Η καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης υπό την προεδρία του Abdelfattah al-Sisi έχει φτάσει σε ανησυχητικά νέα επίπεδα, ασύγκριτα σε σχέση με την πρόσφατη ιστορία της Αιγύπτου, όπως δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, με την έναρξη της εκστρατείας που καλεί στην άνευ όρων και άμεση απελευθέρωση όσων φυλακίστηκαν αποκλειστικά και μόνο επειδή εξέφραζαν ειρηνικά τις απόψεις τους.
Η εκστρατεία «Αίγυπτος, μια υπαίθρια φυλακή για όσους και όσες ασκούν κριτική», ξεκινάει ως απάντηση στην πρωτοφανή βαρύτητα της καταστολής στην Αίγυπτο, καθώς οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα εκφράζουν όλο και περισσότερο δυσαρέσκεια για την οικονομική και πολιτική κατάσταση. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί υποστηρικτές και υποστηρίκτριες από όλο τον κόσμο να γράψουν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ζητώντας τον τερματισμό των διώξεων, για να δείξουν αλληλεγγύη σε όσους διακινδυνεύουν την ελευθερία τους ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους.
«Η άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση στην Αίγυπτο είναι πλέον πιο επικίνδυνη από ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Οι Αιγύπτιοι που ζουν υπό την προεδρία του al-Sisi αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες απλώς και μόνο αν εκφράσουν ειρηνικά τις απόψεις τους», δήλωσε η Najia Bounaim, Διευθύντρια Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βόρεια Αφρική.
«Οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι ανελέητες στην προσπάθειά τους να καταστείλουν όσους πολιτικούς, κοινωνικούς ή και πολιτιστικούς ανεξάρτητους χώρους έχουν απομείνει. Τα μέτρα αυτά, πιο ακραία από οτιδήποτε είχε υπάρξει στην καταπιεστική τριανταετή κυριαρχία του πρώην προέδρου Hosni Mubarak, έχουν μετατρέψει την Αίγυπτο σε υπαίθρια φυλακή για όσους και όσες ασκούν κριτική».
Από το Δεκέμβριο του 2017, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει περιπτώσεις τουλάχιστον 111 ατόμων που έχουν κρατηθεί από τις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας αποκλειστικά και μόνο επειδή επέκριναν τον Πρόεδρο και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.
Εκατοντάδες πολιτικοί ακτιβιστές και ακτιβίστριες της Αιγύπτου, δημοσιογράφοι, υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλη της αντιπολίτευσης, καλλιτέχνες και φίλαθλοι του ποδοσφαίρου βρίσκονται σήμερα στη φυλακή γιατί τολμούν να μιλήσουν. Οι λόγοι για τις συλλήψεις τους κυμαίνονται από τη δραστηριότητά τους στα κοινωνικά δίκτυα έως τη σχέση τους με τον ακτιβισμό. Σε τουλάχιστον 35 άτομα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για «μη εξουσιοδοτημένη διαμαρτυρία» και «συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα», επειδή έδειξαν αλληλεγγύη σε μια μικρή ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στις αυξημένες τιμές του μετρό. Μεταξύ όσων έχουν στοχοποιηθεί είναι δημιουργοί κόμικς και άτομα που ασχολούνται με τη σάτιρα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο ατόμων που δημοσίευσαν σατιρικά σχόλια στο διαδίκτυο και συνελήφθησαν από την αστυνομία με το πρόσχημα ότι «παραβιάζουν τη δημόσια ευπρέπεια» ή με βάση άλλα, ασαφώς ορισμένα αδικήματα.
Οι αιγυπτιακές αρχές ψήφισαν πρόσφατα μια νέα νομοθεσία που επιτρέπει τη μαζική λογοκρισία ανεξάρτητων πλατφορμών ειδήσεων και σελίδων που ανήκουν σε ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τον Απρίλιο του 2017, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν μπλοκάρει τουλάχιστον 504 ιστοτόπους χωρίς δικαστική εξουσιοδότηση ή επίβλεψη. Οι νόμοι υιοθετήθηκαν από το κοινοβούλιο της χώρας χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών ή τους δημοσιογράφους, κυρίως με το πρόσχημα των μέτρων «ενάντια στην τρομοκρατία».
«Η κυβέρνηση του προέδρου al-Sisi τιμωρεί ειρηνικούς αντιπολιτευόμενους/ες και πολιτικούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες με την κίβδηλη αντιτρομοκρατική νομοθεσία και άλλους ασαφείς νόμους που ορίζουν οποιαδήποτε διαφωνία ως εγκληματική πράξη», δήλωσε η Najia Bounaim.
«Οι νομοθεσίες που εγκρίθηκαν πρόσφατα, περί των μέσων ενημέρωσης και της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, επιβάλλουν περαιτέρω τον σχεδόν απόλυτο έλεγχο των αιγυπτιακών αρχών επί των έντυπων, των ηλεκτρονικών και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων».
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενους και τις κρατούμενες που βρίσκονται στη φυλακή επειδή εξέφρασαν ειρηνικά τις απόψεις τους, να τερματίσουν την κατασταλτική εκστρατεία τους για τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης και να καταργήσουν τη νομοθεσία που σφίγγει ασφυκτικά τον κλοιό στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα.
Οι αδιάλλακτες και αδικαιολόγητες ενέργειες των αιγυπτιακών αρχών για τη φίμωση των ειρηνικών φωνών ώθησαν εκατοντάδες ακτιβιστές, ακτιβίστριες και μέλη της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν τη χώρα, για να αποφύγουν την αυθαίρετη σύλληψή τους. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επισημάνει, επιπλέον, τη γενναιότητα των ανθρώπων στην Αίγυπτο που εξακολουθούν να εξεγείρονται ενάντια στην αδικία.
«Παρά αυτές τις πρωτοφανείς προκλήσεις ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης και παρά τον φόβο που έχει γίνει μέρος της καθημερινής ζωής, πολλοί άνθρωποι από την Αίγυπτο εξακολουθούν να αμφισβητούν ειρηνικά αυτούς τους περιορισμούς, διακινδυνεύοντας, στο μεταξύ, την ελευθερία τους», δήλωσε η Najia Bounaim.
«Γι’ αυτό και ζητάμε από τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε όσους και όσες κρατούνται στην Αίγυπτο απλώς επειδή εξέφρασαν ειρηνικά τις απόψεις τους. Πρέπει να δείξουμε σε αυτά τα γενναία άτομα ότι δεν είναι μόνοι και μόνες».
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους υποστηρικτές και τις υποστηρίκτριες να υπογράψουν την έκκληση και να γράψουν στις αιγυπτιακές αρχές, καλώντας τες να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους/ες όσους/ες κρατούνται αποκλειστικά γιατί εξέφρασαν ειρηνικά τις απόψεις τους.