Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία σαν δικό τους συνοριοφύλακα, για να σταματήσουν πρόσφυγες και αιτούντες-άσυλο οι οποίοι κατευθύνονται προς την Ευρώπη, αποτελεί ένα επικίνδυνο και προμελετημένο τέχνασμα. Στόχος τους είναι να συρρικνώσουν τις ευθύνες τους απέναντι σε όσους ανθρώπους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την δίωξη, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία λίγο πριν τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας απόψε στις Βρυξέλλες.
Αντί να μοιραστεί την ευθύνη για την προστασία και την υποστήριξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν επικεντρωθεί στο να εξασφαλίσει πώς οι άνθρωποι αυτοί θα παραμένουν στην Τουρκία.
«Το να χρησιμοποιείς την Τουρκία ως μια ‘ασφαλή τρίτη χώρα’ είναι παράλογο. Πολλοί πρόσφυγες ζουν ακόμα υπό άθλιες συνθήκες, μερικοί έχουν απελαθεί πίσω στη Συρία ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πυροβολήσει Σύριους, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα», δήλωσε η Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Η Ευρώπη έχει απόλυτη υποχρέωση να προστατεύσει τους πρόσφυγες και θα πρέπει να λάβει τη γενναία απόφαση να επισπεύσει την -άνευ όρων- μετεγκατάσταση επειγόντως».
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει παράνομες κρατήσεις και απελάσεις προσφύγων και αιτούντων-άσυλο που έχουν λάβει χώρα στην Τουρκία από τότε που αρχικά συμφωνήθηκε το Κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ- Τουρκίας, τον Οκτώβριο του 2015. Η Διεθνής Αμνηστία λαμβάνει ακόμα αναφορές για εξαναγκαστικές επιστροφές προσφύγων από την Τουρκία στη Συρία. Παρά τις θετικές προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει τους Σύριους πρόσφυγες, πολλοί ζουν σε απελπιστικές συνθήκες, και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία δεν συμμετέχουν σε επίσημα προγράμματα εκπαίδευσης. Οι αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ενώ σε νομικό επίπεδο παραμένουν στο κενό καθώς δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία οι αιτήσεις τους προκειμένου να τους αποδοθεί η ιδιότητα του πρόσφυγα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει αυτή τη στιγμή 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία ως μέρος του σχεδίου δράσης ΕΕ – Τουρκίας για τη μετανάστευση. «Εάν η ΕΕ σκοπεύει να προσφέρει τόσο μεγάλα αλλά και αναγκαία χρηματικά ποσά στην Τουρκία, θα πρέπει να το κάνει με την προϋπόθεση και την απόλυτη εγγύηση πως τα χρήματα θα δαπανηθούν για τη στήριξη των προσφύγων και πως θα εξαλειφθούν δια παντός οι υπάρχουσες πρακτικές παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε η Gauri van Gulik. Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να αναμένουμε από μια χώρα η οποία ήδη φιλοξενεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο».
Η Τουρκία αποτελεί ήδη τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φιλοξενίας προσφύγων στον κόσμο, με 3 εκατομμύρια πρόσφυγες να βρίσκονται εκεί. Δεκάδες χιλιάδες ακόμα άνθρωποι από τη Συρία κατέφθασαν στα τουρκικά σύνορα αναζητώντας ασφάλεια. Σύμφωνα με δεδομένα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ , το 91% των ανθρώπων που διέσχισαν τη θάλασσα από την Τουρκία προς την Ελλάδα από την 1/1/ 2016 προέρχονται από τη Συρία , το Αφγανιστάν ή το Ιράκ και επομένως είναι πολύ πιθανό να χρήζουν διεθνούς προστασίας.