in

Δεν μιλάμε για αυτά. 3ο Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας στην Θεσσαλονίκη

Δεν μιλάμε για αυτά. 3ο Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας στην Θεσσαλονίκη

Συνήθως δεν μιλάμε για αυτά αλλά πράττουμε με έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους τρόπους που καταπιέζει εμάς και τους γύρω. Οι αναπαραστάσεις του φύλου  στα ΜΜΕ αλλά και ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά, η ίδια η εκδήλωση της επιθυμίας καναλιζάρεται μέσα από τα στερεότυπα κοινωνικά και εμπορικά με αποτέλεσμα αυτά να αναπαράγονται χωρίς να αναρωτιέται κανείς αν τελικά προσφέρουν ευτυχία ή καταπίεση.

Το Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας, το τρίτο στη σειρά που ξεκίνησε από μια ομάδα φοιτητών και μη από το ΑΠΘ το 2012 ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή για να θέσει ξανά όλα τα ερωτήματα και να δώσει την δυνατότητα έκφρασης σε όσους αμφισβητούν την έννοια της κανονικότητας στην σεξουαλικότητα των ανθρώπων.

Στερεότυπα κα έμφυλοι ρόλοι

“Είναι μια ευκαιρία και ένας εποικοδομητικός τρόπος να συζητήσουμε για θέματα που μας απασχολούν, από τους έμφυλους ρόλους, τα στερεότυπα του σεξ, τα δικαιώματα της Lgbt κοινότητας, το δικαίωμα στην διαφορετικότητα κ.α.” λέει η Ελίνα Καμαράτου, φοιτήτρια  που συμμετέχει στην διοργάνωση του φεστιβάλ

“Η σεξουαλικότητα είναι αρκετά καταπιεσμένη και φετιχοποιημένη δηλαδή δεν μιλάμε εύκολα για αυτά και δεν δρούμε με τον τρόπο που θέλουμε. Πολλές φορές όταν αυτό συμβαίνει, γίνεται είτε κρυφά είτε στερεοτυπικά. Η σεξουαλικότητά και το ανθρώπινο σώμα  γίνεται αντικείμενο του εμπορευματικού κέρδους ” τονίζει ακόμη προσθέτοντας πως έχουμε ανάγκη να μπορεί κάποιος να εκφράζεται χωρίς να καταπιέζει άλλες προσωπικότητες.

Στο φεστιβάλ μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις είναι αυτή για την παιδική σεξουαλικότητα με τίτλο «Αγοράκι ή κοριτσάκι; Χέσε μας!»

“Τα αγόρια και τα κορίτσια από πολύ μικρή ηλικία εμπεδώνουν πλήρως διαχωρισμένα τον ρόλο τους. Από το τι θα φορέσουν μέχρι με τι παιχνίδια θα παίξουν. Τα παιχνίδια των αγοριών έχουν να κάνουν κυρίως με την καλλιέργεια της φαντασίας και τον δυναμισμό και των κοριτσιών με την μητρότητα και την φροντίδα των άλλων.” λέει η Κατερίνα Αντωνοπούλου, επίσης φοιτήτρια,  τονίζοντας πως η διαμόρφωση αυτή έχει τον αντίκτυπό της και στην συνέχεια όπου οι άνδρες καταλαμβάνουν έναν πιο δυναμικό ρόλο στην εργασία, οι γυναίκες πάλι έναν πιο παθητικό, επίσης ασχολούνται με έναν συγκεκριμένο τρόπο με την εμφάνισή τους.

Να θέσουμε ερωτήματα, να σπάσουμε τα ταμπού

Θέλουμε να θέσουμε ερωτήματα στην διαδικασία αυτή και όχι να απαντήσουμε με διδακτικό ύφος, ξεκαθαρίζει η Κ. Αντωνοπούλου ενώ παράλληλα αναφέρεται σε ένα ακόμη θέμα ταμπού στην κοινωνική πραγματικότητα μας, τον αυνανισμό

“Ανατρέξαμε σε έρευνες όπου μάθαμε ότι οι γυναίκες δηλώνουν πολύ λιγότερο ότι αυνανίζονται. Είτε λοιπόν ντρέπονται να το δηλώσουν είτε ντρέπονται να το κάνουν σε αντίθεση με τον άνδρα. Για την γυναίκα σίγουρα αποτελεί μεγαλύτερο ταμπού” δηλώνει.

Μια από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι και αυτή με τίτλο «Αφηγήσεις πέρα από την τρανσκανονικότητα».

Όπως μας εξηγεί Ε. Καμαράτου είναι μια εκδήλωση βασισμένη σε αποσπάσματα του βιβλίου του Miquel Missel ενός κοινωνιολόγου από την Βαρκελώνη ο οποίος είναι τρανς.

«Δώσαμε αυτόν τον τίτλο για να περιγράψουμε τα στερεότυπα που αφορούν το ζήτημα των τρανς. Ποιο ρόλο παίζει το σώμα; Αποτελεί μια κανονικότητα που καταπιέζει; Κατά πόσο κάποιος-α θεωρείται τρανς αν δεν θέλει να προχωρήσει σε εγχείριση επαναπροσδιορισμού του φύλου του;» διερωτάται.

