in ,

Συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του Α.Π.Θ. από εστιακούς φοιτητές

Συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του Α.Π.Θ. από εστιακούς φοιτητές

Σε συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ έχουν προχωρήσει από το πρωί, εστιακοί φοιτητές για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του συλλόγου και αφετέρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη απόφαση του ΕΜΠ από τις 13 του μήνα να παραμείνει κλειστό το Πολυτεχνείο.

Από εχθές στην Αθήνα πραγματοποιείται κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΜΠ στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, ενώ δεκάδες «φοιτητές φοιτήτριες, εργαζόμενοι άνεργοι, αγωνιστές αγωνίστριες» βρίσκονται στο ιστορικό κτίριο του πολυτεχνείου στο κέντρο της πόλης κρατώντας το ανοιχτό «ενάντια στην απαγόρευση του τριημέρου και της πορείας της 17 Νοέμβρη, την απαγόρευση κυκλοφορίας και την κρατική διαχείριση του Covid 19.»

Όντας σίγουροι για την κοινωνική αλληλεγγύη και υπευθυνότητα που δείχνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, οι οργανώσεις που μένουν ενεργές απέναντι σε μία βάρβαρη, ταξική και κατασταλτική διαχείριση της πανδημίας που βρίθει ανευθυνότητας, παραθέτουμε ολόκληρη την απόφαση της συνέλευσης του συλλόγου εστιακών φοιτητών που πραγματοποιήθηκε εχθές. Και μάλιστα περιφρουρώντας συγκροτημένα τη διεξαγωγή της από την έντονη παρουσία της αστυνομίας που θέλησε να τη διαλύσει, ακόμα κι αν αυτή έγινε σε εξωτερικό χώρο τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

«Απόφαση γενικής συνέλευσης του ΣΟΦΕΘ

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ,μια εξέγερση φοιτητών, μαθητών, εργατών και όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων της κοινωνίας που αντιστάθηκαν στο ολοκληρωτικό καθεστώς της χούντας. Ένα καθεστώς που αναδύθηκε και στηρίχτηκε από την ντόπια και διεθνή αστική τάξη και βασίστηκε στις απαγορεύσεις , στο φόβο και την καταστολή με σκοπό να επαναπροσδιορίσει σε βάρος μας, τους όρους εκμετάλλευσης των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων. Με αυτό τον τρόπο τα μεγάλα αφεντικά προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για την συνέχιση του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης.
Ερχόμενοι στο σήμερα η ανθρώπινη εκμετάλλευση στο βωμό αυτής της ανάπτυξης είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα πιο έκδηλη και από την περίοδο της χούντας, αφού η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία μπροστά στα κέρδη των αφεντικών. Αυτό διαφαίνεται κυρίως από την κρατική διαχείριση της πανδημίας από την στιγμή που επιλέγει να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας αλλά να χρησιμοποιεί το αφήγημα της ατομικής ευθύνης ώστε να καλύψει τα κενά που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποβάθμιση ολόκληρου του δημόσιου συστήματος υγείας.
 
Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια αφήνουν τα νοσοκομεία να ρημάζουν, με υποστελεχωμένο προσωπικό και έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού που αναγκάζει τον κόσμο να περιμένει για μήνες ακόμα και για απλές εξετάσεις. Κατά την περίοδο της πανδημίας είδαμε οτι προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν αποτελούν η μόνιμη πρόσληψη γιατρών, η αποσυμφόρηση των Μ.Μ.Μ. , των σχολικών τάξεων, των φυλακών και των κέντρων κράτησης μεταναστών. Αντίθετα επιλέγει να δώσει εκατομμύρια σε ΜΜΕ , σε πολεμικούς εξοπλισμούς και σε μεγάλες επιχειρήσεις και προχωράει στην πρόσληψη χιλιάδων (πανεπιστημιακών) αστυνομικών την ίδια ώρα που η ΟΕΝΓΕ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Άρα, προτεραιότητα δεν αποτελεί η διασφάλιση της υγείας της κοινωνίας αλλά η καταστολή όποιας ριζοσπαστικής φωνής εναντιώνεται στα μέτρα του κράτους και η δημιουργία μιας εθνικής ενότητας η οποία θα βάλει πλάτες στο ξεπέρασμα της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης με το βάρος να πέφτει στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
 
