Σε μία πρωτοφανή για τα αμερικανικά δικαστικά χρονικά υπόθεση, που στρέφεται και εναντίον της δημοσιογραφίας γενικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε δεκαεπτά νέες κατηγορίες κατά του Τζούλιαν Ασάνζ, τον οποίο επιχειρεί να δικάσει με βάσει τη νομοθεσία περί κατασκοπίας.
Ο ιδρυτής των WikiLeaks κατηγορείται για τον ρόλο που είχε στην διαρροή απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010, τα οποία παρέλαβε από την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού. Η Μάνινγκ έχει ήδη καταδικαστεί από στρατοδικείο το 2013.
Το νέο τεραστίων διαστάσεων κατηγορητήριο κατά του Ασάνζ έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες κατηγορίες για κυβερνοκατασκοπία, με τον Αυστραλό δημοσιογράφο ήδη να έχει ξεκινήσει τη νομική μάχη ώστε να μην εκδοθεί από τη Βρετανία στις ΗΠΑ.
«Ο Ασάνζ, συνεργάτες των Wikileaks και η Τσέλσι Μάνινγκ είχαν κοινό σκοπό να ανατρέψουν τους νόμιμους περιορισμούς σε απόρρητες πληροφορίες και να τις δημοσιοποιήσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η απόφαση της αμερικανική Δικαιοσύνης να κυνηγήσει τον Ασάνζ με βάση τη νομοθεσία για κατασκοπία αποτελεί σημαντική κλιμάκωση από την πλευρά της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά του αμερικανικού Συντάγματος (και της πρώτης τροποποίησής του) περί ελευθερίας του λόγου και ελευθερίας του Τύπου.
Δεν είναι λίγοι οι νομικοί που εκτιμούν πως η δίωξη κατά δημοσιογράφων για τη δουλειά τους παραβιάζει την αρχή της ελευθερίας του Τύπου, όμως δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος δημοσιογράφος κατηγορείται με βάση τη νομοθεσία περί κατασκοπίας.
Παρά το γεγονός ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας απλός δημοσιογράφος, το μεγαλύτερο κομμάτι της εργασίας του στα Wikileaks είναι πολύ δύσκολο να μη θεωρηθεί δημοσιογραφικό από νομικής πλευράς.
Οι φόβοι που εκφράζονται, πλέον, είναι πως, σε περίπτωση που ο Ασάνζ δικαστεί και καταδικαστεί με βάση τη νομοθεσία περί κατασκοπίας, το επάγγελμα του δημοσιογράφου στις ΗΠΑ και οι ελευθερίες που είχαν μέχρι στιγμής, αλλάζουν δραματικά.
«Τρέλα» το πρώτο σχόλιο από τα Wikileaks
Τις εξελίξεις σχολίασε ήδη η ιστοσελίδα Wikileaks σχολιάζοντας ότι πρόκειται για το τέλος της δημοσιογραφίας για την εθνική ασφάλεια και της συνταγματικής προστασίας της ελευθερίας του Τύπου.
Πηγή: efsyn.gr