in

Διαμαρτύρονται οι ξεναγοί για την υποβάθμιση του επαγγέλματός τους

Πανελλήνια απεργία των ξεναγών

«Όχι» στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που υποβαθμίζει την εκπαίδευση και το επάγγελμα των ξεναγών της Ελλάδας είπαν ξεναγοί από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης στο ΥΜΑΘ. Την διαμαρτυρία οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο απεργίας που κήρυξε η  πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (από τις 6:00 μέχρι τις 20:00) με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο που εισηγείται προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Τουρισμού. Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία μεταξύ άλλων, «με τον προτεινόμενο ορισμό του ξεναγού το νομοσχέδιο περιορίζει το έργο του σε κλειστούς και περίκλειστους χώρους, παρά το γεγονός ότι η ιστορία, τα αξιοθέατα και ο πολιτισμός της Ελλάδας δεν είναι “περιχαρακωμένα”».

Σε δηλώσεις της η Αναστασία Γαϊτάνου, πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ σημείωσε ότι «αν μείνει έτσι ο ορισμός του ξεναγού θα μπορεί ο καθένας ανεξαρτήτως εκπαίδευσης και κατάρτισης και για ποιον λόγο να ξεναγήσει εκτός των κλειστών χώρων και θα μπορεί να παρουσιάσει τη χώρα και πτυχές της κατά το δοκούν, χωρίς καμία ρύθμιση και έλεγχο». Σύμφωνα με την ίδια, το μείζον ζήτημα δεν είναι ότι θα χαθεί ένα μέρος της δουλειάς. «Πιστεύω ότι έστω τη τελευταία στιγμή θα συνειδητοποιήσουν ότι το ζήτημα είναι τι εικόνα της χώρας θα δώσουμε».

«Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί ξεναγών, σε μία χώρα με δεκάδες εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο, δεν μπορεί να σημαίνει υποβάθμιση του έργου τους.  Δεν μπορεί στο όνομα της “ανταγωνιστικότητας” να υποκαθίσταται η ξενάγηση από τη “συνοδεία”. Ξενάγηση, χωρίς σοβαρή εκπαίδευση, χωρίς παιδεία, χωρίς εμπειρία, χωρίς προστασία της έννοιας και του επαγγέλματος δεν νοείται. Συνεπώς διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας και στην υποκατάστασή του από υπηρεσίες μη καταλλήλων προς τούτο προσώπων» δηλώνουν οι ξεναγοί και ζητούν:

α) την αναγνώριση του σημαντικά πολυδιάστατου και πολύπλευρου ρόλου του ξεναγού, μέσα από τα προτάσεις μας για τον ορισμό του.

β) την ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των Ξεναγών:  αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών, μείωση του ετήσιου μέγιστου δυνατού αριθμού διεξαγωγής των δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και την κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

γ) την πάταξη του φαινομένου των παράνομων ξεναγήσεων

​Έστω και την τελευταία στιγμή οι ξεναγοί καλούν το Υπουργείο, την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν έμπρακτα τη σημασία του επαγγέλματος του Ξεναγού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Θεραπεύοντας» τον ψυχικό πόνο με δημοσιονομικές λογικές και οικονομοτεχνικά κριτήρια

Αθώος πρώην πρόεδρος των ΕΛΠΕ για την υπόθεση της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη