Την Πέμπτη η αναγόρευση του Ζ. Κ. Γιούνκερ σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ - Προγραμματίζονται κινητοποιήσεις

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean Claude Juncker, θα αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του στην πρωταρχία των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΠΘ. Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν φοιτητικές παρατάξεις, πολιτικές οργανώσεις και συνδικάτα.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 και ώρα 20.00, στo Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Μ1). 

Με αφορμή την αναγόρευση του Προέδρου Γιούνκερ, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας δήλωσε: 

«Η Αναγόρευση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για το Πανεπιστήμιό μας, που είναι σταθερά προσανατολισμένο στη σύγχρονη δυτική σκέψη και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Άλλωστε, όπως ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους και να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, “μια Ευρώπη οικοδομημένη με τα κράτη - μέλη και όχι εναντίον τους”. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ υπερασπίζεται σθεναρά τη θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό σύνολο και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, αποτίοντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, φόρο τιμής στο θάρρος του».

Επίσης, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε:

"Η επικείμενη αναγόρευση του Προέδρου Γιούνκερ, ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του στις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού, τιμά τον ίδιο αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ακόμη και τώρα, ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν τη συμβολή του Προέδρου Γιούνκερ στην υπόθεση της Ελλάδας. Και αυτό όχι μόνο από συμπάθεια στη χώρα μας, αλλά κυρίως, από βαθιά πίστη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και στην αξία της διατήρησης της ευρωπαϊκής συνοχής. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανήκει σε αυτό το εξέχον είδος των πεπεισμένων Ευρωπαϊστών, αυτών που δεν διανοούνται άλλο δρόμο πέραν της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γι' αυτό και σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, άνοιξε το διάλογο μέσω των προτάσεων της Λευκής Βίβλου, συμβάλλοντας ουσιαστικά σε μια αλλαγή κλίματος που ήδη διακρίνεται αλλά και στην ανανέωση επί της ουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Το Πρόγραμμα της Τελετής έχει ως εξής:

- Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Γεώργιο Δέλλιο
-  Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα
- Έπαινος του τιμώμενου από την Αναπληρώτρια Πρύτανη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, Δέσποινα Κλαβανίδου
- Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Ελλάδα και Ευρώπη: Ένα ταξίδι ανθρωπισμού»

Μουσικό Μέρος
- «Ωδή στη Χαρά» από την 9η Συμφωνία του L.w.Beethoven σε ποίηση F. Schiller - Ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- «Τσάμικος» του Μάνου Χατζηδάκι

Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ - Διεύθυνση: Εριφύλη Δαμιανού
 

Κάλεσμα για κινητοποίηση ενάντια στην αναγόρευση  του Juncker σε επίτιμο καθηγητή στο ΑΠΘ 

Στις 13 Ιούλη, μετά από απόφαση της Κοσμητείας της Νομικής σχολής του ΑΠΘ και του πρύτανη Π. Μήτκα, θα γίνει η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής του Jean-Claude Juncker. Ο Juncker, είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και πρωτεργάτης των δολοφονικών μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλονται στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα όλης της Ευρώπης, των πολιτικών που μας οδηγούν καθημερινά στην εξαθλίωση. Είναι ο εκβιαστής και γδάρτης του ελληνικού λαού κατά την περίοδο του 2015 και του δημοψηφίσματος, ο εμπνευστής της περίφημης συμφωνίας και του καταστροφικού 3ου Μνημονίου που ψήφισαν παλιοί και νέοι μνημονιακοί. 

