in

Δ. Μάρδας: Μόνο το 2016 ενδεχόμενος φόρος σε ηλεκτρονικές συναλλαγές

Δ. Μάρδας: Μόνο το 2016 ενδεχόμενος φόρος σε ηλεκτρονικές συναλλαγές

Για μικρή επιβάρυνση που «δεν θα φαίνεται» και θα δίνει κάποια έσοδα είτε για το ασφαλιστικό είτε για ανάγκες του προϋπολογισμού, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας μία ενδεχόμενη επιβολή φόρου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, χρηματιστηριακές και τραπεζικές.

Ο Δημήτρης Μάρδας σημείωσε ότι και ο ίδιος παλαιότερα είχε υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. «Είναι ένας τρόπος για να έχουμε κάποια έσοδα. Από τη στιγμή που αυτός ο φόρος είναι μικρός, δεν θα φαίνεται, ενώ θα δίνει κάποια έσοδα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε σκοπό. Θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να δοθούν στο ασφαλιστικό, αλλά θα μπορούσαν να καλύψουν οποιαδήποτε άλλη ανάγκη του κρατικού προϋπολογισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά

Όπως διευκρίνισε, «ο,τιδήποτε προτείνεται σε ό,τι αφορά επιβαρύνσεις έχει έναν άκρως βραχυχρόνιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα αναφερθεί στο 2016. Το 2017 βλέπουμε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία μπορεί, βέβαια, να γίνει και μέσα στο 2016».

«Οτιδήποτε επιβαρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα μάς προβληματίζει … Ο συγκεκριμένος φόρος δεν εισάγει ένα τρομακτικό βάρος στην επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Αναφέρομαι στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, γιατί από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, και αν χρειαστεί, τότε μπορούμε να συζητήσουμε και για τις τραπεζικές…», τόνισε ο ίδιος.

Γ. Σταθάκης: Πάνω από τα 1.000 ευρώ το όριο

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής ενός φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, πάνω από ένα όριο και εφόσον γίνει «σωστή» μελέτη.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές σχολίασε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει εισροές στο σύστημα οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης.

«Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μία εκδοχή ενός φόρου επί των συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, (δεν έχω ακόμα αυτή την εικόνα προσωπικά) δεν μπορώ να την αποκλείσω», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θεωρεί ότι ακόμα είναι απόλυτα ολοκληρωμένη αυτή η διαδικασία, εκτιμώντας ότι πιθανόν να είναι ένα από τα θέματα που διερευνώνται.

Ερωτηθείς για το όριο πάνω από το ποίο θα μπορούσε να γίνει η επιβολή του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, τόνισε ότι ασφαλώς θα υπάρξει ένα κατώτατο όριο, αλλά χαρακτήρισε «αυθαίρετο» αυτό των 1.000 ευρώ. «Θεωρώ ότι θα είναι πιο πάνω», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τις μεγάλες συναλλαγές υπάρχει μιας κάποιας μορφής τέτοιος φόρος. «Πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, αρκεί να είναι σωστά μελετημένη οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής: Εάν γίνει», συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι δεν έχει διατυπωθεί αίτημα από τους δανειστές για την λήψη επιπλέον μέτρων το 2016, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση ισορροπημένη, που να εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις. «Για το μεσοπρόθεσμο είχε υπολογιστεί μεγαλύτερη ύφεση, άρα υπάρχει ήδη βελτίωση», σημείωσε σχετικά.

Photo Credit: Nick Paleologos / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για το νέο ασφαλιστικό που έρχεται το 2016 και το νεοφιλελεύθερο μέλλον μας. Tου Πέτρου Σταύρου

Πρωτοχρονιά στην Πλατεία της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη