Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών.
Για κάποιους-ες η διαδήλωση αυτή θύμιζε κινητοποιήσεις του 2011- 2012 ενάντια στα Μνημόνια και το κίνημα των πλατειών ενώ μεγαλύτεροι σε ηλικία έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση της Μεταπολίτευσης στη χώρα. Μια κατά κύριο λόγο βουβή οργή που κατά διαστήματα ξεσπούσε σε συνθήματα με κυρίαρχα τα «Δεν έχω οξυγόνο» και «57 ψυχές ζητούν δικαίωση».
Το κάλεσμα σε κινητοποιήσεις ξεκίνησε από τους συγγενείς των 57 θυμάτων, που δύο χρόνια τώρα διεκδικούν την απόδοση δικαιοσύνης στη μνήμη των ανθρώπων τους. Το κάλεσμα έγινε στο φόντο των ηχητικών ντοκουμέντων του 112 που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν πως ορισμένα θύματα κατάφεραν να επιζήσουν της σύγκρουσης, αλλά βρήκαν τελικά φρικιαστικό θάνατο από τη φωτιά. Μέσα σε λίγες ημέρες το κάλεσμα αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, συλλογικότητες και οργανώσεις και κοινοποιήθηκε μαζικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόλο που αποσιωπήθηκε από τα περισσότερα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Έτσι, συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν σε πάνω από 100 πόλεις της Ελλάδας και δεκάδες άλλες του εξωτερικού με πρωτοφανή συμμετοχή.
Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στην πλατεία της Καμάρας ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, δεκάδες Σύλλογοι Εργαζομένων, Φοιτητικοί Σύλλογοι, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες.
Πολύ πριν από τις 12, κόσμος άρχισε να φτάνει στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Καμάρα και μεσα σε λίγα λεπτά η οδός Εγνατία γέμισε ασφυκτικά με κόσμο κάθε ηλικίας με τη συγκέντρωση να εκτείνεται μέχρι τη Φιλοσοφική σχολή αλλά και σε κάθε κεντρικό δρόμο και στενό της περιοχής. Φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, οικογένειες με μικρά παιδιά. Ήταν όλοι και όλες εκεί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συγγενών των θυμάτων για δικαιοσύνη.
Όπως και στις προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, έτσι και σε αυτή, εκτός από τα συνθήματα για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη πίσω από το έγκλημα των Τεμπών ξεχώρισαν και οι στιγμές σιωπής στη μνήμη των 57 θυμάτων αλλά και το αίτημα για ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες.
Μετά από μία ώρα, μια μαζική πορεία που με έμοιαζε με ένα ατελείωτο ποτάμι ξεκίνησε με κατεύθυνση προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου δεν έφτασε στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 η μοιραία αμαξοστοιχία IC62. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου το πανό των συγγενών των θυμάτων έφτασε στον Σταθμό και καταχειροκροτήθηκε.
Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, το τέλος της βρισκόταν ακόμα στην Καμάρα. Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμμετεχόντων κάνουν λόγο για 50.000 άτομα, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για συμμετοχή που ξεπερνά τα 100.000. Οποίος και αν είναι ο ακριβής αριθμός, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλονίκη έστειλε σήμερα ένα μαζικό μήνυμα πως δεν ξεχνά και ζητά δικαιοσύνη, αίτημα που δεν μπορεί να μείνει αδικαίωτο.
Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ισχυρή από νωρίς το πρωί, ενώ ο σταθμός του Μετρό στον Σιδηροδρομικό Σταθμό ήταν κλειστός από τις 11:30. Μετά το πέρας της πορείας, άνδρες των ΜΑΤ περικύκλωσαν διαδηλωτές στην οδό Φιλίππου όπου πραγματοποιήθηκαν 16 προσαγωγές (συνολικά οι προσαγωγές υπολογίζονται στις 30), ενώ η αστυνομία πέταξε κρότου λάμψης μέσα σε συνεργατικό βιβλιοπωλείο καφέ.