Με την κατάθεση τεσσάρων αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε την Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο η δίκη των 25 μελών του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις στην ΒΑ Χαλκιδική για την υπόθεση του Λάκκου Καρατζά, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη.
Η δικαστική αυτή υπόθεση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτήν του εργοταξίου των Σκουριών και αφορά κυρίως μια μαζική κινητοποίηση κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία «Λάκκος Καρατζά» στις 12 Μαΐου του 2013. Εκείνο το διάστημα η εταιρεία πραγματοποιούσε παράνομα εργασίες στο βουνό και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων που αντιτίθενται στις εξορύξεις χρυσού ήταν καθημερινές. Η διαμαρτυρία αυτή αντιμετωπίστηκε με καταστολή εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων. Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα στην άλλη πλευρά του βουνού Κάκαβος γυναίκες που διαμαρτύρονταν δέχθηκαν, επίσης, βίαιη επίθεση από την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετές από αυτές.
Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης «Λάκκος Καρατζά» περιλαμβάνονται κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα όπως σύσταση συμμορίας, κατοχή, κατασκευή εκρηκτικών και όπλων, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές ξένης περιουσίας και, μεταξύ άλλων, ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών.
Στην ακροαματική διαδικασία κανένας μάρτυρας κατηγορίας δεν αναγνώρισε με βεβαιότητα κάποιον από τους κατηγορούμενους ως εμπλεκόμενους στα επεισόδια (ρίψη μολότωφ, φωτοβολίδων και πυροβολισμοί σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών). Διαπιστώθηκε ακόμη ότι τα γεγονότα ήταν μικρότερης έκτασης και έντασης από την περιγραφή τους στην δικογραφία ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν οι αντιφάσεις στις καταθέσεις της αστυνομίας σχετικά με το μέγεθος των αστυνομικών δυνάμων, τις ίδιες τις ενέργειες των αστυνομικών και τον αριθμό των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία. Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις δεν στοιχειοθετήθηκε η προέλευση των πυροβολισμών τους οποίους ισχυρίστηκαν οι αστυνομικοί ότι άκουσαν αλλά ούτε και τι τελικά προκάλεσε τον τραυματισμό τους.
Συγκεκριμένα ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε στην κατάθεσή του ότι η αστυνομική δύναμη αριθμούσε μόλις 9 αστυνομικούς και ότι ο τότε αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής Μ. Ριζάκης δεν βρίσκονταν στο σημείο του Λάκκου Καρατζά. Στην δική του κατάθεση όμως ο Μ. Ριζάκης δήλωσε όχι μόνο ότι βρίσκονταν στο σημείο από νωρίς το πρωί αλλά και ότι η αστυνομική δύναμη αριθμούσε 100 άτομα. Ο ίδιος μάρτυρας κατηγορίας παραδέχθηκε ότι στην διαμαρτυρία συμμετείχαν περισσότερα από 500 άτομα απ`όλα τα χωριά της Χαλκιδικής και σε μια προσωπική εξομολόγηση προς το δικαστήριο δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής «είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, απλώς θέλανε να φωνάξουν για το δίκιο τους».
Από τις καταθέσεις των αστυνομικών καταδείχθηκε ακόμη ότι διαμαρτυρίες υπήρχαν σε διάφορα σημεία του βουνού εκείνη την ημέρα και ότι οι διαμαρτυρόμενοι στο Λάκκο Καρατζά είχαν μεγάλη απόσταση από τους αστυνομικούς οι οποίοι τους απέτρεψαν να φτάσουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που βρίσκονται 4 χλμ μακρυά από το σημείο των επεισοδίων.
Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η κατάθεση του τέταρτου κατά σειρά μάρτυρα κατηγορίας, τότε Διευθυντή Ασφάλειας, Ι. Τσάβαλου ο οποίος με καθυστέρηση έξι χρόνων ανέφερε τραυματισμό του στο πόδι από σκάγια, αναφορά που δεν έκανε ούτε στην πρώτη κατάθεσή του δύο μέρες μετά τα επεισόδια αλλά ούτε και στη συμπληρωματική έναν χρόνο μετά. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγινε ρίψη πολλών μολότωφ ωστόσο στα βίντεο που ο ίδιος τράβηξε και περιλαμβάνονται στην δικογραφία δεν φαίνεται, ούτε ακούγεται, σύμφωνα με τους συνηγόρους, κάποια έκρηξη. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του πιθανολόγησε ότι δύο από τους κατηγορούμενους συμμετείχαν στα επεισόδια, με τον έναν να πετάει μολότωφ, κάτι που και πάλι δεν περιλαμβάνεται στις καταθέσεις του κατά τη διάρκεια της προανάκρισης.
Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του που προκάλεσε ερωτηματικά, σχετικά με τον έναν από αυτούς, δήλωσε ότι και 10 χρόνια να περάσουν δεν πρόκειται να τον ξεχάσει!
Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση ενός εκ των κατηγορουμένων τον οποίο φέρεται να αναγνώρισε χωρίς βεβαιότητα ο εν λόγω αστυνομικός. Ο κατηγορούμενος ρώτησε τον μάρτυρα κατηγορίας αν σε βίντεο που υπάρχει στη δικογραφία και ακούγεται συνάδελφός του να λέει μιλώντας για τους διαδηλωτές πως «εδώ είναι να έχει σφαίρες καοτσούκ, να ρίχνεις ευθεία βολή» είναι αυτός που απαντάει ότι «εδώ είναι να βγάλεις το υπηρεσιακό και να τους ξαπλώσεις κάτω». Ο μάρτυρας κατηγορίας αρνήθηκε ότι έκανε τέτοιες δηλώσεις και ενέταξε το περιεχόμενό τους στο κλίμα έντασης που επικρατούσε εκείνη την ημέρα.
Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη με την συνέχεια των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας.
Σταυρούλα Πουλημένη