Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαΐου 2015
Εορτάζοντας τη 18η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, οι φοιτητές του Μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τους προπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Κινηματογράφου, Μηχανολόγων, Mηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Αρχιτεκτόνων, συνεργάζονται με φορείς της πόλης και προτείνουν μια διαφορετική ανάγνωση γνωστών μνημείων του άξονα της οδού Αριστοτέλους, από την πλατεία έως τη Ρωμαϊκή Αγορά. Στόχος είναι η ανάδειξη θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις χρήσεις του δημόσιου χώρου.
Παράλληλα, καθώς φέτος είναι έτος Μανόλη Αναγνωστάκη, τιμούμε τον ποιητή που με τα μαχητικά του κείμενα δοκίμασε να ανοίξει νέους δρόμους στην πολιτιστική ζωή της πόλης.
Οδηγίες
Ο καθένας είναι ελεύθερος να παρακολουθήσει όποια ιστορία, όποιου μνημείου-σταθμού θέλει, με οποιοιδήποτε σειρά, αφού πρώτα ξεκινήσει για πληροφορίες από το Περίπτερο της πλατείας Αριστοτέλους, κάθε ώρα ακριβώς από τις 10.00 ως τις 14.00. Η δράση στο κάθε μνημείο ξεκινά στη μισή ώρα (10.30-14.30), διαρκεί περίπου μισή ώρα και επαναλαμβάνεται.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, αλλά απαραίτητη η προηγούμενη δήλωση ώρας προσέλευσης και επιθυμίας παρακολούθησης των ιστοριών ως 3 μνημείων-σταθμών.
Για κάθε μνημείο ο αριθμός συμμετοχών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 άτομα.
Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: Γιούλη Κωλέττη, Αφροδίτη Μπουσουλέγκα
Μεταπτυχιακό Μουσειολογίας Α.Π.Θ.
2310 994364/ 2310 994355
Ώρες δήλωσης συμμετοχής: 10.00-13.00
Πλατεία Αριστοτέλους
Ζήσε την Πλατεία σου!
Από 12 χρονών όλα τα ραντεβού σου τα κλείνεις εκεί. 11.45 μμ. Την έχεις ανέβει τρέχοντας για να προλάβεις το τελευταίο λεωφορείο. Την έχεις βάλει φωτογραφία εξωφύλλου στο facebookπαραπάνω από μια φορές. Αλλά πόσα πραγματικά ξέρεις για την Πλατεία Αριστοτέλους;
Καπάνι
Άνθρωποι, Σκέψεις, Βλέμματα.
Στιγμές από τη ζωή στο Καπάνι. Σκέψεις, λέξεις και βιώματα σε μια από τις πιο φημισμένες, παραδοσιακές αγορές της πόλης. Με πρωταγωνιστή τον χώρο και τους ανθρώπους που δίνουν ζωή σ’ αυτόν, αποκαλύπτονται στιγμές συνάθροισης, επικοινωνίας και συνδιαλλαγής. Ολόκληρη η αγορά ένα ψηφιδωτό χρωμάτων, αρωμάτων, γεύσεων και ήχων.
Παναγία Χαλκέων
Γευματίζουμε στην Παναγία Χαλκέων.
Από τις «Αγάπες», τα κοινά «τραπέζια» των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων ως τα σύγχρονα ενοριακά συσσίτια, τις γαμήλιες δεξιώσεις και τα πανηγύρια στη μνήμη των Αγίων, η συνεστίαση αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της ορθόδοξης εκκλησιαστικής ζωής. Στόχος η επαφή, η αλληλεγγύη και η κοινότητα. Ένας Τούρκος φοιτητής, αναζητώντας ένα μνημείο της πίστης του, βιώνει αυτή την οικειότητα με ένα αναπάντεχο «κέρασμα».
Μπέη Χαμάμ
Συν-ευρέσεις.
Δύο άνθρωποι, ένας άνδρας και μια γυναίκα της οθωμανικής περιόδου μας ξεναγούν στις αναμνήσεις τους, στις στιγμές της ζωής τους που έχουν συνδεθεί με ένα ζωντανό μνημείο, ορόσημο για την πόλη: το Μπέη Χαμάμ.
Ρωμαϊκή Αγορά
Τα βήματά τους…βήματά μας!
Τι είναι αυτό που θα αναζητούσατε περιδιαβαίνοντας τις ρωμαϊκές αρχαιότητες; Ίχνη του σήμερα ή μήπως του χτες; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που πιθανόν να συναντήσετε; Μήπως είναι φαντάσματα του παρελθόντος;
Ο χώρος, ο τόπος, οι άνθρωποι… Ελάτε να λύσουμε μαζί το μυστήριο…
Οικία Αναγνωστάκη
Συστήνοντας τον Αναγνωστάκη στη Θεσσαλονίκη.
Με αφορμή το σπίτι των παιδικών του χρόνων, τα γειτονικά σχολεία, τη φοιτητική του δράση και τα χρόνια της φυλάκισής του στο Επταπύργιο ζωντανεύουν, γύρω από ένα φλιτζάνι καφέ μαζί μας, σημαδιακοί ιστορικοί, κοινωνικοί και πολιτισμικοί σταθμοί της πόλης, οι οποίοι διαμόρφωσαν την ποίησή του.