Την απαλλαγή και των 21 κατηγορουμένων από τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της ληστείας πρότεινε ο εισαγγελέας στην 8η μέρα της δίκης για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών στις 17 Φεβρουαρίου του 2013. Παράλληλα πρότεινε την ενοχή πέντε ατόμων για τα αδικήματα της κατοχής, κατασκευής εκρηκτικών, της έκρηξης καθώς και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών. Επιπλέον πρότεινε την ενοχή ενός εκ των κατηγορουμένων για το αδίκημα της οπλοχρησίας.
Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr
Ο εισαγγελέας στην πρότασή του εκτίμησε ότι η καταδρομική επίθεση εκείνο το βράδυ έγινε από κάποια άτομα, άγνωστα ακόμα, τα οποία δεν είναι από την περιοχή με τη συνδρομή κάποιων ντόπιων καθώς και ότι από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι η όλη επιχείρηση έγινε για εκφοβισμό της εταιρείας και δεν είχε ανθρωποκτόνο σκοπό.
Εκτίμησε ακόμη ότι φυσική παρουσία στο χώρο του εργοταξίου είχαν τρία άτομα λόγω κάποιων κινητών ευρημάτων που προέκυψαν, όπως καπάκι φωτοβολίδας που βρέθηκε με μερικό γενετικό υλικό, κάποιων καλύκων και ενός σκούφου.
Για άλλα δύο άτομα εκ των κατηγορουμένων εκτίμησε επίσης ότι είχαν φυσική παρουσία στο χώρο επειδή μίλησαν με κάποιους από τους τρεις παραπάνω εκείνη την μέρα και τις επόμενες άλλαξαν συσκευή τηλεφώνου. Σε κάθε περίπτωση παρέπεμψε το δικαστήριο να εκτιμήσει τα πραγματικά στοιχεία σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Οι συνήγοροι σε δηλώσεις τους μετά την δίκη τόνισαν ότι από την πρόταση του εισαγγελέα συνάγεται ότι τελικά δεν υπάρχει καμία εγκληματική οργάνωση στην περιοχή και ότι η κατηγορία αυτή χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τις αυθαιρεσίες της ελληνικής αστυνομίας καθώς και ότι η δικογραφία στήθηκε με δικονομικά απαράδεκτο τρόπο. Επεσήμαναν ακόμη ότι γενικότερα οι κατηγορίες εναντίον τους είναι έωλες και προέκυψαν από την ρητορική της τότε κυβέρνησης για επένδυση με κάθε κόστος.
Ο εισαγγελέας καταρρίπτοντας στο σκεπτικό του το βασικότερο στοιχείο του σαθρού κατηγορητηρίου, δηλαδή την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στην περιοχή, τόνισε ότι λείπει το σημαντικότερο από τα τρία κριτήρια (χρονικό, ποσοτικό, ποιοτικό) που χαρακτηρίζουν μια εγκληματική οργάνωση, το ποιοτικό. Και αυτό γιατί από τα αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν προέκυψε να υπάρχει δομή εγκληματικής ομάδας, ούτε και κάποιος που να την διευθύνει και παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στην διαδικασία στοιχειοθέτησης του αδικήματος αυτού.
Διερωτήθηκε ακόμη και για τον τρόπο συλλογής των στοιχείων για τον σχηματισμό της δικογραφίας (αν και τόνισε ότι η ακυρότητα του προανακριτικού υλικού δεν κρίνεται σήμερα), ενώ επίσης έβαλε ερωτηματικά για τη στάση των αστυνομικών αρχών ως προς τον τρόπο έρευνας και εξιχνίασης των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης.
Να θυμίσουμε οτι αστυνομικοί που κατέθεσαν ως μάρτυρες τις προηγούμενες μέρες παραδέχτηκαν ότι κάποιο μέρος του υλικού και των πειστηρίων δεν συλλέχθηκε από τους ίδιους, αλλά από εργαζόμενους στην φύλαξη της εταιρείας.
Ο ίδιος ο εισαγγελέας στο σκεπτικό του ανέφερε μάλιστα ότι, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, εκείνη την ημέρα υπήρχε μπλόκο της αστυνομίας στην περιοχή. Παρ`όλα αυτά και ενώ ιδιοκτήτες μηχανημάτων όταν έμαθαν για τον εμπρησμό έφτασαν σε 15 λεπτά στο σημείο του εργοταξίου η αστυνομία έφτασε μετά από ώρες.
Στις απολογίες τους που έγιναν νωρίτερα οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες εις βάρος τους τονίζοντας ότι οι δραστηριότητές τους ήταν οι συνηθισμένες για Σάββατο βράδυ. Ερωτηθέντες σχετικά σχολίασαν ότι η συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις χρυσού ήταν η αυτονόητη, είχε πάντα ειρηνικό χαρακτήρα και στόχο την υπεράσπιση του τόπου τους από την καταστροφή που θα υποστεί η περιοχή. Κάποιοι δήλωσαν ακόμη ότι βρέθηκαν κατηγορούμενοι διότι στοχοποιήθηκαν από την αστυνομία προκειμένου ολόκληρη η τοπική κοινωνία να σταματήσει να αντιστέκεται ενάντια στην μόλυνση του περιβάλλοντος από την δραστηριότητα της εταιρείας.
Η δίκη στην οποία ήδη έχουν καταθέσει δεκάδες μάρτυρες κανένας εκ των οποίων δεν αναγνώρισε κάποιον εκ των κατηγορουμένων να συμμετέχει στην επίθεση στο εργοτάξιο, θα συνεχιστεί την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων των κατοίκων.
Σήμερα, όπως και όλες τις προηγούμενες μέρες, το παρών έδωσαν αλληλέγγυοι στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού αναρτώντας πλακάτ δεμένα με χειροπέδες σε κορμούς δένδρων στα κάγκελα του δικαστηρίου στα οποία αναγράφονταν ότι οι κάτοικοι διώκονται γιατί υπερασπίστηκαν τη γη, τον αέρα και το νερό τους.