in

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Ανησυχητική για την ελευθερία του Τύπου η δίωξη εναντίον της Εφ. Συν και του Δημήτρη Αγγελίδη

Την ανησυχία του για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα εκφράζει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute – IPI) με αφορμή την αγωγή του δικηγόρου Αλέξη Κούγια κατά της «Εφ.Συν.» και του δημοσιογράφου Δημήτρη Αγγελίδη για δημοσίευμα στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης Λιγνάδη.

 

Η οργάνωση σε ανάρτησή της στο twitter τονίζει συγκεκριμένα πως πρόκειται για «άλλη μία ανησυχητική για την ελευθερία του Τύπου δίωξη εναντίον της “Εφ.Συν.” και του δημοσιογράφου της Δημήτρη Αγγελίδη, οι οποίοι δέχονται αγωγή από τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια για την κάλυψη μιας δίκης μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος».

 

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η αγωγή είχε προγραμματιστεί να δικαστεί την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά αναβλήθηκε για τις 4 Μαΐου 2023, ύστερα από αίτημα του κ. Κούγια ο οποίος επικαλέστηκε κώλυμα λόγω της παρουσίας του σε άλλη δίκη. Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για φίμωση της ελευθερίας του Τύπου, ενώ το ΜέΡΑ25 ζήτησε να αποσυρθεί η αγωγή SLAPP του ποινικολόγου.

Στην ανακοίνωσή του το IPI αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης :

 

Τον Οκτώβριο του 2022, το ελληνικό μέσο ενημέρωσης “Εφ.Συν.” και ο δημοσιογράφος του Δημήτρης Αγγελίδης μηνύθηκαν από τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια για το ρεπορτάζ τους σχετικά με μια δίκη στην οποία ο Κούγιας εκπροσωπούσε έναν προβεβλημένο εντολέα. Οι αγωγές συνδέονταν με δικαστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 12 Απριλίου 2022, γραμμένο από τον Αγγελίδη με τίτλο “Κρεσέντο χυδαιότητας από την υπεράσπιση Λιγνάδη”. Το δημοσίευμα αναφερόταν στις εξελίξεις στην ακροαματική διαδικασία της δίκης του γνωστού Έλληνα ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε σε 12ετή φυλάκιση με αναστολή για βιασμό δύο ανήλικων ανδρών. Ο δικηγόρος Κούγιας ήταν ο συνήγορος του κατηγορουμένου σε μια υπόθεση που είχε προσελκύσει μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης.

Στο δημοσίευμα, ο Αγγελίδης αναφέρθηκε στην εξέταση μάρτυρα κατηγορίας από τον Κούγια. Περιέγραψε μια «ανελέητη επίθεση» και κατηγόρησε τον δικηγόρο ότι έκανε σειρά προσβλητικά και ομοφοβικά σχόλια και αστεία βιασμού, δίνοντας λεπτομέρειες στους αναγνώστες για τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε. Μετά τη δημοσίευση, ο Κούγιας απέρριψε αυτόν τον χαρακτηρισμό και κατέθεσε αγωγή κατά του Αγγελίδη και του μέσου ενημέρωσης για ένα “υβριστικό, δυσφημιστικό και συκοφαντικό» κείμενο, όπως το χαρακτήρισε. Ζήτησε αποζημίωση 30.000 ευρώ από τον δημοσιογράφο και άλλα 30.000 ευρώ από την εφημερίδα. Κατέθεσε επίσης χωριστή μήνυση κατά του Αγγελίδη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.

Η «Εφ.Συν.» υπερασπίστηκε το ρεπορτάζ της και δήλωσε ότι καταγράφηκαν «με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα λόγια και η στάση του συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη, όπως επιτάσσει το καθήκον της ενημέρωσης». «Αποτελεί συνταγματικό καθήκον των δημοσιογράφων να ενημερώνουν για τις εξελίξεις σε μια δίκη υψηλού δημόσιου ενδιαφέροντος, δικαίωμα που κατοχυρώνεται και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στο πλαίσιο αυτό επιτρέπεται να εκφέρουν ελεύθερα αξιολογικές κρίσεις για πρόσωπα που συμμετέχουν στον δημόσιο βίο και μάλιστα με τη συχνότητα και την οξύτητα που το συνηθίζει ο γνωστός ποινικολόγος. Ο κ. Κούγιας δεν βρίσκεται υπεράνω κριτικής και σχολιασμού, ιδίως μάλιστα όταν ο ίδιος έχει στραφεί επανειλημμένα τόσο εντός της δικαστικής αίθουσας όσο και με αλλεπάλληλα δελτία Τύπου και τηλεοπτικές εμφανίσεις εναντίον διαδίκων, μαρτύρων».

Συμπλήρωσε ότι ο Κούγιας είχε καταθέσει στο παρελθόν συχνά μηνύσεις κατά του Τύπου και ότι άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί στην εξέταση του μάρτυρα από τον Κούγια, αλλά μόνο ο δημοσιογράφος της είχε μηνυθεί».

Απαντώντας στην αγωγή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) καταδίκασε την αγωγή ως αβάσιμη και κατήγγειλε, όπως είπε, «τις απόπειρες του δικηγόρου Αλέξη Κούγια να στοχοποιήσει δημοσιογράφους που ερευνούν ή καλύπτουν δικαστικές υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, εξαπολύοντας μία πρωτοφανή βιομηχανία προσωπικών χαρακτηρισμών, απειλών, μηνύσεων και αγωγών». Διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου δήλωσαν ότι οι αγωγές είχαν τα χαρακτηριστικά των SLAPP (στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής στα κοινά) και φαίνεται ότι αποσκοπούσαν στη φίμωση της δημοσιογραφικής κάλυψης ενός θέματος δημόσιου ενδιαφέροντος με κριτικό αλλά θεμιτό τρόπο. Η αγωγή επρόκειτο να εκδικαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 12 Ιανουαρίου 2023, αλλά αναβλήθηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δύο δίκες των απεργών της «Μαλαματίνα» που μας αφορούν όλους-ες

Λευκάδα: «Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος των ελεύθερων χώρων και της ελεύθερης ζωής στην εποχή της “αξιοποίησης”»