Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του Τύπου για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη τα ξημερώματα στην Βουλή, με τις περισσότερες εφημερίδες να εστιάζουν στις «απώλειες» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διάσωση , παρά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ» γράφει η El Pais
Ο βρετανικός Guardian με τίτλο «οι βουλευτές πέρασαν το νομοσχέδιο λιτότητας την ώρα που η αστυνομία συγκρουόταν με διαδηλωτές» τονίζει ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας περνά φόρους και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό εν μέσω οργισμένων διαφωνιών στον ΣΥΡΙΖΑ».
Oι Financial Times, επίσης με φωτογραφία από τα επεισόδια στο Σύνταγμα, γράφει ότι «ο Τσίπρας κερδίζει την ψηφοφορία για την υποστήριξη του πακέτου διάσωσης», όμως τονίζει ότι «η ανταρσία μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό ενισχύει τους φόβους πως ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί μάχη για να κρατήσει τον έλεγχο της κυβέρνησής του και του κόμματός του».
Η γαλλική Monde σε άρθρο της με τίτλο: «Η Βουλή ψήφισε το πακέτο βοήθειας… και τώρα;» σημειώνει «Η ισχυρή πλειοψηφία δεν κρύβει το βαθύ πρόβλημα», υπογραμμίζοντας τον αριθμό των ανταρτών στον ΣΥΡΙΖΑ «ανάμεσα στους οποίους ο τεώς υπουργός Οικονομικών του Τσίπρα, Γ.Βαρουφάκης, και η πρόεδρος της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου που κατήγγειλε “κοινωνική γενοκτονία».
«Μπορεί να τώρα συνεχίσει ο Αλ.Τσίπρας σαν να μην συνέβη τίποτα;» διερωτάται η εφημερίδα, για να απαντήσει «όχι». «Σε αυτήν τη φάση, η καλύτερη επιλογή φαίνεται ο ανασχηματιμός, όμως ο πρωθυπουργός θα βρει με δυσκολία υπουργούς που έχουν ταχθεί εναντίον του ευρωπαϊκού σχεδίου να το εφαρμόσουν» σημειώνει.
“Η Ελλάδα πραγματικά τιμωρείται για την διάσωση των τραπεζών της” διερωτάται ο Economist
Στο επίκεντρο και του Γερμανικού Τύπου οι τις εξελίξεις τις πρώτες ώρες της Πέμπτης στο ελληνικό κοινοβούλιο.
«Ο Τσίπρας κέρδισε και έχασε την ίδια ώρα», γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία αναφέρει επίσης ότι η χθεσινή συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο ήταν έντονη. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε και πάλι για τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας. Μετά υπερίσχυσε το ‘ναι’ στα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές», σημειώνει η Handelsblatt, προσθέτοντας ότι μετά τη διαφωνία πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.
«Ο Τσίπρας πέρασε το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων από το κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, η οποία επισημαίνει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία υπερψήφισε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπόρεσε να δώσει στους πιστωτές της Αθήνας αυτό που ήθελαν με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης, συνεχίζει η εφημερίδα, τονίζοντας όμως ότι αυτό είχε μεγάλο τίμημα για την κυβέρνηση.
Η εφημερίδα Die Zeit επισημαίνει ότι οι Έλληνες βουλευτές υιοθέτησαν κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο που ζητούσαν οι πιστωτές, προσθέτοντας ότι στο κυβερνών κόμμα υπήρξαν πολλοί που το καταψήφισαν.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις, 38 διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ», είναι ο τίτλος που επέλεξε η Frankfurter Allgemeine, υπογραμμίζοντας ότι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης καταψήφισε το νομοσχέδιο.
Σε άλλο άρθρο η εφημερίδα τονίζει ότι Σόιμπλε υποστηρίζει ακόμη ένα Grexit στην ώρα του
Μετά την ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την τρίτη δέσμη βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει λέει ο Σόιμπλε . Αλλά ένα πραγματικό κούρεμα αποκλείεται εκτός αν η Ελλάδα θα αφήσει προσωρινά το ευρώ .
«Πώς βρέθηκε σε δίλημμα ο Τσίπρας», διερωτάται η Süddeutsche Zeitung, εξηγώντας ότι αν και το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το πρώτο νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις, οι αντίπαλοι του Έλληνα πρωθυπουργού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν ότι είναι απρόβλεπτοι.
«Διατήρησε την αξιοπρέπεια, διασπάστηκε το κόμμα» παρατηρεί το περιοδικό Der Spiegel τονίζοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός πέρασε από το κοινοβούλιο ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στο οποίο δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος». «Τώρα όμως ένα μέρος του κόμματός του έχασε την εμπιστοσύνη του στον Τσίπρα», προσθέτει το δημοσίευμα.
