Η ανάγκη αναγνώρισης φύλου στα τρανς άτομα εκφράστηκε σήμερα στην εκδήλωση για την Διεθνή ημέρα Τρανς μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή πλήθους ομιλητών και ομιλητριών τόσο από το σωματείο υποστήριξης διεμφυλικών, άλλα και εκπροσώπων των κομμάτων, καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημόυ κ.α. Η διεθνής ημέρας τρανς μνήμης πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά στην Θεσσαλονίκη και είναι μέρα μνήμης για όσα τρανς άτομα υπήρξαν θύματα τρανσφοβικού μίσου, εγκλημάτων βίας αλλά και αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην καθημερινοτητά τους.
Η Μαρία Γαλανού, πρόεδρος του Σ.Υ.Δ αναφέρθηκε στα θύματα τρανσφοβικών επιθέσων τονίζοντας πως φέτος δολοφονήθηκαν 272 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός είναι ενδεικτικός καθώς σε πολλές χώρες δεν γίνονται καθόλου καταγραφές.
Στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου λίγες οι τρανσφοβικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα, πολλά τρανς άτομα έχουν δεχτεί επίθεση από τρανσφοβικούς κατα την διάρκεια της εξόδου τους σε μαγαζιά και στο δρόμο ενώ παράλληλα τον αποκλεισμό έχουν βιώσει τρανς ακόμη και στο σχολείο. Οι επιθέσεις μίσους είχαν ως αποτέλεσμα τρανς άτομα όχι μόνο να δεχτούν εξύβριση αλλά να χτυπηθούν πολύ άσχημα και να μεταφερθούν αιμμόφυρτα στο νοσοκομείο .
Δύο περιστατικά επίθεσης είχαμε τον περασμένο χρόνο και σε τρανς γυναίκες στην Θεσσαλονίκη. Στην μία από τις δύο περιπτώσεις η αστυνομία συνέλαβε τους δύο άνδρες που της επιτέθηκαν και καταδικάστηκαν σε 17 μήνες φυλάκισης στο σχετικό δικαστήριο.
Ο αποκλεισμός των τρανς εντοπίζεται σε πολλά επίπεδα τα οποία δυστυχώς αφορούν όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής τους. Μια από τις σημαντικότερες αιτίες που αναφέρθηκε είναι η μη αναγνώριση της ταυτότητας φύλου που οδηγεί σε διακρίσεις και αποκλεισμό στον χώρο εργασίας και στην συνέχεια στην κοινωνική ασφάλιση, την υγειονομική κάλυψη, στην εκπαίδευση κ.α. Σε όλα αυτά τα πεδία οι τρανς έχουν ελλιπή ή και καθόλου πρόσβαση.
Αίτημα των τρανς είναι να νομοθετηθεί αμεσα η αναγνώριση φύλου, να τροποποιηθούν οι νομοθετικές διατάξεις κατά των διακρίσεων λόγω φύλου με την προσθήκη της ταυτότητας φύλου και να συμπεριληφθεί στο νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης. Η τροποποίηση πρέπει να περιλαμβάνει και τους intersex ανθρώπους. Επίσης αίτημα των τρανς είναι να υιοθετηθεί ευρωπαϊκή οδηγία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κατά των εγκλημάτων μίσους, συμπεριλαμβανόμενης και της ταυτότητας φύλου, να αφαιρεθούν οι προϋποθέσιες που υπάρχουν για την εγχείριση αλλαγής φύλου και να υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας.
Αντίστοιχη μέριμνα πρέπει να υπάρχει, σύμφωνα με την Άννα Απέργη, γραμματέα Περιφέρειας του Σ.Υ.Δ. και στην τοπική αυτοδιοίκηση με την διενέργεια συστηματικών μελετών για τις γυναίκες του δήμου και την δημιουργία γραφείου ισότητας όπου θα μπορούν να απευθύνονται τα τρανς άτομα και τέλος να αναγνωρίζεται η ταυτότητα φύλου σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας (δημοτολόγια, μητρώα, ληξιαρχείο)
Σύμφωνα με την Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, η καταπολέμηση της τρανσφοβίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και στην εκπαίδευση γιατί έχει επίδραση στα άτομα που τον υφίστανται, τα άτομα που το πράττουν και στους παρατηρητές-τριες και συνολικά στο σχολείο, παρεμποδίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, είναι μια μορφή αποκλεισμού και παραβιάζει την αρχή για ασφαλή σχολεία.
Μετά το πέρας της ημερίδας πραγματοποιήθηκε πορεία παρά την βροχή όπου η τρανς κοινότητα τίμησε την μνήμη των θυμάτων.