Ένας τρόπος να αγαπήσουμε τον κόσμο

“Όταν έρχεσαι στο Φεστιβάλ έρχεσαι σε επαφή  με κάτι διαφορετικό το οποίο το θεωρούσες μη φυσιολογικό γιατί δεν το γνώριζες. Επίσης δεν μιλάμε μόνο για τα ζητήματα αυτά αλλά πράττουμε ως δρώντα υποκειμένα . Υπάρχει πλήθος διαδραστικών εκδηλώσεων και παιχνιδιών όπου μεταφέρονται εμπειρίες που στόχο έχουν να αλλάξουν καθεστηκυίες συμπεριφορές” σημειώνει η Κ. Αντωνοπούλου.

“Το φεστιβάλ αυτό, ήδη από την πρώτη χρονιά πραγματοποίησης του, με επηρέασε πολύ όσον αφορά το πως θα νοιώθω  περισσότερο ελεύθερη, το να είμαι όπως θέλω να είμαι, να μην αναρωτιέμαι αν με κρίνουν ως «αρκετά γυναίκα»  ή όχι αλλά και να μην βάζω ταμπέλες στους άλλους, όπως μαθαίνουμε να κάνουμε ασυναίσθητα, να μην  κατακρίνω το διαφορετικό πλέον ούτε και εσωτερικά” συμπληρώνει η Χρ. Κατσορίδου, φοιτήτρια του ΑΠΘ.

«Το φεστιβάλ αυτό είναι ένας τρόπος να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και στην τελική να αγαπήσουμε περισσότερο τον κόσμο» καταλήγει.

Το φεστιβάλ Σεξουαλικότητας θα πραγματοποιηθεί στην Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ από την Παρασκευή 6 Μαρτίου μέχρι και  την Κυριακή. Τα τριά σηματάκια στην αφίσα δηλώνουν ότι θα υπάρχει μετάφραση στην νοηματική, προσβασιμότητα για ΑμεΑ και πως ο καθένας μπορεί να έρθει όπως επιθυμεί. “Δεχόμαστε και γοργόνες!” λένε. 

Σταυρούλα Πουλημένη

Info

Γιατί στο ΑΠΘ;

 «Το Πανεπιστήμιο αποτελεί το κοινό πλαίσιο που μας ενώνει. Είναι ο τόπος μέσα στον οποίο συνδέεται η καθημερινότητα του ενός με του άλλου και ταυτόχρονα οι προβληματισμοί μας. Θεωρούμε το Πανεπιστήμιο και δικό μας χώρο και ως τέτοιος επιθυμούμε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες. Για εμάς είναι ένας τόπος συνάντησης, ζύμωσης, ανταλλαγής. Ένας χώρος δράσης οικείος σε μας και τους ανθρώπους που θέλουμε να βρεθούμε μαζί τους. Και λόγω της ιστορικότητάς του, βλέπουμε το Πανεπιστήμιο ως ένα δημόσιο χώρο ελεύθερης έκφρασης, πειραματισμού και διακίνησης των ιδεών όλων μας. Θέλουμε ζωντανούς, ελεύθερους, προσβάσιμους χώρους, όπου να μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί.» αναφέρεται στην ταυτότητα του φεστιβάλ

Φέτος το πρόγραμμα του διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ:

18:30 – ΠΡΟΒΟΛΗ: A Jihad for Love

20:00 – «Αγοράκι ή κοριτσάκι; Χέσε μας!»
Εκδήλωση για την παιδική σεξουαλικότητα.

22:00 – Ενημέρωση για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
από το Thess Checkpoint

23:00 – Πάρτυ με τους Deep in the Top

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ:

17:00 – ΠΡΟΒΟΛΗ: Sins Invalid: An Unshamed Claim to Beauty

17:30 – ΠΡΟΒΟΛΗ: Intersexion

19:00 – ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «My body, my choice. Sex work activism» by STAR-STAR

21:30 – PERFORMANCE: «Η βία συγκαλυμμένη και γυμνή. Σπάμε τη σιωπή.»
                                              από τα μέλη της Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας

22:00 – ΠΡΟΒΟΛΗ: Joven y alocada

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ:

17:00 – ΠΡΟΒΟΛΗ: Mutantes: Punk Porn Feminism

17:30 – ΠΡΟΒΟΛΗ: Test de la vida real

20:00 – «Αφηγήσεις πέρα από την τρανσκανονικότητα»
               Συζήτηση βασισμένη στο έργο του Miquel Missé

21:30 – Ηδονιστική ανάγνωση με την ομάδα Sylvia Rivera – Thessaloniki Pride

22:00 – ΠΡΟΒΟΛΗ: Wadjda  / Το απαγορευμένο ποδήλατο

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

«Drag me in» – Έκθεση φωτογραφίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 16:00-19:00 – Βιωματικό σεμινάριο: «Η έκφραση του σώματος»*

ΚΥΡΙΑΚΗ 16:00-19:00 – Drag King Workshop*

*για τη συμμετοχή στα εργαστήρια απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο [email protected]

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Από την Ευρώπη των λαών στην Ευρώπη των διχασμών. Του Ν. (Κόλια) Μαραντζίδη

Στείλτε email και κερδίστε εισιτήρια για την παράσταση «Μαζί με τ’ άπλυτα»