Στην απογευματινή συγκέντρωση και διαδήλωση συμμετείχε και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ο οποίος έχει πάρει απόφαση να για συντονισμό των καθηγητών, των φοιτητών και των εργαζόμενων του πανεπιστημίου, ενάντια στην αστυνομοκρατία και την προσπάθεια θεσμικού εκφοβισμού της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, παράλληλα με τον αγώνα τους ενάντια στην αστυνομική παρουσία, συντονίζουν τις δράσεις τους και ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, «καταγγέλλουμε το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το ΑΠΘ, με στόχο την νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους με σκοπό τη διευκόλυνση των αντιδραστικών αλλαγών για τις σπουδές μας».
Νωρίτερα νέα επεισόδια καταστολής ξέσπασαν στο πανεπιστήμιο μετά το πέρας μιας πολύ μαζικής φοιτητικής διαδήλωσης. Η ένταση ξεκίνησε μπροστά από τη ΣΘΕ και εξαπλώθηκε σε όλο το κάμπους με την αστυνομία να κυνηγάει φοιτητές/τριες, να ρίχνει χημικά προχωρώντας παράλληλα σε δύο συλλήψεις φοιτητών.
Φοιτητές/τριες κατήγγειλαν ότι τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα μπροστά στην είσοδο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πνιγηρή ατμόσφαιρα. Φοιτητές/τριες που μελετούσαν ενόψει της εξεταστικής πανικοβλήθηκαν, έκλεισαν τα παράθυρα για να σωθούν από τα δακρυγόνα και άλλοι εξήλθαν της βιβλιοθήκης σε ένα νέο πρωτοφανές σκηνικό τρόμου. Σε άλλα σημεία του ΑΠΘ καθηγητές προσπαθούσαν να διώξουν τα ΜΑΤ δηλώνοντας το προφανές, την αδυναμία να λειτουργεί το πανεπιστήμιο σε ένα περιβάλλον καθημερινής καταστολής.
Η αστυνομία κατέλαβε σήμερα ολόκληρο το Α.Π.Θ. περικυκλώνοντας ακόμη και το Πολυτεχνείο. Οι σημερινές εικόνες από το ΑΠΘ δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο αυτό που τόσους μήνες υποστηρίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι ότι δηλαδή το χτίσιμο της βιβλιοθήκης μόνο προσχηματικά λειτουργεί με πραγματικό στόχο την καθημερινή παρουσία αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια και την εγκαθίδρυση της ΟΠΠΙ ενόψει της ψήφισης ενός νόμου που διαλύει στην κυριολεξία το δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο.