in ,

Δίκη για την επίθεση κατά του Γ. Μπουτάρη: «Οι κινήσεις του Ψωμιάδη προέτρεπαν να με περικυκλώσουν»

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ

Με την κατάθεση του Γιάννη Μπουτάρη ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η εκδίκαση για την επίθεση που είχε δεχθεί ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2018 στην πλατεία του Λευκού Πύργου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για την γενοκτονία των ποντίων.

Ανάμεσα στους 12 κατηγορούμενους βρίσκεται και ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος κατηγορείται για εξύβριση λόγω και έργω, και για προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος. Οι υπόλοιποι κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εξύβριση λόγω και έργω.

Όπως μεταξύ άλλων περιέγραψε στην κατάθεση του ο Γιάννης Μπουτάρης, «κατέβηκα στην πλατεία του Λευκού Πύργου, είχε πολύ κόσμο, πηγαίνοντας προς μια θέση μαζί με την ασφάλεια μου και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώ Γούλα πέρασα μπροστά από τον Ψωμιάδη ο οποίος έβριζε. Μετά τον είδα ότι σήκωνε τα χέρια και παρέτρεπε τον κόσμο να με βρίσει άσχημα. Αντιλήφθηκα ότι με αυτή τη κίνηση του Ψωμιάδη υπήρχαν ομάδες που άρχισαν να με σκουντάνε».

Όπως συμπλήρωσε στην κατάθεση του, «όταν άρχισε ο Ψωμιάδης με πλησίασαν και άρχισαν να με σκουντάνε και να με χτυπάνε. Οι κινήσεις του Ψωμιάδη προέτρεπαν να με περικυκλώσουν. Με χτυπούσαν στην πλάτη στο κεφάλι, δεν έβλεπα ποιος με χτυπούσε [..] Με πήρε η ασφάλεια μου να φύγουμε, στον δρόμο προς το αυτοκίνητο έφαγα γεμάτο μπουκάλι στο κεφάλι, έπεσα στον δρόμο προς το αυτοκίνητο, δεν καταλάβαινα ποιοι ήταν. Φτάνοντας στο αυτοκίνητο ένας έσπασε το παρμπρίζ, άλλος έσπρωξε την πόρτα για να με χτυπήσει».

Μετά την διαφυγή του από την πλατεία του Λευκού Πύργου ο κ. Μπουτάρης οδηγήθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε μώλωπες στην πλάτη και στον λαιμό, ενώ νοσηλεύτηκε για ένα βράδυ.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου αλλά και των δικηγόρων κατηγορίας και υπεράσπισης ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτοί που του επιτέθηκαν ήταν ομάδα 10-15 ατόμων. Παράλληλα, τόνισε το γεγονός ότι ένας εκ των κατηγορουμένων έχει δηλώσει ότι είναι μέλος του ακροδεξιού Ιερού Λόχου.

Σε σχέση με την επίθεση που δέχθηκε εκείνη την ημέρα ο τέως δήμαρχος συμπλήρωσε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεχόταν απειλητικά τηλέφωνα, ενώ είχαν γράψει συνθήματα εναντίον του στον διάδρομο του σπιτιού του, με αποτέλεσμα αυτό να φυλάσσεται για μεγάλο διάστημα από την αστυνομία.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση αστυνομικού της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ο οποίος είχε επωμιστεί από την υπηρεσία του να ταυτοποιήσει τους δράστες της επίθεσης με βάση τις φωτογραφίες και τα βίντεο που είχαν δημοσιευθεί σε μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο.

Εν συνεχεία στο δικαστήριο κατέθεσε ο άνδρας της αστυνομικής φρουράς του κ. Μπουτάρη, ο οποίος έκανε λόγο για έναν «κλοιό» που δημιουργήθηκε γύρω τους, ο οποίος άρχισε να τους χτυπάει στα πόδια. «Είπα στον δήμαρχο να φύγουμε για να τον προστατέψω και τότε συνέχισαν να μας επιτίθενται με κλοτσιές, χτυπήματα, πετούσαν αντικείμενα. Ήταν κάτι οργανωμένο από 25-30 άτομα. Έφτασαν ταυτόχρονα και μας περικύκλωσαν. Φτάσαμε στο αυτοκίνητο και επιτέθηκαν και σε αυτό με σκοπό να χτυπήσουν τον δήμαρχο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αστυνομικός της φρουράς του κ. Μπουτάρη.

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δέχθηκε την επίθεση περιέγραψε από τη μεριά του και ο προσωπικός οδηγός του κ. Μπουτάρη, που ήταν επίσης μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια της επίθεσης.

Στη συνέχεια κατέθεσαν και τρεις μάρτυρες υπεράσπισης τριών εκ των κατηγορούμενων. Το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, οπότε και αναμένεται να καταθέσουν οι 12 κατηγορούμενοι και να ανακοινωθεί η απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι τρία άτομα έχουν καταδικαστεί σε άλλες δίκες για την επίθεση κατά του Γ. Μπουτάρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σιωπηλή διαμαρτυρία του Δικτύου για το αστικό πράσινο «SOSε τα δέντρα»: «Πλατεία Ελευθερίας Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου και όχι Πάρκινγκ»

Αντιφασιστική συγκέντρωση σήμερα και στη Θεσσαλονίκη – «Ούτε στη Σαλονίκη, ούτε πουθενά»