Για τη στοχοποίηση του Γ.Σ. Ηρακλής λόγω της ακίνητης περιουσίας του συλλόγου, για “παιχνιδάκια που έχουν στηθεί” αλλά και “για την Αριστερά που χρωστά στον Ηρακλή», μίλησε, μεταξύ άλλων, η κ.Δέσποινα Χαραλαμπίδου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”. Μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε και για τις ενέργειες που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην μπορεί να χαθεί η περιουσία για χρέη αλλά να αποδίδονται ευθύνες στα φυσικά πρόσωπα.
Η κ.Χαραλαμπίδου άλλωστε ήταν από τους -ελάχιστους, δυστυχώς, η αλήθεια είναι- βουλευτές της Θεσσαλονίκης, από όλα τα κόμματα που τον προηγούμενο Νοέμβριο έδειξαν αντανακλαστικά στους επικίνδυνα λανθασμένους χειρισμούς της Περιφέρειας στο θέμα της περιουσίας του Γ.Σ. Και βέβαια, η πρόσκληση από την πλευρά της σε συνάντηση είχε να κάνει και με το ποια είναι η επόμενη μέρα αλλά και τις δεσμεύσεις που μπορεί να πάρει για το συγκεκριμένο θέμα.
Αναφερόμενη στο θέμα είπε μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Δεν αφορά μόνο τον Ηρακλή, αφορά και άλλες ομάδες. Για μας δεν είναι ζήτημα ευαισθησίας σε ό,τι αφορά στον Ηρακλή, παρά το ότι υπάρχουν αισθήματα, από μένα τουλάχιστον. Δεν ήταν ζήτημα φιλικών αισθημάτων προς μία ομάδα. Οποια ομάδα κι αν ήταν θα είχαμε την ίδια ευαισθησία.
Ο Ηρακλής για μας είναι μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ελλάδας. Είναι ένας σύλλογος συνδεδεμένος με τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα για το οποίο έπρεπε να ανασκουμπωθούν όλοι οι φορείς της πόλης, ότι δηλαδή διαθέτει στο κέντρο της πόλης μια τεράστια περιουσία που δεν είναι χαρισμένη αλλά αγορασμένη από τους ανθρώπους του Ηρακλή και αυτή η περιουσία κινδυνεύει με τα μνημόνια να περάσει στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και να πουληθεί. Και υπάρχει και το πρόβλημα με τη γνωστή ιστορία με τα εικονικά τιμολόγια. Είναι γνωστό ότι αρκετές ομάδες και φορείς για να αποκρύψουν ή να μην πληρώσουν τον ΦΠΑ κάνουν διάφορα. Αυτό που έγινε με τον Ηρακλή το έχουν κάνει κι άλλοι”.
Στη συζήτηση έδωσαν, μεταξύ άλλων, το παρών και ο δικηγόρος Γιώργος Κυρίτσης (δεξιά στη διπλανή φωτό) που είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια με τον Συνδυασμό, “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” αλλά και ο Γιάννης Καραμπετιάν (αριστερά στη διπλανή φωτό) που είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη” με τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη για τον Δήμο.
Στη συζήτηση, για μία ακόμη φορά, αναφέρθηκε η στοχοποίηση του Ηρακλή για την περιουσία που έχει. Είπε η κ.Χαραλαμπίδου: «Κατά τη γνώμη μου υπάρχει μία στόχευση που έχει πολιτικά αίτια. Αν ξετυλιχθεί ο μίτος της Αριάδνης, νομίζω ότι θα φτάσουμε σε δύο μέρη που ενέχονται για το πρόβλημα. Το ένα μέρος είναι κατά καιρούς ο σκληρός πυρήνας της Ν.Δ. που “βασίλευε” ή “κυβερνούσε” την ομάδα και το άλλο είναι, κατά καιρούς, ο σκληρός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ που έπαιρνε μέρος στην ιστορία. Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι. Και για να είμαστε αντικειμενικοί, άλλωστε είναι κάτι που το είχα πει και τον Νοέμβριο, βεβαίως έχουν ευθύνες και οι συνελεύσεις του Ηρακλή. Θα μπορούσε, αν υπήρχε τότε κινητοποίηση, να αλλάξουν τα πράγματα. Εν πάσει περιπτώσει ποτέ δεν είναι αργά”.
