in , , , ,

Διήμερο δράσης σωματείων της Θεσσαλονίκης στη ΒΙΠΕ της Σίνδου

«ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ»

Σε εξέλιξη βρίσκεται διήμερο δράσης (Τρίτη και Τετάρτη) στη ΒΙΠΕ της Σίνδου και στους δήμους της περιοχής με τίτλο «τα κέρδη τους – οι νεκροί μας», μέσα από το οποίο αναδεικνύεται το διεκδικητικό πλαίσιο για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μια πρωτοβουλία που οργανώθηκε από τα Σωματεία Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Επιχειρήσεων Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, Τύπου-Χάρτου και Γραφικών Τεχνών, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου – Καλλυντικού και Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται συσκέψεις – συζητήσεις μέσα σε χώρους δουλειάς, με την παρουσία συνδικαλιστών εργαζομένων από το χώρο της Υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές) που ενημερώνουν τους εργαζόμενους προσπαθώντας να αμβλύνουν το φόβο που υπάρχει σε σχέση με την πανδημία και τον εμβολιασμό, να τους ενημερώσουν για τις δυνατότητες που υπάρχουν για την προστασία της υγείας τους που όμως θυσιάζονται στη λογική κόστους – οφέλους, αλλά και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, τους επαγγελματικούς κινδύνους, για τις επιπτώσεις από την εντατικοποίηση της δουλειάς και τις απλήρωτες υποχρεωτικές υπερωρίες με το νόμο Χατζηδάκη κ.α., που οδηγούν τους εργαζόμενους πολύ πιο πρόωρα στο θάνατο.

Το πρωί της Τρίτης, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις του Σωματείου Τύπου-Χάρτου και Γραφικών Τεχνών μαζί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παναγιώτη Κατάρα και τον ΓΓ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ) Χρήστο Καραχρήστο, στη ΜΕΛ, όπου έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους και στη συνέχεια συνάντηση με το επιχειρησιακό σωματείο και στη Γιούνιπακ Ελλάς όπου έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Την Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, προγραμματίζεται αυτοκινητοπορεία στη Σίνδο. Ενώ, το απόγευμα της Τρίτης, δόθηκε συνέντευξη Τύπου, των σωματείων της βιομηχανίας, για την ανάδειξη των ζητημάτων υγιεινής και ασφάλειας συνολικά στο λαό της πόλης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο Γιάννη Ταμβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Τύπου – Χάρτου και Γραφικών Τεχνών, ανέφερε ότι οι συνθήκες παραμένουν επικίνδυνες στους χώρους δουλειάς, στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Η διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη γιγαντώθηκε το προηγούμενο διάστημα από την ανυπαρξία μέτρων προστασίας, ελέγχων και ιχνηλάτησης, αλλά και από την απόκρυψη συρροής κρουσμάτων σε εργοστάσια, την ώρα μάλιστα που παραμένει κλειστό το Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Κατήγγειλε ότι οι μεγαλοεργοδότες, με την ανοχή της κυβέρνησης δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων και αξιοποιούν τώρα τον εμβολιασμό ως πρόσχημα για ακόμη λιγότερα μέτρα προστασίας, για νέα αντεργατικά μέτρα, ακόμα και απολύσεις. Ο εμβολιασμός μετατρέπεται σε άλλοθι για την απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις ευθύνες τους. Ο ψεύτικος διαχωρισμός εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων δεν πρέπει να διαπεράσει τους εργαζόμενους.

Ανέδειξε ότι οι ήδη υποστελεχωμένες και πριν την πανδημία δομές ΠΦΥ στην περιοχή αποδυναμώθηκαν ακόμη περισσότερο τον τελευταίο χρόνο με τις διαρκείς μετακινήσεις γιατρών από αυτές προς τα νοσοκομεία κάθε περιοχής. Στο Δήμο Δέλτα, με δύο βιομηχανικές περιοχές, σε Σίνδο και Καλοχώρι, άρα και μεγάλο κίνδυνο για την πρόκληση βιομηχανικού ή εργατικού ατυχήματος, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, λειτουργούν μόλις δύο Κέντρα Υγείας, σε Διαβατά και Χαλάστρα, η στελέχωση των οποίων δεν επιτρέπει την παροχή ακόμη και στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας.

Και παρουσίασε το πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο διακινείται στα εργοστάσια και έχει υπογραφεί από εκατοντάδες εργαζόμενους με βασική διεκδίκηση τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ. Μία τέτοια δομή, στελεχωμένη σωστά, από διάφορες ειδικότητες, μπορεί να παρέχει σημαντικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής.

Επίσης διεκδικούν, μεταξύ άλλων: Δημιουργία εξοπλισμένου και στελεχωμένου σταθμού ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και προσωπικό στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγίου Αθανασίου. Ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς (αναγκαίες αποστάσεις, θερμομετρήσεις, κατάλληλος αερισμός, ατομικά μέτρα προστασίας, καθημερινές απολυμάνσεις, διαλείμματα σε κατάλληλους χώρους κ.ά.). Εβδομαδιαία test στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτησης και παρακολούθησης. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στελέχωση όλων των αναγκαίων ελεγκτικών μηχανισμών. Αυστηροποίηση πρωτοκόλλων και ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Κώστας Κατσιμένης, Ταμίας Σωματείου Τροφίμων – Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα συνδικάτα και τον αγώνα για να μπλοκάρουν τους αντεργατικούς νόμους, για να διεκδικήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους μέτρα προστασίας, δουλειά με δικαιώματα, τονίζοντας ότι «μόνο η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια κυβέρνησης – εργοδοτών. Αυτό φοβούνται και προσπαθούν να βάλουν φρένο, στη διαμόρφωση αγωνιστικής διάθεσης».

Πηγή: 902

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πολιτιστικός Σύλλογος Θεατροφρένεια: «Οι κυρίες της Αυλής»

Οι άστεγοι απαγορεύεται να ταξιδεύουν με το τρένο