in , ,

Δικαίωση για τις πρώην φοιτήτριες του ΔΙΠΑΕ: Καταδικάστηκε και στο Εφετείο ο καθηγητής Μαιευτικής για σεξουαλική παρενόχληση

Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πουλημένη

Δικαιωμένες βγήκαν για δεύτερη φορά οι πρώην φοιτήτριες του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που κατήγγειλαν μαζί με άλλες γυναίκες τον καθηγητή Μαιευτικής του ΔΙΠΑΕ για σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια γυναικολογικής εξέτασής τους στο ιδιωτικό του ιατρείο την περίοδο 2016-2017.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον γυναικολόγο-μαιευτήρα και καθηγητή του ΔΙΠΑΕ σε δύο χρόνια με τριετή αναστολή για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη εκμεταλλευόμενος τη ιδιότητά του ως καθηγητή Μαιευτικής αναγνωρίζοντας ότι η κατηγορία στοιχειοθετείται για τις δύο από τις τρεις παθούσες, οι καταγγελίες των οποίων βρίσκονταν στο κατηγορητήριο. Για την τρίτη καταγγέλλουσα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και τον απάλλαξε. Η ποινή του γυναικολόγου μειώθηκε σε σχέση με την πρωτόδικη καταδίκη του στις 2 Νοεμβρίου του 2021 από τέσσερα χρόνια με αναστολή σε δύο καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε (όπως και πρωτόδικα) το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου αλλά και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις τρεις καταγγέλλουσες -αλλά και με πλήθος άλλων μαρτυριών γυναικών, ο καθηγητής της Μαιευτικής σχολής τις καλούσε στο ιατρείο του για δωρεάν εξέταση στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης, τις παρενοχλούσε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης και χρησιμοποιώντας την εξουσία της θέσης του προσπαθούσε να αποσπάσει τη σιωπή τους. Η «εξέταση» περιλάμβανε ολοκληρωτική αφαίρεση των ρούχων (χωρίς παροχή ρόμπας ή κάποιου άλλου καλύμματος), αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση χωρίς γάντια, ερεθισμό της κλειτορίδας με τη χρήση του δαχτύλου, με το τραπέζι του γυναικολόγου σε οριζόντια θέση, άσεμνες κινήσεις, πολύ στενή επαφή με τον ίδιο καθώς και άλλα. Οι πρώην φοιτήτριες κατέθεσαν ότι ο μαιευτήρας προσπαθούσε να αποσπάσει τη σιωπή τους υποσχόμενος θέσεις εργασίας.

Να θυμίσουμε ότι στις 3 Ιανουαρίου του 2023 η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του μαιευτήρα καθηγητή του ΔΙΠΑΕ για τις δύο από τις τρεις καταγγέλλουσες που βρίσκονται στο κατηγορητήριο  ενώ παράλληλα αναγνώρισε τη μεγάλη βάσανο που υπέστησαν οι καταγγέλλουσες προκειμένου να αναφέρουν την πρακτική αυτή, που συνιστούσε για τις ίδιες τραυματικό γεγονός, τόσο στην αστυνομία αλλά και σε δύο δικαστήρια.

Παράλληλα απέρριψε ισχυρισμούς του κατηγορούμενου αλλά και των συνηγόρων του ότι οι καταγγελίες ήταν υποκινούμενες από άλλες διδάσκουσες του τμήματος και σκοπό είχαν να βλάψουν τον κατηγορούμενο. Καταγγελίες για την ίδια πρακτική υπήρξαν και από άλλες γυναίκες που δεν ήταν φοιτήτριες του και μάλιστα για προγενέστερα χρονικά διαστήματα του κατηγορητηρίου (αφορούν γυναικολογική εξέταση το 2005 και το 2015).

«Ήταν πολύ δύσκολη η διαδρομή που διανύσαμε για να φτάσουμε ως εδώ» δήλωσε η Χριστίνα Αναστασιάδη, μία από τις τρεις πρώην φοιτήτριες μιλώντας στο alterthess τονίζοντας ότι «βρήκαμε πολλά εμπόδια μπροστά μας. Ωστόσο είχαμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και δικαιωθήκαμε».

«Νιώθουμε απίστευτη χαρά γιατί με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να απομακρύνουμε από το χώρο του πανεπιστημίου έναν καθηγητή που ακολουθούσε αυτή τη πρακτική» σημείωσε ακόμη τονίζοντας ότι ο καθηγητής έχει απομακρυνθεί από το πανεπιστήμιο προσωρινά με υπουργική απόφαση μετά την πρωτόδικη απόφαση ενώ αναμένονται εξελίξεις μετά και την δεύτερη καταδική του στο Εφετείο. Όσον αφορά την άδεια άσκησης επαγγέλματος οι καταγγέλλουσες έχουν κάνει αναφορά στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ζητώντας να του αφαιρεθεί η άδεια, ωστόσο ακόμη αυτό δεν έχει γίνει καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση εν αναμονεί της απόφασης του Εφετείου.

Η Χριστίνα Αναστασιάδη μας μίλησε και για το πόσο επίπονη ήταν η ίδια η διαδικασία της δίκης τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό. Σύμφωνα με την ίδια, ειδικά στο Εφετείο η διαδικασία ήταν πολύ εξαντλητική καθώς «ακούστηκαν πράγματα προσβλητικά για εμάς από τους δικηγόρους του καθηγητή». Παράλληλα κατήγγειλε ότι έγινε από την πλευρά της υπεράσπισής κατάχρηση προσωπικών τους δεδομένων, όπως ο ΑΜΚΑ.

Η πρώην φοιτήτρια του ΔΙΠΑΕ κάλεσε γυναίκες που έχουν υποστεί παρόμοια συμπεριφορά να πάρουν το θάρρος και να μιλήσουν ενώ για όσους αμφισβήτησαν την ακεραιότητα και την αξιοπιστία των καταγγελιών απάντησε πως «καμιά γυναίκα που έχει βιώσει κάτι τέτοιο δεν θα έβαζε τον εαυτό της σε τέτοια τραυματική διαδικασία έκθεσης της και σε τέτοιες λεπτομερείς περιγραφές του βιώματος μπροστά σε τόσο κόσμο αν δεν λέει την αλήθεια». Η ίδια μάλιστα θεωρεί το γεγονός πως τόσες πολλές γυναίκες στήριξαν στα δικαστήρια η μία την άλλη ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που τις βοήθησε να αντέξουν τη δίκη και τελικά αυτή να κερδηθεί. «Έτσι παίρνεις τη δύναμη και να μιλήσεις και να το αντιμετωπίσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη για να καταπολεμήσουμε αυτές τις πρακτικές που ακολουθούνται τόσο σε χώρους εργασίας όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όπου δυστυχώς η πατριαρχία επιβιώνει»

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λογγινίδη, συνήγορο των πρώην φοιτητριών, εναντίον του μαιευτήρα εκκρεμεί και άλλη μήνυση σε βαθμό κακουργήματος. Συγκεκριμένα εκκρεμεί η κρίση του Εισαγγελέα Εφετών επί της προσφυγής που έχει γίνει για την αποδοχή της κακουργηματικής μορφής πράξεων κατάχρησης σε γενετήσια πράξη ανικάνου προς αντίσταση και πάλι από πρώην φοιτήτριες του ΔΙΠΑΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μαίνεται ο πόλεμος των κρατών ενάντια στους λαούς. Του Raúl Zibechi

Καλλιτεχνική δράση της κατάληψης της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