Για την επόμενη μέρα είπε μεταξύ άλλων: «Από εκεί και μετά, κατά τη δική μας γνώμη, νομίζω ότι πρέπει η ιστορία να πάει στα φυσικά πρόσωπα που διοίκησαν τον Ηρακλή. Κατά τη γνώμη μου, πιθανόν, να μην ενέχονται όλα και είναι λογικό. Σε ένα Δ.Σ. τις αποφάσεις μπορεί να τις παίρνει ένας μικρός πυρήνας. Να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη και η προσωπική περιουσία των φυσικών προσώπων. Να δούμε, να ελεγχθεί, και τι μεταβιβάσεις, πιθανόν να έχουν γίνει σε οικεία, συγγενικά πρόσωπα. Υπάρχουν ευθύνες και στην Περιφέρεια -πριν ήταν η Νομαρχία- και στη ΓΓΑ και αυτές πρέπει να αποδοθούν. Ενα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ευθύνη στα φυσικά πρόσωπα είναι και το ότι οι επιχειρηματίες λένε ότι απέδωσαν το ΦΠΑ και αυτό το ΦΠΑ ο Ηρακλής δεν το απέδωσε. Σε ποιού την τσέπη πήγε; Και δεν είναι μικρό το ποσό, είναι μεγάλα τα ποσά. Επίσης, με έναν περίεργο τρόπο κάηκε το λογιστήριο».
Η κ.Χαραλαμπίδου πρόσθεσε:«Θα πρέπει να αλλάξει όλο το νομικό πλαίσιο. Δεν είναι μόνο ο Ηρακλής. Ο Ηρακλής είναι στο μάτι του κυκλώνα γιατί έχει την ακίνητη περιουσία στο κέντρο της πόλης. Εμείς, είμαστε υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Δεν υποστηρίζουμε τις ομάδες, ως εταιρείες. Θα πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και το νομικό καθεστώς να μπορεί να ανθήσει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Πόροι και κονδύλια υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει όμως να υπάρξει εξυγίανση. Τον χώρο τον λυμαίνονται συμφέροντα. Γύρω από ομάδες υπάρχουν βουλευτές. Αυτό κατά τη γνώμη μας, πρέπει να αλλάξει”.
Και σε ό,τι αφορά στη δέσμευση που μπορεί να πάρει, είπε: «Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι η περιουσία που έχει ο Ηρακλής να διασφαλιστεί στον σύλλογο και να μην περάσει σε ξένα χέρια. Αυτό μπορεί να γίνει. Θέλει μία απλή υπουργική πράξη. Και το ξεκαθαρίζω, όχι στην ΠΑΕ, στον Γ.Σ. Και νομίζω ότι η Αριστερά το χρωστά στον σύλλογο γιατί αυτός ο σύλλογος παραχώρησε στο Πανεπιστήμιο, μεγάλη έκταση που είχε αγοραστεί με τον ιδρώτα των ανθρώπων του συλλόγου. Να μην μπορεί η ακίνητη περιουσία να χαθεί για χρέη αλλά να υπάρχουν οι ευθύνες στα φυσικά πρόσωπα. Και βέβαια, να ληφθεί πρωτοβουλία νομοθετικού χαρακτήρα, να σχηματιστεί προσωρινή διοίκηση που να φέρει εις πέρας τον έλεγχο των προηγούμενων διοικήσεων”, είπε ακόμη, αναφερόμενη στο πώς μια διοίκηση στον Γ.Σ. που θα διοριστεί για να προσχωρήσει στην εξυγίανση, θα είναι διασφαλισμένη στο να μην “φορτωθεί” τα χρέη που άλλοι δημιούργησαν.
Συνεχίζοντας για τη στοχοποίηση, ανέφερε: «Το θέμα με τον Ηρακλή είναι η ακίνητη περιουσία και έχει στηθεί ένα παιχνιδάκι. Μέσα στον αστικό ιστό, στις πόλεις, τι εκτάσεις υπάρχουν; Υπάρχουν τα στρατόπεδα που τα έχουν εκχωρήσει ήδη και υπάρχουν και οι αθλητικοί χώροι. Η κατεύθυνση από τη μεριά της Κυβέρνησης, με εντολή της Τρόικας, είναι να μαζευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα. Δεν πωλείται εύκολα π.χ. η ΕΛΒΟ; Οι Χορτατζήδες όμως πωλούνται πολύ εύκολα. Η περιουσία να είναι πλήρως διασφαλισμένη. Αυτό θέλουμε”.
Είπε ακόμη: «Για μας είναι ζήτημα τιμής, να διασφαλιστεί η δημόσια περιουσία και η περιουσία εκτάσεων με πράσινο”. Σε ερώτηση που είχε να κάνει με το γιατί δεν υπάρχει συνεργασία των βουλευτών της Θεσσαλονίκης ώστε να κατεβάσουν μια πρόταση συγκεντρωτικά, είπε: «Εκατό φορές έχω μιλήσει με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης για να το κάνουμε. Και λένε, ναι, ναι, θα το κάνουμε, έχετε δίκιο. Πολλές φορές σε τοπικά προβλήματα, λένε ότι έχετε δίκιο και όταν πάμε στη Βουλή σηκώνουν τα χεράκια τους και λένε “ναι” σε όλα».