Το Δίκτυο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων καταδικάζει ρητορικές που αναπαράγουν το “rape culture” (κουλτούρα βιασμού) κι ενισχύουν το “victim blaming” (απόδοση ευθυνών στο θύμα) με πρόσχημα την εργασία στο σεξ. Θεωρώντας τέτοιες απόψεις άκρως επικίνδυνες – ιδίως όταν αρθρώνονται στη δημόσια σφαίρα από πρόσωπα που βρίσκονται σε θέση εξουσίας λόγω φήμης ή επαγγέλματος (π.χ. πολιτικοί, δημοσιογράφοι, celebrities, influencers).
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δικτύου:
«Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει αναφορικά με το βιασμό στη Θεσσαλονίκη γινόμαστε ολοένα και συχνότερα μάρτυρες μιας ρητορικής που προσπαθεί να ξεπλύνει την εγκληματική πράξη του βιασμού με το να τη συνδέει παράλογα με την εργασία στο σεξ!
Με μεγάλη θλίψη βλέπουμε συχνά να αφήνεται να εννοηθεί πως ένα θύμα βιασμού «πήγαινε γυρεύοντας» με βάση το αν ο βιασμός συνέβη εν ώρα παροχής σεξουαλικών υπηρεσιών ή όχι.
Το Δίκτυο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων καταδικάζει ρητορικές που αναπαράγουν το “rape culture” (κουλτούρα βιασμού) κι ενισχύουν το “victim blaming” (απόδοση ευθυνών στο θύμα) με πρόσχημα την εργασία στο σεξ. Θεωρούμε τέτοιες απόψεις άκρως επικίνδυνες – ιδίως όταν αρθρώνονται στη δημόσια σφαίρα από πρόσωπα που βρίσκονται σε θέση εξουσίας λόγω φήμης ή επαγγέλματος (π.χ. πολιτικοί, δημοσιογράφοι, celebrities, influencers).
Όπως εύστοχα ξαναειπώθηκε, το παρακάτω σενάριο μπορεί να εξηγήσει το παράλογο της σύνδεσης του βιασμού με τη σεξεργασία: Αν σε ένα μποξέρ στήσουν ενέδρα καμιά δεκαριά οπλισμένοι, τον ναρκώσουν και τον σαπίσουν στο ξύλο, δε θα έλεγε κανείς ότι ο μποξέρ «πήγαινε γυρεύοντας» μόνο και μόνο επειδή ήταν μποξέρ.
Ο βιασμός είναι έγκλημα! Και το αν αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε εν ώρα παροχής σεξουαλικών υπηρεσιών ή όχι, δεν το κάνει λιγότερο ή περισσότερο βίαιο, τραυματικό ή εγκληματικό!
Ο βιασμός είναι βιασμός! Και το μόνο κριτήριο ως προς αυτό είναι η έννοια της συναίνεσης».