Όσον αφορά το κομμάτι της εκπαίδευσης τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετικά. Η τηλε-εκπαίδευση ως η μόνη λύση για την συνέχιση των σπουδών μας εν μέσω πανδημίας έρχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω την ποιότητα της εκπαίδευσης. Πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες βρέθηκαν αποκλεισμένοι/ες από μαθήματα και εξετάσεις , αφού είτε δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό είτε δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Επίσης δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο κομμάτι της εντατικοποίησης και στην αποθέωση της ατομικής οδού…Φοιτητές/τριες απομονωμένοι/ες μπροστά από μια οθόνη ενός υπολογιστή με μοναδικό μέλημα την ατομική πρόοδο χωρίς καμία φυσική επαφή με συμφοιτητές/τριες τους, με αμέτρητες καθηγητικές αυθαιρεσίες (υπερβολικός φόρτος εργασίας, αναπλήρωση μαθημάτων σε αργίες κλπ).
Ως φοιτητές/τριες που διαμένουν στις εστίες αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα της τηλε-εκπαίδευσης από την πρώτη μέρα (κακή σύνδεση ιντερνετ, έλλειψη χώρου και εξοπλισμού). Δεν είναι όμως μόνο αυτά καθώς εν καιρώ πανδημίας όλοι οι αρμόδιοι φορείς επιλέγουν να μας αντιμετωπίζουν ως κόστος ακολουθώντας τις κρατικές πολιτικές, μη λαμβάνοντας κανένα μέτρο προστασίας και αφήνοντας τις εστίες να ρημάζουν συνολικότερα. Ο σύλλογος σε όλη αυτή την κατάσταση έχει αναλάβει μαχητική δράση και βρίσκεται στην 10η μέρα κατάληψης στα γραφεία της διεύθυνσης και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. διεκδικώντας μαζικά τεστ σε όλους με παρουσία κλιμάκιου του ΕΟΔΥ, τακτικές απολυμάνσεις, ατομικά μέτρα προστασίας καθώς και να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα συντήρησης. Η πίεση που ασκήθηκε μέσω της κατάληψης έφερε την πρώτη νίκη με το να ανακοινωθεί από την διεύθυνση ότι την Παρασκευή 13.11 θα γίνουν τεστ με παρουσία κλιμάκιου του ΕΟΔΥ. Αυτή η νίκη δεν μας εφησυχάζει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας, την υποβάθμιση της ποιότητας των ζωών μας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης μέσα και έξω από τις εστίες. Η 17 Νοέμβρη δεν αποτελεί μια γιορτή για μας, αλλά βλέπουμε μέσα από αυτή την συνέχεια των αγώνων σε μια χρονική συγκυρία όπου τα βασικά δικαιώματά μας αμφισβητούνται και ο φόβος έχει κυριαρχήσει τις ζωές μας . Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω!
 
Τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης:
 
Το βράδυ 12/11 ο ΣΟΦΕΘ πραγματοποιούσε τη γενική του συνέλευση στο γηπεδάκι ακριβώς δίπλα απο τις εστίες.Προς το τέλος κατά τις 10, βλέπαμε για ένα μισάωρο να περνάνε αμάξια της ασφάλειας και γενικά ασφαλίτες.Στις 10:10 περίπου βλέπουμε να εμφανίζονται αρκετές μηχανές της αστυνομίας και 2 διμοιρίες ΜΑΤ. Ο κόσμος κρατούσε προφανώς αποστάσεις ,φορούσε μάσκες και δεν πανικοβλήθηκε. Σύσσωμος άρχισε να φωνάζει συνθήματα ενάντια στους μπάτσους και εν τέλει η αστυνομία αποχώρησε και ολοκληρώθηκε κανονικά, η συνέλευση. Ενάντια στη κρατική καταστολή , στη διαχείριση της πανδημίας και στη λογική που μας θέλει κλεισμένους στα σπίτια μας να βλέπουμε τις ζωές μας να εξαθλιώνονται, απαντάμε.
 
Δεν θα μείνουμε σπίτια μας! Θα βγούμε στο δρόμο να σπάσουμε το φόβο και τη κρατική τρομοκρατία !
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
 
• Άμεση ιχνηλάτηση και όχι αυτοιχνηλάτηση των επάφων των κρουσμάτων
• Υγειονομικό υλικό δωρεάν για όλους /ες τους οικοτρόφους /ίσσες
• Συχνή καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων
• Μονιμοποίση παρουσίας κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο ΑΠΘ που να επιφόρτιζεται με την παρακολούθηση της πανδημίας
• Άνοιγμα δεύτερης διανομής φαγητού και επέκταση του ωράριου λειτουργίας του εστιατορίου ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός
• Αμέσα δίκτυο και σήμα για κάθε δωμάτιο
• Άμεση επισκευή όλων των βλαβών σε υδραυλικά ,μπάνια και ασανσέρ
• Πρόσληψη μόνικου προσωπικού καθαριότητας , συντήρησης σίτισης και ψυχικής υγείας
 
Όλοι και όλες στη πορεία τη Τρίτη 17 Νοέμβρη. Παρασκευή 13.11 προχωράμε σε συμβολική κατάληψη της πρυτανείας με αφορμή το lock down του εμπ και ως μέσο πίεσης για να λυθούν τα εστιακά ζητήματα.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετά τους νέους φταίνε οι γιατροί – Μια ενορχηστρωμένη επίθεση

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών ΕΜΠ καταγγέλλει τη φασιστική εισβολή της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο