in

Θεσσαλονίκη- Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των κινημάτων του νερού

Θεσσαλονίκη- Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των κινημάτων του νερού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημέρα της διεθνούς συνάντησης κινημάτων του νερού στη Θεσσαλονίκη που διοργανώνει το Συντονιστικό πολιτών και φορέων “SOSτε το νερό”.

Ένα χρόνο μετά το Δημοψήφισμα τι..; έχει σωθεί το νερό της πόλης απο το ΤΑΙΠΕΔ; το δημοψήφισμα είναι μια μορφή έκφρασης που πρέπει να προωθήσουμε; ποιά θα είναι μια νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ; τι σημαίνει στην ουσία του το νερό είναι δημόσιο αγαθό; τα ερωτήματα αυτά και άλλα πολλά που απασχολούν τους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- τέθηκαν την πρώτη ημέρα της διημερίδας.

Το νερό ως κοινό αγαθό, τα κινήματα του νερού στην Ελλάδα και τον κόσμο αλλά και οι τρόποι κοινωνικής διαχείρισής του απασχόλησαν τους συμμετέχοντες σε μια συνάντηση που γίνεται τις ημέρες που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επιτυχημένη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στη Θεσσαλονίκη στο οποίο συμμετείχαν 218.002 πολίτες και με συντριπτικό ποσοστό τάχθηκαν εναντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και τη πώληση του νερού. 

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τα ελληνικά και ευρωπαϊκά κινήματα του νερού σε μια συνάντηση με κεντρικό σύνθημα «το νερό είναι στο χέρι σου», συνεχίζοντας την προσπάθεια να κατοχυρωθεί η κτήση του νερού ως κοινό αγαθό. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται επίσης διεθνείς αντιπροσωπείες στις οποίες συμμετέχουν πολίτες από τις Βρυξέλλες, την Ιταλία, τη Γαλλία, την  Ιρλανδία, την  Ισπανία όπως και ακτιβιστές του νερού και από άλλες ελληνικές πόλεις μεταξύ των οποίων η Δράμα, ο Βόλος και η Βέροια.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση προσκλήθηκαν και μίλησαν ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, η ευρωβουλευτής του Sinn Fein Lynn Boylan ενώ παρευρέθηκαν η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλεύτρια Θεσσαλονίκης Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η βουλεύτρια Γ. Γαϊτάνη, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δ. Θεσσαλονίκης Νίκος Σαμανίδης και Ελεάννα Ιωαννίδου, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς Μ. Λαμτσίδης, ο πρόεδρος του ΟΛΘ Γιάννης Παντής.

Η συνάντηση φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στον κοινό στόχο του διεθνούς κινήματος του Νερού, που είναι να αναγνωριστεί από τις Κυβερνήσεις η σημασία του δικαιώματος στο Νερό ως δημόσιου αγαθού και θεμελιώδους αξίας, για όλους τους πολίτες. Σε ένα ψήφισμα με αυτό το περιεχόμενο αναμένεται να καταλήξει άλλωστε η διημερίδα το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει στην Παραλία της Θεσσαλονίκης μια μεγάλη μουσική γιορτή.

Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε και συντόνισε η Αθηνά Τέσκου η οποία αναφέθηκε στην επιτυχία του δημοψηφίσματος, στο άγχος των διοργανωτών ώστε να είναι πετυχημένο αλλά και στα επόμενα βήματα του κινήματος.

Για την Ιρλανδία μίλησε η ευρωβουλευτής του Sinn Fein, Lynn Boylan η οποία τόνισε πως από το 2011 που ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την τρόικα, στην εξουσία βρέθηκε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση η οποία αποφάσισε σε μία από τις πρώτες κινήσεις της -σε συμφωνία με τους δανειστές- να δημιουργήσει έναν ενιαίο φορέα για την διαχείριση του νερού κόστους 5 εκατομμυρίων ευρώ και να αλλάξει τη φορολόγηση και να επιβάλλει την χρέωση του λογαριασμού μέσω της έκδοσης λογαριασμών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ιρλανδία οι πολίτες πλήρωναν το νερό μέσω των φόρων. 

“Παρά τη λιτότητα για το λαό, τα χρήματα για το φορέα βρέθηκαν γρήγορα”, ανέφερε η Lynn Boylan και προσέθεσε πως τα χρήματα βρέθηκαν από τα συνταξιοδοτικά ταμεία των Ιρλανδών και απώτερο στόχο ήταν η αύξηση του κέρδους του εργολάβου.  

“Η εκστρατεία κατά της ιδιωτικοποίησης ξεκίνησε όταν πέντε συνδικάτα απο κοινού αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν”, περιγράφει και συνεχίζει λέγοντας πως ακολούθησαν πολλές διαμαρτυρίες με περισσότερους από 180.000 διαδηλωτές. Η καμπάνια μάλιστα ήταν η σπίθα που πυροδότησε και ευρύτερες διαμαρτυρίες από τον λαό της Ιρλανδίας καθώς όπως λέει η Lynn Boylan “έγινε αντιληπτό ότι κάτι μπορεί να αλλάξει”. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες το κίνημα δέχθηκε και καταστολή προκειμένου να υποχωρήσει και να σταματήσει.

“Σήμερα είμαστε στο σημείο που συζητάμε το μέλλον του κινήματος. Δεν έχει να κάνει μόνο με το νερό αλλά με την ίδια τη λιτότητα. Αυτό θα είναι το ερώτημα στις ερχόμενες εκλογές”, προσέθεσε η Ευρωβουλευτής του Sinn Fein που σημειώνει συνεχώς άνοδο στις δημοσκοπήσεις της χώρας και αναμένεται να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία.

