in

Δίκην τηλεγραφήματος. Του Θέμη Αχτσιόγλου

Α΄. Να επαναλάβουμε τα αυτονόητα:

α) Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν συστατικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος.

β) Το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και μάλιστα, κατά το Σύνταγμα, «απόλυτα απαραβίαστο».

γ) Η άρση του μπορεί να γίνει μόνο από τη «δικαστική αρχή» και μόνο «για λόγους εθνικής ασφάλειας» ή «για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».

δ) Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα ως Ανεξάρτητη Αρχή, είναι αρμόδια να ελέγχει τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με ταχυδρομικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, να διαπιστώνει αν τηρείται η νομιμότητα κατά τη διαδικασία άρσης του απορρήτου, να εξετάζει τις καταγγελίες για τυχόν παραβίασή του, να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις σε περιπτώσεις παρανομιών.

ε) Καμιά κρατική αρχή δεν μπορεί να απαγορεύσει στην ΑΔΑΕ να ασκεί τις αρμοδιότητές της, να την παρεμποδίζει στην εκτέλεση των καθηκόντων της, να προβαίνει σε προληπτικό έλεγχό της.

Β΄. Να θυμηθούμε κάποια από τα σκανδαλώδη γεγονότα:

α) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, θέτει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

β) Διοικητή της ΕΥΠ διορίζει τον έμπιστό του Παναγιώτη Κοντολέοντα, στέλεχος εταιρείας σεκιούριτι. Προηγουμένως, επειδή ο Κοντολέων δεν έχει τα νόμιμα προσόντα για διορισμό, αλλάζει τον νόμο. Άμεσος προϊστάμενός του είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού.

γ) Η υπεύθυνη για την ΕΥΠ εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου υπογράφει σωρηδόν τα αιτήματα του Κοντολέοντος για παρακολούθηση των «εχθρών του έθνους».

δ) Η ΕΥΠ παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα αρκετών χιλιάδων πολιτών και μεταξύ αυτών, αποδεδειγμένα και ομολογημένα (αφού η αρχική κυβερνητική διάψευση καταρρέει), του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, δημοσιογράφων που ασκούν «ενοχλητική» ερευνητική δημοσιογραφία, επιχειρηματιών, ευρωβουλευτών, ανώτατων στρατιωτικών, ακόμη και υπουργών της Κυβέρνησης.

ε) Η ΕΥΠ, παράλληλα με τις επίσημες «επισυνδέσεις», χρησιμοποιεί το κακόβουλο-παράνομο λογισμικό Pretador, αγορασμένο μάλιστα με δημόσιο χρήμα, είτε ως συμπληρωματικό είτε ως κύριο μέσο παρακολούθησης.

στ) Έτσι, ο πρωθυπουργός και η ΕΥΠ έχουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιοι λόγοι «εθνικής ασφάλειας» υπαγορεύουν την παρακολούθησή τους ή ποια είναι τα «ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματά» τους, που πρέπει να διακριβωθούν.

ζ) Η κυβερνητική πλειοψηφία, με αφορμή το αίτημα του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στην ΑΔΑΕ να του γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του, ψηφίζει τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, με την οποία απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να γνωστοποιεί στους θιγόμενους την παρακολούθησή τους.

η) Ο Δημητριάδης και ο Κοντολέων, όταν αποκαλύπτεται το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, «παραιτούνται». Ο πολιτικός τους προϊστάμενος Κ. Μητσοτάκης δεν νιώθει την ανάγκη να αναλάβει καμιά ευθύνη, επειδή «δεν ήξερε»!

θ) Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, αντί να ψάξει τους δράστες των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ξεκινά έρευνα για το πώς η είδηση διέρρευσε στα ΜΜΕ και απειλεί δημοσιογράφους με φορολογικούς ελέγχους, όταν αυτοί του ασκούν κριτική.

ι) Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποκρύπτουν κρίσιμα στοιχεία και έγγραφα, αποκλείουν τους μάρτυρες που προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αποφασίζουν να μη δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της.

ια) Ο πρώην και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ που καταθέτουν στην Εξεταστική Επιτροπή, καθώς και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού που καταθέτει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επικαλούνται το «απόρρητο», για να μην αποκαλύψουν κανένα στοιχείο για τις παρακολουθήσεις.

ιβ) Η Ν.Δ. ψηφίζει νόμο που θεσμοθετεί την αδιαφάνεια, καθώς στην πράξη είναι δυνατή η επ’ αόριστον άρση του απορρήτου με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας και η ενημέρωση του θιγόμενου πολίτη μπορεί να γίνει τρία έτη μετά την παρακολούθησή του, ενώ θα έχει προηγηθεί η καταστροφή του σχετικού υλικού.

ιγ) Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, γνωμοδοτεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, ότι η ΑΔΑΕ δεν επιτρέπεται να πραγματοποιεί ελέγχους με σκοπό τη διαπίστωση παραβιάσεων της νομοθεσίας για το απόρρητο των επικοινωνιών και απειλεί με ποινικές κυρώσεις τα μέλη της, προκαλώντας την κατακραυγή του νομικού κόσμου της χώρας.

Γ΄. Να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα, που συνοψίζονται στο εξής ένα: έχουμε απέναντί μας ένα αδίστακτο, αυταρχικό καθεστώς, που, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, απειλεί τις ελευθερίες των πολιτών, παραβιάζει το Σύνταγμα, καταργεί το κράτος Δικαίου, υπονομεύει τη Δημοκρατία.

Δ΄. Να πράξουμε τα δέοντα, δηλαδή να κάνουμε αυτό που επιτάσσει το άρθρο 120 του Συντάγματος: να αντισταθούμε στην κατάλυσή του και να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κι αυτό γίνεται όχι (μόνο) με συζητήσεις μεταξύ μας, με σχόλια στο διαδίκτυο, με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, με άρθρα στις εφημερίδες, αλλά (και) με την οργανωμένη κινητοποίηση και την ενσώματη παρουσία μας στους δρόμους.

Ακούν τα δημοκρατικά κόμματα και οι οργανώσεις της Αριστεράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για Άτομα με Αναπηρία

Σε φορτισμένο κλίμα η έναρξη της δίκης για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού