Άνθρωποι που έχουν φιλικές, συγγενικές και επαγγελματικές σχέσεις με τους κατηγορούμενους κατοίκους της Χαλκιδικής για την υπόθεση εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών αλλά και άτομα με θεσμικό ρόλο κατέθεσαν την Τρίτη στην έκτη μέρα της δίκης, αποκλείοντας κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή.
Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr
Οι μάρτυρες βεβαίωσαν ότι οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν εκείνο το βράδυ είτε μαζί τους στο σπίτι τους, είτε σε σπίτια άλλων για επίσκεψη, σε μαγαζιά της περιοχής, στο Άγιο Όρος αλλά και σε ένα συνέδριο αγροτοδιατροφικής ανάπτυξης. Άλλοι τους συνάντησαν στη γειτονιά όταν γυρνούσαν σπίτι και γενικότερα όλοι κατέθεσαν ότι οι δραστηριότητες τους ήταν οι συνηθισμένες το βράδυ του Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου 2013.
Στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες διαβεβαίωσαν ότι οι κατηγορούμενοι είναι άνθρωποι που, όπως όλοι εκείνη την περίοδο, αντιτάχθηκαν στις εξορύξεις χρυσού, ωστόσο δεν θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Μάλιστα όλοι εξέφρασαν την απορία τους πως βρέθηκαν αυτά τα άτομα κατηγορούμενοι ενώ αρκετοί επεσήμαναν ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται οι ίδιοι στην θέση τους λόγω της στοχοποίησης της περιοχής από το κράτος και την αστυνομία.
Οι μάρτυρες ρωτήθηκαν πολλές φορές από τον πρόεδρο του δικαστηρίου για την συμμετοχή των κατηγορουμένων σε κινητοποιήσεις απαντώντας ότι οι κινητοποιήσεις ήταν υπόθεση όλης της Β. Ελλάδος και γίνονταν με ειρηνικό τρόπο. Παρ`όλα αυτά, όπως ειπώθηκε, οι διαδηλώσεις στο βουνό εκείνο το διάστημα είχαν δεχτεί την απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία ενώ γυναίκες όλων των ηλικιών που διαδήλωναν στο βουνό τραυματίστηκαν άσχημα όταν χτυπήθηκαν πολλάκις βίαια από τα αστυνομικά όργανα.
«Είχαμε και έχουμε σοβαρούς λόγους να θέλουμε να εμποδίσουμε την εξόρυξη χρυσού αλλά με ειρηνικό τρόπο» σημείωσε μία μάρτυρας υπεράσπισης που εκείνη την μέρα ήταν μαζί με κατηγορούμενο ενώ αναφερόμενη στις πορείες που πραγματοποιούσαν μόνες τους γυναίκες, υπενθύμισε ότι εξαιτίας της καταστολής γυναίκες όλων των ηλικιών (όπως και εκατοντάδες άλλοι κάτοικοι) σύρθηκαν στα δικαστήρια για στάση και αντίσταση. «Εγώ ήμουν κατηγορούμενη για πορεία στο βουνό στην οποία αστυνομικοί με χτύπησαν και έσπασα το χέρι μου» σχολίασε.
Πρώην δήμαρχος και είκοσι χρόνια δημοτικός σύμβουλος, ο Μ. Βλαχόπουλος μίλησε για τις επαγγελματικές δραστηριότητες των κατηγορουμένων, τους χαρακτήρισε βιοπαλαιστές και απέκλεισε κάθε συμμετοχή τους σε «εγκληματική οργάνωση». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν τάσσονταν πάντα ενάντια στην εξορυκτική δραστηριότητα διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι στις κινητοποιήσεις ενάντια στα μεταλλεία συμμετείχαν ολόκληρα χωριά.
Άλλοι μάρτυρες αναφέρθηκαν στο επίμαχο θέμα των κλήσεων που καταγράφηκαν μέσω σάρωσης από την αστυνομία και που θεωρήθηκαν ύποπτες είτε γιατί έγιναν βράδυ είτε γιατί ήταν ολιγόλεπτες δηλώνοντας ότι οι κλήσεις αυτές σε μια μικρή κοινωνία είναι κάτι περισσότερο από φυσιολογικό φαινόμενο.
