in

Ράγιο Βαγιεκάνο: Πρώτη στους αγώνες και την αλληλεγγύη

Ράγιο Βαγιεκάνο: Πρώτη στους αγώνες και την αλληλεγγύη

Σε μια κίνηση που γεμίζει περηφάνια τους οπαδούς της, αλλά και όλους τους οπαδούς ανά τον κόσμο που υποστηρίζουν ότι τα ποδοσφαιρικά σωματεία πρέπει να βρίσκονται στο πλάι του λαϊκού κόσμου που έχει αναδείξει σε βασιλιά τον σπόρ το αποκαλούμενο και “μπαλέτο της εργατικής τάξης”, προχώρησε η Ράγιο Βαγιεκάνο. Η ομάδα από το Βαγιέκας της Μαδρίτης, φτωχός συγγενής σε σχέση με τη Ρεάλ και την Ατλέτικο, θα βοηθήσει την 85άχρονη Κάρμεν Αγιούζο Μαρτίνεθ που της έκαναν έξωση από το σπίτι που μένει εδώ και πέντε δεκαετίες στο Βαγιέκας.

Ο προπονητής της Ράγιο Βαγιεκάνο, Πάκο Χέμεθ, δήλωσε για το θέμα: “Θα βοηθήσουμε την κυρία, όχι μόνο εγώ, αλλά το προπονητικό τιμ, οι παίκτες, όλοι. Θα βρούμε ένα μέρος για να μείνει με αξιοπρέπεια και να μην είναι μόνη. Είμαι περήφανος που θα βοηθήσω και θα ήθελα να βοηθήσω και άλλο κόσμο αν ήταν δυνατόν. Ειδικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια κυρία από την γειτονία, κάτι που μας αφορά και σαν σύλλογος δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την ευκαιρία που είχαμε να βοηθήσουμε να περάσει. Εκείνη και η οικογένεια της δεν πρέπει να ανησυχούν, θα κάνουμε το καλύτερο. Αυτό που συνέβη σε εκείνη μπορεί να συμβεί στον καθένα”.

Η κυρία Κάρμεν συγκινήθηκε όταν έμαθε τα ευχάριστα νέα και ευχαρίστησε από καρδιάς τους ανθρώπους της Ράγιο που της επιτρέπουν να συνεχίσει να ζει με αξιοπρέπεια.

Όπως πολύ εύστοχα σχολιάζει ο Θάνο Σαρρής στην ελληνική έκδοση του fourfourtwo, η Ράγιο Βαγιεκάνο αποτελεί “ένα γαλατικό χωριό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο” καθώς παραμένει μία από τις λίγες ομάδες που διατηρεί τόσο μεγάλη τη σύνδεση με τα ιδανικά και τις αρχές της κοινότητας την οποία εκπροσωπεί. Το Βαγιέκας είναι μια εργατική γειτονιά της Μαδρίτης, με ιστορία στην αντίσταση κατά του Φράνκο ενώ οι κάτοικοι της περιοχής είναι συνδεδεμένοι με τους κοινωνικούς αγώνες.

Για να αναφέρουμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, στη διαδήλωση της Μαδρίτης τον Μάρτιο του 2012 εκτός όλων των σωματείων εργαζομένων που συμμετείχαν, διαδήλωσαν και οι παίκτες της Ράγιο και ύστερα από ομόφωνη απόφαση ανακοίνωσαν στη διοίκηση πως τη συγκεκριμένη μέρα θα απεργήσουν, δεν θα προπονηθούν, και θα κατέβουν όλοι μαζί στους δρόμους της Μαδρίτης. Τον Σεπτέμβριο του 2013 οργανωμένοι οπαδοί της Ράγιο κάλεσαν μέσω του Facebook σε αντιφαιστική συγκέντρωση στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Στην απεργία των ανθρακωρύχων πρόπερσι το καλοκαίρι, γέμισαν με πανό γέφυρα σε κεντρικό δρόμο. Στις αυτοκτονίες στη χτυπημένη από την κρίση Ισπανία, απάντησαν με πανό που έγραφε «δεν είναι αυτοκτονίες, είναι δολοφονίες και ζητούσαν να σταματήσουν οι εξώσεις σε οικογένειες που χρωστούν. Ακόμα και στο νόμο για τις εκτρώσεις, κοπέλες μέλη των Bukaneros (ο πιο δραστήριος σύλλογος οργανωμένων οπαδών της Ράγιο) αντέδρασαν αναρτώντας πανό που έγραφε “Aborto Ruiz Gallardon: Δικό μας αιδοίο, δική μας απόφαση” κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του υπουργού.

 

Πανό στη φωτογραφία: “Οι αυτοκτονίες είναι πολιτικές δολοφονίες των τραπεζών. Σταματήστε τις εξώσεις”

Από ποδοσφαιρική άποψη η Ράγιο Βαγιεκάνο του προπονητή Πάκο Χέμεθ είναι μια εξίσου ριζοσπαστική ομάδα. Σε αντίθεση με άλλες ομάδες της κατηγορίας αντίστοιχου οικονομικού βεληνεκούς αντιμετωπίζει όλες τις ομάδες ανεξαιρέτως, ακόμη και τα θηρία Μπρτσελόνα και Ρεάλ, παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο, με πρωτοβουλίες, κατοχή της μπάλας και εξαιρετική λειτουργία του συνόλου. Ο Χέμεθ έχει καταφέρει να μοιράσει ρόλους σε κάθε ποδοσφαιριστή και να εμπνεύσει στους παίκτες του το πνεύμα του μαχητή. Χάρη σε αυτή την ποδοσφαιρική φιλοσοφία η ομάδα έχει καταφέρει να διατηρηθεί στην πρώτη κατηγορία προσφέροντας ταυτόχρονα θέαμα και παιχνίδια που μνημονεύνται για τις ανατροπές και τις εκπλήξεις.

Ακούστε τους SKA-P να τραγουδούν για τη Ράγιο και δείτε το οδοιπορικό των Sausages and Caviar στο Βαγιέκας

Βασίλης Στόλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μεγάλο φαγοπότι. Του Χρήστου Λάσκου

Η περίπτωση της Ατλάντα στις ΗΠΑ