in

Διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ στον υπηρεσιακό υπουργό για την στέρηση ψήφου από 100.000 18αρηδες

Διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ στον υπηρεσιακό υπουργό για την στέρηση ψήφου από 100.000 18αρηδες

Διάβημα προς τον  Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών έκανε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου να μην στερηθεί για τεχνικούς ή τυπικούς λόγους το δικαίωμα ψήφου για 100.000 νέους εκλογείς που συμπληρώνουν τα 18 έτη στη διάρκεα; του 2015.  Το διάβημα έγινε από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κατρούγκαλο και τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου οι οποίοι ζήτησαν την άμεση τροποποίηση του προεδρικού διάταγματος στην σχετική διάταξη ώστε να  καταρτισθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του α’ δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιο νέων ψηφοφόρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων γίνεται τον Φεβρουάριο κάθε έτους. Λόγω του ότι φέτος οι εκλογές πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο είναι αβέβαιο αν οι 18αρηδες νέοι εκλογείς  θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν να παρθεί πρωτοβουλία προκειμένου να μην καταστεί εν τοις πράγμασι ανεφάρμοστη και για να μην προκύψει δια παραλείψεως παραβίαση του Συντάγματος.

Επεσήμαναν ακόμη πως «με δεδομένη την τεχνολογική εξέλιξη, η σχετική προσαρμογή είναι άμεσα υλοποιήσιμη και, συνεπώς, δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία παρέλκυσης ή χρονοτριβής»

Από την πλευρά της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «κατάπτυστη κυβερνητική μεθόδευση» την στέρηση των εκλογικών δικαιωμάτων στους 18αρηδες που έχει στόχο «να κρατήσει μακριά τις νέες και τους νέους από τις εκλογικές κάλπες». «Οι γεννηθείσες/έντες το 1997, δικαιούνται κανονικά να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται αβέβαιο» τονίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως .

«Η κυβέρνηση και μαζί της το σύνολο του παλιού, χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, κάθε άλλο παρά επιθυμούν τη νεανική ψήφο κι αν ήταν στο χέρι τους θα την καταργούσαν εντελώς. Ο λόγος είναι ότι η νεολαία, εδώ και καιρό τους έχει γυρίσει την πλάτη, δε συγκινείται από τα παραληρήματα φόβου κι ούτε πείθεται από κανένα «success story»».

Καλει τέλος την κυβέρνηση και το σύνολο των εμπλεκόμενων στο θέμα κρατικών μηχανισμών «να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και να μη διανοηθούν καν να στερήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των 18χρονων να ψηφίσουν».

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και το ΚΚΕ το οποίο ζητά να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ψήφο των νέων εκλογέων προσθέτοντας ότι «λύσεις υπάρχουν, είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων είτε ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται για τους «παραλειφθέντες» εκλογείς».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Γ. Παπανδρέου ιδρύει νέο κόμμα. Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Φοβάται το ντιμπέιτ ο Σαμαράς και ζητά την βοήθεια …του θεού για τις εκλογές