Στο δικαστήριο κατέθεσε σήμερα και ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργου με την παράταξη του Απ. Τζιτζικώστα. «Έχω την τιμή να τους γνωρίζω και κάποιους από αυτούς τους μεγάλωσα» δήλωσε μιλώντας για τους ανθρώπους αυτούς ως «καταξιωμένους στο χώρο τους με κοινωνική προσφορά». Ο κ. Γιώργου αναφέρθηκε όμως και στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη χρυσού. «Ήταν κινητοποιήσεις μιας ολόκληρης κοινωνίας και όχι κομματικές» σημείωσε ακόμη δηλώνοντας ότι αν δεν εκπροσωπούσε θεσμικό φορέα θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος.
«Υπερασπίζαμε τον τόπο μας με πορείες και ειρηνικές διαδηλώσεις» δήλωσε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη μιλώντας για τους κατηγορούμενους ως ανθρώπους οικογενειάρχες που δε θα μπορούσαν να στραφούν σε τέτοιες ενέργειες. Υπενθύμισε ότι εξαιτίας της αντιμετώπισης των περισσοτέρων πορειών στο βουνό με καταστολή από την αστυνομία είχε δεχτεί και η ίδια χημικά σε ευθεία βολή ενώ πάγια τακτική των αστυνομικών οργάνων ήταν η διάλυσή τους με βίαιο τρόπο όταν βράδιαζε.
Αναφέρθηκε, όμως, και στον ρόλο του τότε δημάρχου Χρ. Πάχτα στην υπόθεση της στοχοποίησης της τοπικής κοινωνίας τονίζοντας ότι με αναφορά του τότε στον Άρειο Πάγο ζητούσε όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να χαρακτηριστούν εγκληματική οργάνωση.
«Πάντα το έκανε αυτό και μάλιστα ζητούσε να χαρακτηριστώ εγώ ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι ο εμπρησμός στάθηκε η αφορμή που καιρό έψαχναν κάποιοι για να καταστεί η περιοχή αστυνομοκρατούμενη και να ποινικοποιηθούν οι αντιδρώντες κάτοικοι για να κατασταλεί η αντίσταση τους. «Έδωσε αφορμή να εισβάλουν τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ στην Ιερισσό, έριξαν χημικά μέσα στο σχολεία που υπήρχαν παιδιά, μπήκαν σε σπίτια των ανθρώπων, έσπασαν πόρτες, τους πήραν νύχτα μπροστά στα παιδιά τους. Ήταν μια αντιδημοκρατική συμπεριφορά που από τότε είχα καταγγείλει και μια προσπάθεια οι κάτοικοι να φοβηθούν, να σύρουν τους ανθρώπους σαν ποινικούς εγκληματίες» σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σχολιάστηκαν ακόμη αναγνωστέα έγγραφα με τους συνηγόρους να υπενθυμίζουν ότι από αυτά προκύπτει ότι έρευνες στον χώρο του εμπρησμού έγιναν από εργαζομένους της εργολαβικής εταιρείας φύλαξης που δεν μπορούσαν να διεξάγουν έρευνα καθώς δεν είναι προανακριτικοί υπάλληλοι και άρα έγιναν παράνομα. Υπό αυτήν την έννοια, όπως κατέθεσε συνήγορος κατηγορουμένου, από τα αναγνωστέα προκύπτει «δικονομική αταξία στην δόμηση του προανακριτικού υλικού και στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν ως πειστήρια». «Τίθεται, έτσι, ζήτημα αξιοπιστίας των ευρημάτων» πρόσθεσε αναφερόμενος σε πειστήρια όπως κάλυκες, πλαστικά καπάκια τα οποία από τις εκθέσεις κατασχέσεων δεν μπορεί να καταλήξει καν κανείς στον αριθμό τους.
Τέλος, αναφέρθηκε στην υπόθεση αστυνομικών που οδηγήθηκαν σε δίκη κατηγορούμενοι ότι μετέφεραν άλλα πράγματα στην δικογραφία των Σκουριών που δεν βρέθηκαν, όμως, στον τόπο του εμπρησμού. «Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί αθωώθηκαν ελλείψει δόλου έχουμε να κάνουμε με ψευδείς προανακριτικές ενέργειες, με σύνθεση αλλοίωση και προσθήκη στοιχείων» κατέληξε.
Η δίκη συνεχίζεται αύριο Τετάρτη 14 Νοεμβρίου με καταθέσεις νέων μαρτύρων ενώ την Πέμπτη αναμένεται να γίνουν οι απολογίες των κατηγορουμένων.