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά δίκαιη χρήση των ΑΠΕ”.

Παρεμβάσεις:

·         Βούλα Τσέτση, Γραμματέας των Πράσινων του ευρωκοινοβουλίου,

·         Βλάσης Οικονόμου, Διευθυντής Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ενεργειακής & Κλιματικής Πολιτικής

Συντονιστής: Νίκος Χρυσόγελος, τ. ευρωβουλευτής GreensEFA

 

Παράλληλες δράσεις  

Ο κύκλος των παιδιών!

Πέμπτη 18.30 -20.30

18.30 – 20.30 Sofoklis goes Greenwave _ Φτιάχνουμε με τα χεράκια μας χειροτεχνία με θέμα το Greenwave εμπνευσμένο από τον γραφίστα Σοφοκλή Αμπατζίδη!

60’ Green Point

Πέμπτη 18.30 -20.30

18.30 – 19.30 | Save The Food, Fight Against Hunger| Φιξ in Art (Solidarity Project) under European Solidarity Corps open discussion event for everybody, mainly young people between the ages 18-30 and the activity will be implemented by the team called Together We are Strong. LanguageEN

19.30-20.30 | Περβολάρηδες _ Παρουσίαση της ομάδας των ”Περβολάρηδων”,  η ομάδα μετράει ήδη 8 χρόνια ζωής στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με όλο τον κύκλο της τροφής. Θα συζητηθούν οι δράσεις, οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συντροφικότητας που δημιουργούνται εντός αλλά και εκτός της ομάδας καθώς και οι κλεφτές ματιές που ρίχνουν στο μέλλον καθώς επισκέπτονται άλλα εγχειρήματα κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας και συνεταιριστικής κατοικίας στη Γερμανία.

Όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ!

19.00-23.00 | Μονάδα για εξετάσεις HIV από τη Θετική Φωνή

17.30 -21.00Upcycling project“Μην την πετάς! Φέρε την σαμπρέλα σου στη ΝΑΟΜΙ!” Δράση συλλογής σαμπρελών ποδηλάτου στο Περίπτερο της ΝΑΟΜΙ, Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων. Ενημερωτική συνάντηση για το project στο Περίπτερο της ΝΑΟΜΙ την Παρασκευή 16/9 19:00 – 20:00

17.30 -22.00  Συγκέντρωση  τροφίμων, χαρτικών, απορρυπαντικών για ευάλωτα νοικοκυριά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ  | Πνοή Ελπίδας

Εκθέσεις – Εικαστικές παρεμβάσεις

Πλαστικό δείπνο | ‘Έκθεση του Οικόπολις

Ο Πλαστικός Δείπνος ευελπιστεί να υπενθυμίσει κάτι που είναι (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι) σε όλους/ες μας γνωστό. Την ποσότητα του πλαστικού και άλλων λυμάτων που καταναλώνουμε! Ενδεικτικά μόνο το έδαφος της γης είναι τόσο μολυσμένο που τα επόμενα 60 χρόνια θα είναι τα τελευταία που θα μπορέσουν να αποδώσουν καρπούς τους οποίους θα μπορούμε να τρώμε. Ο Πλαστικός Δείπνος λοιπόν αποτελούμενος μόνο από πλαστικά και άλλα λύματα σκοπεύει να μας ανοίξει ένα παράθυρο στο παρόν που δεν βλέπουμε και στο μέλλον που πολύ σύντομα θα δούμε.

Select bikes or Respect cyclists | Δίκτυο Select Respect

Συναυλίες

Πέμπτη, 15.9.2022

·         Κρουστόφωνο (μπάντα δρόμου κρουστών)

·         Celestial Echoes (tribute to Pink Floyd)

·         Γουρούνια στο διάστημα (ελληνικό ροκ)

·         Sodizzy (βρετανικό ροκ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απολύσεις 92 εργαζομένων στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός

Όποιος δεν προσαρμόζεται, αλλάζει