Από τη πλευρά του ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς προειδοποίησε πως όσοι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό της Θεσσαλονίκης “θα επανέλθουν” και πως “θα υπάρχει συνεχής πίεση να ιδιωτικοποιηθεί το νερό στην Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και σε όλο το κόσμο”.

“Εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες και με ενότητα” υπογράμμισε ενώ με τη σειρά του ζήτησε να επστρέψουν οι μετοχές της ΕΥΑΘ από το τΑΙΠΕΔ αλλά και να καταργηθεί το Ταμείο.

Από τη πλευρά του “SOSτε το νερό” ο Σταύρος Ιωακειμίδης υποστήριξε πως το νερό έχει χρηστική και όχι ανταλλακτική αξία και για αυτό δεν είναι εμπόρευμα. “Είναι κοινωνικό αγαθό”, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άρθρο στο Σύνταγμα που να το προστατεύει από την πώληση και την εμπορευματοποίηση.

Την εμπειρία από το κίνημα του νερού στο Βόλο μετέφερε ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αρνητικό ρόλο του Δημάρχου Α. Μπέου. “Ο αγώνας συνεχίζεται”, υπογράμμισε και ζήτησε να ενισχυθεί η ενημέρωση και η δικτύωση μεταξύ των κινημάτων.

Από το Βερολίνο και το κίνημα Berlin Wassertisch η Dorothea Horlin η οποία μετέφερε τις σκέψεις των ακτιβιστών του νεού για το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης λέγοντας: “Όταν κάνατε το δημοψήφισμα ήμασταν σίγουροι για την νίκη. Δεν ήμασταν σ’ιγουροι αν θα το δεχόταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Εσείς καταφέρατε να σταματήσετε την ιδιωτικοποίηση πριν να γίνει. Όμως έχετε ακόμα την απειλή της τρόικας”.

“Στο Βερολίνο όταν ανακαλύψαμε τι είχε συμβεί το νερό ήταν ήδη πουλημένο” υπογράμμισε και προσέθεσε πως το νερό είχε πουληθεί με ένα μοντέλο ΣΔΙΤ στο οποίο ίομως η διαχείριση ήταν στα χέρια των ιδιωτών για 30 χρόνια.

“Το δημοψήφισμα που κάναμε τελικά άσκησε τόση πίεση ώστε το 2012 και το 2013 το δημόσιο αγόρασε πίσω τις μετοχές της εταιρείας ύδρευσης”, τόνισε η Dorothea Horlin προσθέτοντας πως οι συμβάσεις τέτοιου τύπου είναι έτσι δομημένες ώστε οι ιδιωτικές εταιρείες εξασφάλισαν το κέρδος που χάθηκε έως το 2018.

Παρ’όλ’ αυτα η επαναδημοτικοποίηση Dorothea Horlin “ενθάρρυνε τους ακτιβιστές του νερού σε όλο το κόσμο”.

“Οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στο Βερολίνο, η SUEZ και η Veolia έχουν πάνω από το 70% των ιδιωτικοποιημένων νερών σε όλο το κόσμο”, τόνισε η Dorothea Horlin και προσέθεσε: “Αυτοί είναι οι πραγματικοί μας εχθροί”.

Από τη πλευρά του ο Γιάννης Παπαδημητρίου, από το Σύλλογο Προστασίας Αράχθου και το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Ηπείρου αναφέρθηκε σε μία άλλη πτυχή του ζητήματος.

“Συνήθως μιλάμε για τα δίκτυα ύδρευσης πόσιμου νερού και ξεχνάμε την συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των φυσικών αποθεμάτων του νερού από τις εταιρείες εμφιάλωσης”, τόνισε και προσέθεσε πως από είδος πολυτελείας των εύπορων το εμφιαλωμένο νερό τείνει να μετατραπεί σε τρόπο ζωής για ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού.

“Στην Ηπειρο δραστηριοποιούνται ορισμένοι από τους ισχυρότερους ντόποιους βαρόνους του νερού αλλά καιη  πολυεθνική Nestle”, ανέφερε και προσέθεσε πως τα τελευταία χρόνια έχουν δεκαπλασιάσοι την άντληση.

“Να διεκδικήσουμε πολιτική επιστροφής στο νερό της βρύσης σε συνδυασμό με στρατηγικές εξοικονόμησης του νερού”, υπογράμμισε.

Από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών ο Pablo Sanchez αναφέρθηκε στην ανάγκη τα συνδικάτα να δημιουργήσουν συμμαχίες με τους φυσικούς τους συμμάχους τους πολίτες.

“Αυτό είδαμε και στη Θεσσαλονίκη όταν δημιουργήθηκε μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων οι οποίες σταμάτησαν την επίθεση και πέρασαν στην αντεπίθεση”, υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις του Προέδρου της ΟΜΕ- ΕΥΔΑΠ Γ. Σινιώρη καθώς και του Προέδρου της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ Π. Δραγκόλα.

Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος από τους βασικούς συμμετέχοντες στο “SOSτε το νερό” και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων αναφέρθηκε επίσης στην σχέση του σωματείου με το κίνημα και τον τρόπο με τονοποίο δημιουργήθηκε το SOSτε το νερό και οδηγησε στο πετυχημένο δημοψήφισμα.

Τέλος αναφερόμενος στην ποιότητα του νερού της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για “νερό εξαιρετικής ποιότητας” και για “γεγονός που αγνοούν οι πολίτες” ενώ αποκάλυψε πως πάνω σε αυτή τη βάση αναμένεται να είναι η επόμενη καμπάνια του κινήματος.

Κα. Μπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είναι εκποίηση εθνικού πλούτου. Της Αναστασίας Φραντζεσκάκη

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης