in , ,

Διεθνής Αμνηστία: Κινηματογραφικές προβολές για την έμφυλη βία σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν κινηματογραφικές προβολές του βραβευμένου από τη Διεθνή Αμνηστία ντοκιμαντέρ Dying to Divorce / Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο από τη σκηνοθέτιδα Chloe Fairweather.

Ημερομηνίες προβολών: 26, 27 και 28 Απριλίου

Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ώρα: 19:30 Διάρκεια ταινίας 1h 22min

Είσοδος: ελεύθερη

Η ταινία «Dying to Divorce / Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο» της Chloe Fairweather οδηγεί τους θεατές στην Τουρκία, όπου η έμφυλη βία και οι πολιτικές εξελίξεις απειλούν σημαντικά τις δημοκρατικές ελευθερίες. Μέσα από προσωπικές ιστορίες, γυρισμένες σε διάστημα 5 ετών, η ταινία δίνει μια μοναδική οπτική για τον αγώνα των γυναικών στη σύγχρονη Τουρκία.

Η Τουρκία, μετά την αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, συνθήκη-ορόσημο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, αφήνει εκατομμύρια γυναίκες εκτεθειμένες, με τους κακοποιητές τους να μένουν ατιμώρητοι.

Μία στις τρεις γυναίκες στην Τουρκία έχει βιώσει ενδοοικογενειακή βία, με τον αριθμό των γυναικοκτονιών να αυξάνεται συστηματικά. Όμως, ορισμένες γυναίκες αντιστέκονται. Η Ipek Bozkurt, μια θαρραλέα δικηγόρος, αμφισβητεί τους μισογυνιστικούς μηχανισμούς, ζητώντας τη δικαίωση των θυμάτων και την καταδίκη των θυτών. Μαζί με μια ομάδα ακτιβιστριών/-ιστών, η Ipek αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη σε δύο επιζώσες επιθέσεων έμφυλης βίας: την Arzu, παντρεμένη στα 14 της, και την Kubra, επιτυχημένη παρουσιάστρια της τηλεόρασης. Η Ipek αγωνίζεται όχι μόνο ενάντια σε ένα προκατειλημμένο νομικό σύστημα αλλά και σε μια ολοένα και πιο καταπιεστική κυβέρνηση. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι αντιφρονούσες φωνές καταπνίγονται, με αποτέλεσμα η Ipek, όπως και χιλιάδες άλλες/-οι δικηγόροι, να φοβάται τη φυλάκιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Μια φορά πρόσφυγας, για πάντα πρόσφυγας» – Μια συζήτηση με την εκπαιδευτικό Σόνια Βλάχου, συντονίστρια στην εκπαίδευση των προσφύγων

Για πόσο ακόμα χωρίς διακριτικά;