Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους κούριερ και διανομείς απεργούς στην Αθήνα

Μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίας, μαζική αναμένεται η συμμετοχή των εργαζομένων διανομένων-κούριερ-υπαλλήλων εξωτερικών εργασιών στην Αθήνα, στην απεργία που έχει καλέσει το ΣΒΕΟΔ1.

Στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην απεργία της Αθήνας στις 12.00 στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Ναυαρίνου αναφέροντας:

Στις 8 Οκτώβρη η συνέλευση βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου σε Αθήνα (ΣΒΕΟΔ) έχει προκηρύξει κλαδική απεργία. Η Απεργία αυτή είναι συνέχεια των δυναμικών αγώνων τόσο του κλάδου όσο και των σωματείων βάσης σε Αθήνα και Γιάννενα με αποκορύφωμα την απεργία στις 11/4/19. Αυτή η κινητοποίηση έφερε ένα μεγάλο κέρδος στους/στις εργαζόμενους/ες καθώς είχε σαν αποτέλεσμα να θεσμοθετηθεί ο νόμος 4611/2019. Σύμφωνα με αυτόν ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζόμενων και όταν αυτοί/ες χρησιμοποιούν δικό τους μηχανάκι να καταβάλλεται αποζημίωση για τη χρήση και τη συντήρηση του. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν τελειώνει με την θεσμική επίλυση των εργασιακών ζητημάτων αλλά το στοίχημα είναι η εφαρμογή στην πράξη!

Με το ξέσπασμα της πανδημίας κι ενώ ο κλάδος της διανομής είναι μια από τις πιο υποτιμημένες εργασίες, ντελιβεράδες και κούριερ έγιναν οι "ήρωες με τα παπιά", δέχτηκαν χειροκροτήματα και μπράβο που συνέχισαν να δουλεύουν εν μέσω καραντίνας. Όμως η ειρωνεία των χειροκροτημάτων τους έρχεται να συγκρουστεί με την εργασιακή καθημερινότητα. Την εντατικοποίηση της εργασίας, την υπερκόπωση των εργαζομένων, τους υγειονομικούς κινδύνους, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι/ες, τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας που επιβαρύνουν οικονομικά τους εργαζόμενους/ες και άλλα τόσα που τους ωθούν να απεργήσουν στις 8 Οκτώβρη.”

Ενώ το ΣΒΕΟΔ αναφέρει:

“Συνάδελφοι ταχυδιανομείς/ντελιβεράδες - ταχυμεταφορείς/κούριερ - υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών, στις 8 Οκτώβρη 2020 θα απεργήσουμε ως ένα ακόμη «στοπ» στο «δρομολόγιο» του αγώνα για το δίκιο μας. Σχεδόν πριν ένα χρόνο, τον Απρίλη του 2019, συναντηθήκαμε συνάδελφοι, ντόπιοι και μετανάστες, σε μία απεργιακή μοτοπορεία που ως χείμαρρος κατέκλυσε το κέντρο της πόλης διεκδικώντας και φωνάζοντας για ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΔΙΚΥΚΛΟ- ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ κερδίσαμε την ψήφιση του νόμου 4611/2019. Αρκετοί συνάδελφοι «είδαν» εταιρικά μηχανάκια, κράνη, πληρωμένες βενζίνες, περισσότερα ένσημα και τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 100 ευρώ τον μήνα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, με τις πράξεις μας δείξαμε πως αν αγωνίζεσαι με συνέπεια και πείσμα, συλλογικά και οργανωμένα τότε παίρνεις νίκες, αλλά τίποτα δεν μας σταματά μέχρι κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα να παίρνει αυτά που δικαιούται, μέχρι να μην ξαναβαφτεί η άσφαλτος με αίμα συναδέλφου…

Συνάδελφοι, γνωρίζετε πολύ καλά πως το σωματείο δεν παίρνει απόφαση για απεργία «για να ρίξει μια ντουφεκιά και μετά τέλος στην επαναστατική γυμναστική». Η απεργία για εμάς είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. Αντί να δίνουμε συνεντεύξεις, οργώνουμε τις πιάτσες και τα καταστήματα των ταχυμεταφορικών, μιλάμε, γνωριζόμαστε, ενημερώνουμε, ακούμε. Θέλουμε να μοιράζουμε την εφημερίδα στους χώρους εργασίας. Θέλουμε η απεργία να συζητιέται στις «πιάτσες», να «ζυμώνεται», να βάζει ο καθένας το λιθαράκι του, να διαδίδεται και να εμπλουτίζεται ο απεργιακός λόγος, να γνωρίζει όλη η κοινωνία πως οι κούριερ, οι διανομείς και οι υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών απεργούν και διεκδικούν τα αυτονόητα.”

1https://sveod.gr/