in ,

Διεθνής Αμνηστία: Σύριοι που επεστράφησαν από την Ελλάδα, κρατούνται αυθαίρετα στην Τουρκία

Διεθνής Αμνηστία: Σύριοι που επεστράφησαν από την Ελλάδα, κρατούνται αυθαίρετα στην Τουρκία

Σε επείγουσα δράση καλεί η Διεθνής Αμνηστία τα μέλη, τους υποστηρικτές της και τους πολίτες στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Ευρώπη, ώστε οι τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τους 12 Σύριους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών, που τελούν υπό αυθαίρετη κράτηση στο κέντρο Düziçi από τις 27 Απριλίου. Πρόκειται για ορισμένους από τους πρώτους Σύριους που επέστρεψαν οικειοθελώς από την Ελλάδα στην Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Ειδικότερα, η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει κάλεσμα προς τη Γενική Διεύθυνση για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης στην Τουρκία, ζητώντας από τους τουρκικές αρχές:

– να αφήσουν αμέσως ελεύθερους τους 12 Σύριους πρόσφυγες και να τους εγγυηθούν καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία, σύμφωνα με το Άρθρο 91 του Νόμου περί Αλλοδαπών και Διεθνούς Προστασίας.

– να διασφαλίσουν ότι όσοι βρίσκονται υπό κράτηση στο κέντρο Düziçi θα έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη  ιατρική περίθαλψη και σε δικηγόρους.

Η σχετική  έκκληση φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης www.amnesty.gr

Η κράτηση αυτής της ομάδας προσφύγων είναι αυθαίρετη και συνεπώς παράνομη. Οι Σύριοι πρόσφυγες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν τους εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους κρατούνται, για πόσο καιρό θα παρέμεναν υπό κράτηση ή πώς θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά αυτήν την κράτηση. Έχει καταγραφεί η άρνηση πρόσβασης ενός δικηγόρου που αντιπροσωπεύει έναν από τους πρόσφυγες στον πελάτη του. Μερικά μάλιστα από τα  μέλη της ομάδας αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας για τα οποία δεν λαμβάνουν κατάλληλη αγωγή.

Όταν η Διεθνής Αμνηστία επικοινώνησε με τις αρχές στις 16 Μαΐου, δήλωσαν ότι οι 12 πρόσφυγες θα αφήνονταν ελεύθεροι και θα τους χορηγούνταν καθεστώς προσωρινής προστασίας σύμφωνα με τον Νόμο της Τουρκίας περί Αλλοδαπών και Διεθνούς Προστασίας «την επόμενη εβδομάδα». 

Η Διεθνής Αμνηστία είχε νωρίτερα καταγράψει πρόσφυγες που κρατούνταν στον καταυλισμό Düziçi,οι οποίοι είχαν στερηθεί την πρόσβαση στους δικηγόρους τους. Οι τουρκικές αρχές δεν θεωρούν το κέντρο Düziçi ως ένα κέντρο κράτησης, αλλά ως ένα κέντρο φιλοξενίας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε και δημοσιεύτηκε στην έκθεση Τουρκία: ο «θυρωρός» της Ευρώπης και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία πως οι άνθρωποι που φιλοξενούνταν εκείνη την περίοδο στον εν λόγω καταυλισμό ήταν «άστεγοι ή επαίτες».

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν στο εν λόγω κέντρο βάσει  μιας απόφασης των αρχών και όχι με τη δική τους βούληση και πως δεν τους επετράπη να φύγουν από εκεί, μετατρέποντας de facto τον χώρο σε κέντρο κράτησης. Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία πως οι άνθρωποι που κρατούνταν στο κέντρο θα αφήνονταν ελεύθεροι εάν μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχαν κάπου αλλού να μείνουν και τα μέσα να συντηρηθούν ή εάν συμφωνούσαν να επιστρέψουν στη Συρία εθελούσια.

*Φωτογραφία αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γιατί δεν φεύγουν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη; Της Σταυρούλας Πουλημένη

Σεισμός 4,3 ρίχτερ στην Βουλγαρία