Η κατάπτυστη αυτή απόφαση, δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αλητεία των διορισμένων μνημονιακών πρυτάνεων και κοσμητόρων, όπως ο Μήτκας και ο Δέλιος. Δείχνει ακόμη την γελοία και αγωνιώδη προσπάθεια κάθε είδους υπηρετών των μνημονίων να μας πείσουν ότι το μνημονιακό καθεστώς είναι σταθερό και κραταιό. Οι δηλώσεις αυτές μόνο προκλητικές μπορεί να είναι, όταν το 4ο μνημόνιο που πρόσφατα υπογράφηκε έχει σφραγίσει την ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας. Τα νέα μέτρα για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου θα έρθουν να ρημάξουν ότι έχει μείνει όρθιο. Οι αυξημένοι συντελεστές φορολόγησης, οι πλειστηριασμοί κατοικιών, τα κοψίματα ρευμάτων και νερού, θα έρθουν να εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς. Και όσο για την «προοπτική» της δικής μας γενιάς: ανεργία, ελαστική και ανασφάλιστη εργασία για 400 ευρώ ή μετανάστευση. Σε μία περίοδο όπου οι πιο αντιδραστικοί μηχανισμοί, η Ε.Ε, το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Κ.Τ. υπαγορεύουν και υποστηρίζουν την κοινωνική καταστροφή της χώρας, τη στιγμή που η νέα γενιά είναι αυτή που θα αποτελέσει το πειραματόζωο των αντιλαϊκών πολιτικών τους και θα ζήσει με τους χειρότερους όρους, ο  Jean-Claude Juncker όντας μια από τις βασικές φυσιογνωμίες  έκφρασης και υλοποίησης της ευρωπαικής πολιτικής συνολικά έρχεται να “τιμηθεί” από την πρυτανεία του ΑΠΘ για τη συμβολή του σ' αυτή την κοινωνική καταστροφή!

Δεν θα αφήσουμε κανέναν Juncker να πατήσει το πόδι του στο Πανεπιστήμιο μας

Η ειρωνεία και ο χλευασμός της επίσκεψης αυτής δε μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Πρέπει να βρει ένα πανεπιστήμιο κλειστό. Ένα πανεπιστήμιο κλειστό -όχι με τον τρόπο που αυτός θέλει να κλειστό για τους αγώνες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος- αλλά από τους ίδιους τους φοιτητές σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ένα πανεπιστήμιο κλειστό για αυτόν και το σινάφι του, ανοιχτό για τους φοιτητές και όποιον έχει ανάγκη για σίτιση και δωρεάν σπουδές. Είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί υπόθεση μόνο του φοιτητικού κινήματος. Είναι μια κίνηση – μια προσπάθεια επιβολής και παγίωσης των πολιτικών των μνημονίων μέσα στο πανεπιστήμιο και στην κοινωνία γενικότερα. Πρέπει να μας βρουν απέναντί τους! 

Σε αυτό το πλαίσιο απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς όλα τα σωματεία και τους εργαζομένους της πόλης, τους συλλογικούς φορείς, τις συνελεύσεις γειτονιών και τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και σε όποιον εναντιώνεται στους εκβιασμούς της Ε.Ε., στα μνημόνια, και τους υποτακτικούς τους. Σε όποιον επιθυμεί να παλέψει για δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενάντια στα δίδακτρα, στην διάλυση των πανεπιστημίων και της κοινωνίας. 

ΟΛΟΙ στην κινητοποίηση ΑΚΥΡΩΣΗΣ της αναγόρευσης του Juncker σε διδάκτορα του ΑΠΘ την Πέμπτη 13 Ιούλη, στις 17.30 με συγκέντρωση στην Νομική σχολή ΑΠΘ.

ΑΡΔΙΝ - ΑΡΕΝ - ΕΑΑΚ - ΣΣΠ

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης: Ανεπιθύμητος ο Γιούνκερ στην πόλη μας

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης καλεί τον κόσμο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 13 Ιουλίου στον Λευκό Πύργο ενάντια στην ανακήρυξη του Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα στο ΑΠΘ.

θα τιμήσουν ως επίτιμο διδάκτορα στο ΑΠΘ τον πολιτικό εκφραστή της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων και της Επιτροπείας που έχουν επιβάλλει στη χώρα οι κυβερνήσεις και η Τρόικα των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Τον άνθρωπο που ως πρωθυπουργός έκανε το Λουξεμβούργο φορολογικό παράδεισο και πλυντήριο των κερδοσκόπων όλης της Ευρώπης και όχι μόνο.
Πραγματικά μόνο προκλητικό μπορεί να είναι η ανακήρυξη ως «επίτιμου διδάκτορας Νομικής» στον εκπρόσωπος της πολιτικής που επέβαλλε το αγγλικό δίκαιο και έκανε τις μνημονιακές ρυθμίσεις αρμοδιότητα των αγγλικών δικαστηρίων, για να τις θωρακίσει από κάθε κοινωνική και πολιτική πίεση.

“Ούτε γη ούτε νερό” στους δολοφόνους των λαών!… Καμία τιμή σε αυτούς που μας άρπαξαν το ψωμί από το τραπέζι, το βιβλίο από το χέρι”, αναφέρει η αφίσα του Συντονισμού Συλλογικοτήτων.